Estimări de etnicitate pe baza ADN autozomal (Ancestry, 23andMe, MyHeritage, etc.)

Creat de andreicucuruz, Iun 29, 2024, 12:17 PM

« precedentul - următorul »

Andrei Jipa

bendorna

andreicucuruz

Mda, e mai aproape de realitate. Cel puțin pentru kiturile mele (5 la număr), se întrevede mix-ul tipic, care o să apară la majoritatea românilor. Și văd că apare și la voi.

Aparent da, poți comuta între algoritmii de estimare.

bendorna

Ciudat ca au dispărut toate urmele de ashkenazi. Pana la urma e un model statistic. La următoarea actualizare vom fi toți 100% ceva.  ;D

andreicucuruz

A fost un update înainte pe care l-au primit doar o parte din utilizatori (îl primisem și eu pe un singur kit). Acolo apărea, dacă îmi aduc aminte bine, 100% balcanic cu grup genetic sigur "român". Și aia era defapt realitatea pentru majoritatea românilor cu strămoși în ultimii 300 de ani în România. ;D Nu știu dacă e posibil la momentul curent să facem un breakdown acurat al bagajului genetic pe mai mult de 200-300 de ani.   

Kefalus

Am comandat si eu un test de ADN pe MyHeritage dabia astept sa vad ce rezultate o sa imi dea.
La voi cam cat a durat pana a ajuns kit-ul la laborator?

andreicucuruz

Cred că a ajuns după 2-3 săptămâni de la momentul în care l-am pus la poștă.

bendorna

Un screenshot mai vechi cu toate etapele.
De la raw data produced mai durează 1-5 zile până când primești rezultatele finale.

PXL_20221212_222935115.jpg

Alex Tudoran

Mi se pare putin dubioasa ultima analiza. Absolut toate kiturile pe care le am au intre 30-60% Greci si Albanezi. Sunt persoane din 4 familii diferite, cu origini in Dobrogea, Fagaras, Sibiu, Muntenia, Moldova.

andreicucuruz

Dacă nu aveți motive să credeți că originile din ultimii 200-300 de ani sunt din afara României, nu văd nimic ciudat. Combinația respectivă este reprezentativă pentru genetica locală. 

Lutic

Citat din: Lutic din Iul 09, 2024, 04:50 PMRezultatele Ancestry
The Balkans 35%
Jewish 27%
Germanic Europe 20%
Eastern Europe & Russia 11%
Wales 4%
Greece & Albania 2%
Baltics 1%

Rezultatele Ancestry urcate pe MyHeritage:
Evreu Ashkenazi 26,2%
Iberic 25,3%  :o
Balcanic 17,9%
Scandinav 15,3%
Est European 13,0%
Baltic 2,3%

Sunt curios dacă acest nou algoritm o să rezolve problema cu ibericul care nu are ce căuta acolo. Am dat și eu OK acum.

Kefalus

Rezultatele mele de pe MyHeritage.
Sunt conform cu arborele meu din ce cunostinte am pana acum.

bendorna

Cand spuneti ca sunt conforme cu arborele, ce înseamnă asta de fapt? Aveti stramosi greci sau sardinieni documentati?

Kefalus

Citat din: bendorna din Mar 11, 2025, 08:53 AMCand spuneti ca sunt conforme cu arborele, ce înseamnă asta de fapt? Aveti stramosi greci sau sardinieni documentati?

Da, am stramosi greci. Chiar asa ma identific desi sunt o amestecatura de popoare. Fizic arat cat se poate de grec.
Procentul de East European are legatura stramosii mei polonezi si ucrainieni.
Procentul de Evreu Ashkenazi are legatura cu una dintre strabunicile mele care a fost adoptata iar cei din familie aveau o banuiala ca era evreica, desi ma asteptam la un procent nu am crezut ca o sa fie asa mare, dar are sens ca la mine sa fie in jur de 12,5% desi genealogia genetica nu e matematica pura.
Procentul de 1,2% din Sudul Italiei, desi o surpriza pentru mine se poate explica prin stramosii greci care ar fi trait in sudul Italiei (Magna Grecia) si de aici sa fi ajuns pana la mine niste gene. Cautand asta pe alt site genealogic se pare ca am ceva gene de la triburile de Samniti deci MyHeritage nu au aruncat aiurea niste procente. Ca or fi 1,2% sau mai putin de 1% e irelevant. Sunt niste estimari.
Cat despre procentul de Balcanic, asta poate insemna orice. Aici intra romanii din familie dar si alte popoare din proximitatea Romaniei. Cercetand o ramura a familiei recent, pe care o ignorasem o lunga perioada de timp. Am avut stupoarea ca acesta ramura pe care o credeam 100% romaneasca sa fie defapt bulgari ajunsi in Romania ca si colonisti pe la inceputul lui 1800 din zona Plevna sau Orahovo. Familia se numea Sandulescu.

Deci eu chiar nu am nimic de comentat la procentele care au iesit si tipurile de populatii. Acum sunt curios ce o sa iasa la parintii mei, in special la mama. La tatal meu stiu ca o sa iasa ceva similar mie dar cu alte procente mai ridicate in anumite zone.

bendorna

@Kefalus după nume nu am nici un dubiu. Întrebarea era mai generală pentru toti ceilalti. De ex si eu am 25% grec si albanez dar nu reusesc sa identific un stromos cu aceste origini.