Estimări de etnicitate pe baza ADN autozomal (Ancestry, 23andMe, MyHeritage, etc.)

Creat de andreicucuruz, Iun 29, 2024, 12:17 PM

« precedentul - următorul »

andreicucuruz

În momentul de față există o actualizare în curs a estimărilor de etnicitate de la MyHeritage.

În general, vedem o îmbunătățire drastică a algoritmilor - în sfârșit dispar procentajele pentru etniile obscure și foarte puțin probabile din ultimii 300 de ani.

Postez cum arată, după actualizare, rezultatele mele și ale tatălui meu. Se potrivesc la fix cu ce avem pe hârtie - adică doar români până în sec. 18, presărați cu o mică componentă ucraineană/ruteană (vizibilă doar la tatăl meu).

Dacă aveți teste făcute la MyHeritage, vă îndemn să postați un screenshot și aici pentru comparație.

bendorna

E live actualizarea? La mine e "coming soon" de câteva zile..

andreicucuruz

Da, e în curs, de ieri. Și eu am doar 2/5 actualizate.

bendorna

Zici ca e mai accurate? Oare e in ordine cronologică sau aleatoriu. Eu am 7 kituri.

andreicucuruz

Sigur, e clar mult mai aproape de realitate. Cred că există o ordine în care se actualizează însă nu e în funcție de data la care a fost cumpărat kitul.

bendorna

Deci ar trebui sa fie la fel cu celalte baze de date. Eu am incarcat unele kituri pe FTDNA si arata etnicitati diferite fata de MyHeritage.

andreicucuruz

FTDNA, în domeniu, e considerat cel mai prost algoritm pentru etnicitate, alături de fostele estimări de la MyHeritage.

Cu actualizarea asta de la MyHeritage, au reușit să se apropie de 23andme și Ancestry, companii care au cele mai bune estimări. În general, personal, nu dau mult credit acestor estimări dar dacă e să fie luate în calcul, clar ar trebui avut în vedere 23andme / Ancestry și, acum, MyHeritage.

Bineînțeles, cercetarea genealogică rămâne temelia înțelegerii cu adevărat a realității compoziției etnice din ultimii 300 ani.

bendorna

Apropo de estimarea etnicității, v-a folosit cumva in cercetarea ascendenței?

Cred ca 99% din cei care au făcut teste ADN autozomal de cand a devenit accesibil, au făcut-o pentru "fun", dar contribuind totuși la creșterea bazei de date și implicit a preciziei estimării..

andreicucuruz

Și eu sunt de aceeași părere. Eventual estimarea etnicității (dacă are în spate multe kituri referință) o să te ajute efectiv atunci când nu știi mai nimic despre originile familiei (e.g. copii adoptați, cazurile fără informații din familie sau cu informații ascunse, etc.). În rest, nu văd o utilitate a estimărilor de etnicitate per se însă datele brute (raw) se pot încărca pe diferite site-uri de analiză a variantelor genetice (cum e Promethease). Site-ul analizează variantele genetice în raport cu apariția lor în studiile de specialitate și face o analiză de risc pentru anumite boli. (un exemplu aici: https://files.snpedia.com/reports/promethease_data/genome_Lilly_Mendel_v4_ui2.html

În schimb, unde testele autozomale sunt de mare folos, părerea mea, este partea de matching (potriviri genetice). Aici, cu puțină șansă, poți descoperi verișori de gradul 2-4 destul de facil (îi vei putea identifica exact, totuși, doar dacă ai la dispoziție un arbore al familiei extinse). 

Lutic

Eu am făcut testul ADN la Ancestry și rezultatul corespunde acolo cu realitatea din documente. Când am încărcat rezultatele la MyHeritage m-am trezit cu un 25% iberic care nu corespunde cu nimic.
Din punctul meu de vedere testele ADN nu sunt un punct de plecare pentru a demonstra o legătură familială ci trebuie doar să confirme ceea ce descoperiți în acte.

Parcalab

I did a test in FTDNA. My result:

Europe 100%

Eastern Europe
East Slavic - 36%
West Slavic - 27%
Magyar - 6%

Southern Europe
Italian Peninsula - 15%
Greece & Balkans - 5%

Baltic
Baltic 12%

FTDNA does not single out the nation of Romanians/Moldovans.
In my case, the Italian Peninsula + Greece & Balkans + Magyar = this is Romanians/Moldovans = 26%. + probably West Slavic (Rusyns).

Lutic

Rezultatele Ancestry
The Balkans 35%
Jewish 27%
Germanic Europe 20%
Eastern Europe & Russia 11%
Wales 4%
Greece & Albania 2%
Baltics 1%

Rezultatele Ancestry urcate pe MyHeritage:
Evreu Ashkenazi 26,2%
Iberic 25,3%  :o
Balcanic 17,9%
Scandinav 15,3%
Est European 13,0%
Baltic 2,3%

bendorna

Azi au apărut și in contul meu MyHeritage noul algorithm de estimare a etnicității. Am dat OK, dar durează o zi procesarea

Andrei Jipa

Noua versiune 2.5, pare mult mai realistă. Eu am avut niște rezultate destul de puțin plauzibile în familie, care acum s-au normalizat:

De la 12% Irlandez + 7% Turcic:
AJ miro 3.png
La Grec/Balcanic simplu:
AJ miro 4.png

Și de la 15% Scandinav/Finlandez:
AJ miro1.png
La ceva 2.8% urme de germanic/baltic:
AJ miro 2.png

bendorna

Poti bascula intre algorithmi si dupa actualizare?