Model transcriere (feedback)

Creat de andreicucuruz, Aug 18, 2024, 04:28 PM

« precedentul - următorul »

Lutic

Citat din: andreicucuruz din Aug 22, 2024, 10:05 AM
Citat din: Lutic din Aug 22, 2024, 09:28 AM66 este nr. de inventar al dosarului, iar respectivul dosar conține mai multe registre.

08.jpeg

Interesant. Cota u.a. este oricum 66/1865-1866. Nu îmi e clar, când ați cerut cota, la sală ați primit 2 registre sau doar 1 registru (în care erau înregistrate și Breaza de Sus și Capu Câmpului)?

În orice caz, există două posibilități de înregistrare, fie considerăm două registre:

1) 66/1865-1866 - Registru pentru nașteri, căsătoriți, morți, Breaza de Sus - Stare Civilă - SJAN Prahova
2) 66/1865-1866 - Registru pentru nașteri, căsătoriți, morți, Capu Câmpului - Stare Civilă - SJAN Prahova

Sau unul singur:

1) 66/1865-1866 - Registru pentru nașteri, căsătoriți, morți, Breaza de Sus și Capu Câmpului - Stare Civilă - SJAN Prahova

Eu am pozat tot și le-am împărțit pe ani. Problema la 1865 este că e cu scriere chirilică așa că nu înțeleg ce scrie acolo (încă). Acesta e și motivul pentru care am început transcrierea cu 1866 și nu cu 1832 deși am fotografiat tot.
Eu am cerut dosarul 66 pentru Breaza de Sus, dar Capul Câmpului era un sat aparținător al comunei.

Andrei Jipa

Citat din: Lutic din Aug 22, 2024, 09:49 AMSe poate adăuga și în copia locală sau e prea complicat?

Sigur!

Din meniu:
... Extensions ... Apps Script
Apoi in fereastra nouă care se deschide adăugați un fișier nou (nu contează numele) și înlocuiți conținutul cu acesta:
const event_type = {
      "naștere":[
          "Născut(ă)",
          "Tatăl născutului",
          "Mama născutului",
          "Martor",
          "Naș",
          "Moașă",
          "Preot"],
      "căsătorie":[
          "Mire",
          "Mireasă",
          "Tatăl mirelui",
          "Mama mirelui",
          "Tatăl miresei",
          "Mama miresei",
          "Martor",
          "Naș",
          "Preot"],
      "deces":[
          "Decedat(ă)",
          "Mama decedatului",
          "Tatăl decedatului",
          "Soț(ul/ia) decedat(ului/ei)",
          "Martor",
          "Preot"],
       "recenzare":[
          "Recenzat"],
      "împroprietărire":[
          "Împroprietărit",
          "Împroprietărit(ă) (1864)",
          "Împroprietărit(ă) (1878)",
          "Moștenitor",
          "Cumpărător cu act"]                 
         };

function onEdit(e) {
  const sh = e.range.getSheet();
  if(sh.getName() == "Persoane" && e.range.columnStart == 4 && e.range.rowStart > 4){
    e.range.offset(0,6).clearDataValidations();
    if(e.value) {
      let r = SpreadsheetApp.newDataValidation().requireValueInList(event_type[e.value]).build();
      e.range.offset(0,6).setDataValidation(r);
    }
  }
}

Apoi salvați fișierul.

bendorna

In alte ordine de idei putem avea o coloana / celula in care sa identificam tipul de document?
In functiede acest paramater se poate implementa scriptul/macro pentru a dezactiva celule non-aplicabile pentru tipul document selectat.

Lutic

Citat din: andreicucuruz din Aug 21, 2024, 05:15 PMDa, din păcate, în forma respectivă (word), e dificil de automatizat procesul de aducere în formatul necesar pentru introducerea în baza de date. Trebuie transcris manual.
Dacă aveți posibilitatea, ar fi bine de pus tot în formatul din Google Sheets.

Am copiat informațiile în foaia de google.

andreicucuruz

Citat din: bendorna din Aug 22, 2024, 11:07 AMIn alte ordine de idei putem avea o coloana / celula in care sa identificam tipul de document?
In functiede acest paramater se poate implementa scriptul/macro pentru a dezactiva celule non-aplicabile pentru tipul document selectat.

O primă posibilă variantă. Butonul este accesibil după descărcarea copiei în Google Drive.

Andrei Jipa

Citat din: andreicucuruz din Aug 22, 2024, 10:05 AMInteresant. Cota u.a. este oricum 66/1865-1866. Nu îmi e clar, când ați cerut cota, la sală ați primit 2 registre sau doar 1 registru (în care erau înregistrate și Breaza de Sus și Capu Câmpului)?

Am întâlnit și eu situația aceasta. Sunt legate toate în aceeași registru, uneori combinate cu localități din alte județe.

andreicucuruz

Da, atunci mergem în continuare pe înregistrarea registrelor ca sursă (așa cum sunt legate de AN). Cu mențiunea ca descrierea registrului să includă numele localităților incluse, dacă e posibil. Pentru cazul de aici, pentru același registru/cotă (1/1865-1866) se înregistrează intrări pentru 2 localități :Breaza de Sus și Capu Câmpului.

andreicucuruz

Citat din: Lutic din Aug 22, 2024, 04:38 PM
Citat din: andreicucuruz din Aug 21, 2024, 05:15 PMDa, din păcate, în forma respectivă (word), e dificil de automatizat procesul de aducere în formatul necesar pentru introducerea în baza de date. Trebuie transcris manual.
Dacă aveți posibilitatea, ar fi bine de pus tot în formatul din Google Sheets.

Am copiat informațiile în foaia de google.

Am încărcat înregistrările pentru registru 66 în baza de date. Mulțumim pentru efort.

Acum văd că la afișarea căsătoriilor (unde sunt 2 protagoniști), pagina evenimentului nu e tocmai clară în ceea ce privește afișarea persoanelor secundare. O să vedem cum facem.

https://genealogica.ro/inregistrare/MBEoqLVZbr

Lutic

Am verificat în foaia google și apare martor căsătorie, nu naștere. Mă gândeam că am greșit eu.

andreicucuruz

Da, în faza inițială, în baza de date, aveam declarat rolul de martor diferențiat, în funcție de cele trei evenimente. E mai bine să rămână, totuși, un singur rol pentru toți martorii. Am rectificat.

Lutic

am trimis și 1867 Breaza de Sus!

andreicucuruz

Pun aici și linkul de la Îndrumătorul pentru transcrieri, trudit în mare parte tot de Andrei Jipa. S-a încercat includerea mai multor exemple de bună practică (credem noi) legate de stil / formatare, mai ales pentru actele de stare civilă.
Dacă sunt chestiuni care nu apar sau secțiuni pentru care credeți că ar fi necesare modificări, vă rugăm să le prezentați, fie în pagina de discuții de la wiki sau aici.

https://wiki.genealogica.ro/index.php/%C3%8Endrumar_pentru_transcrieri

Andrei Jipa

Sunt două niveluri de unități administrative în baza de date:
ținutul/județul și ocolul

În Țara Românească sunt însă alte denumiri: plăși și județe. În Transilvania sunt de regulă districte și comitate, plus scaune și ținuturi cu statut special. Cum să procedăm ca să strângem și informația aceasta? Se justifică o coloană suplimentară?

Lutic

Citat din: stratocaster din Sep 05, 2024, 12:48 PMÎn Țara Românească sunt însă alte denumiri: plăși și județe
Județe și plăși (plasa e mai mică decât județul) cred că au fost în toată România Mare.

andreicucuruz

Am pus deocamdată "Unit. Adm. I" și "Unit. Adm. II". Cred că e de ajuns pentru o identificare a localității istorice.