Estimări de etnicitate pe baza ADN autozomal (Ancestry, 23andMe, MyHeritage, etc.)

Creat de andreicucuruz, Iun 29, 2024, 12:17 PM

« precedentul - următorul »

andreicucuruz

Grec și albanez reprezintă o categorie largă, unde intră și românii. Nu cred că se poate face o diferență clară din punct de vedere genetic între aceste țări balcanice. Așadar, eu nu aș căuta greci sau albanezi în arbore pe baza acestor procente și a acestei categorisiri decât dacă aș avea dovezi sau indicii documentare clare.

Kefalus

Citat din: bendorna din Mar 12, 2025, 10:58 AM@Kefalus după nume nu am nici un dubiu. Întrebarea era mai generală pentru toti ceilalti. De ex si eu am 25% grec si albanez dar nu reusesc sa identific un stromos cu aceste origini.

Dupa nume si infatisare eu nu am niciun dubiu ca stramosii mei erau greci. Am si anumite acte care atesta asta si o gramada de rude in Grecia. Ca erau 100% greci din punct de vedere genetic sau vreo combinatie nu am de unde sa stiu asta pe vrea aia nu existau teste genetice. :)
Eu zic ca cel putin in cazul meu rezultatele reflecta componenta mea din familie.

De ce v-au iesit voua procentele astea mari de 20-25% grec si albanez nu am idee, poate stramosii aia sunt mult mai vechi sau eu am o teorie personala ca anumite gene sunt mai puternice si supravietuiesc mai mult in timp.
Mai este si faza ca acolo scrie grec+albanez, voi nu luati in calcul triburile de iliri care la un moment dat se invecinau cu geto-dacii si tracii. Plus ca si triburile grecesti au migrat din nordul balcanilor acum mii de ani spre Grecia de azi unde erau pelasgii.
Deci poate fi o combinatie de cele de mai sus.

Stefan30

Acestea sunt rezultatele mele din versiunea 2.5.

Pare cat de cat ok, mai ales ca au disparut procentajele de englez si iberic, care nu aveau niciun sens.

Si vad ca grupurile genetice au ramas la fel, doar ca de data asta "Romania", care are are nivel de incredere ridicat, se incadreaza de data asta la Grecia si Albania, nu la Balcani.

Celelalte au nivel de incredere mediu si scazut.

Kefalus

Citat din: Stefan30 din Mar 14, 2025, 01:21 PMAcestea sunt rezultatele mele din versiunea 2.5.

Pare cat de cat ok, mai ales ca au disparut procentajele de englez si iberic, care nu aveau niciun sens.

Si vad ca grupurile genetice au ramas la fel, doar ca de data asta "Romania", care are are nivel de incredere ridicat, se incadreaza de data asta la Grecia si Albania, nu la Balcani.

Celelalte au nivel de incredere mediu si scazut.

Foarte diferite rezultatele intre cele 2 versiuni. Georgia are vreun sens?

Stefan30

Din cate stiu pana acum, nici Georgia nu are vreun sens. Oricum, mai am mult de cercetat, deci cine stie, poate isi face aparitia in arbore vreun grec pontic :)

Kefalus

Citat din: Stefan30 din Mar 14, 2025, 07:24 PMDin cate stiu pana acum, nici Georgia nu are vreun sens. Oricum, mai am mult de cercetat, deci cine stie, poate isi face aparitia in arbore vreun grec pontic :)

Iti sugerez mytrueancestry.com poti compara ADN-ul tau un ADN-ul multor civilizatii si persoane care au trait acum mii de ani poate iti mai clarifica ceva rezultatele tale.

Eu asa am aflat ca 1,2% Sud Italian are sens destul de mult ca se pare ca am niste gene de la triburile de Samniti.
Am niste match-uri si cu niste everi care au trait in Erfurt, Germania pe la 1350. Cel mai apropriat din punct de vedere genetic din sample-urile pe care le am sunt cu un barbat care a trait in Ungaria de azi in campia Panonica acum 3000 de ani si o femeia care a trait in Grecia acum aproape 4000 de ani.
Eu sunt level 8 pe acest site si am acces la 500 de sample-uri dar si la nivelul 0 iti da ceva gratis si poti verifica chestii pe acolo.

andreicucuruz

Citat din: Kefalus din Mar 15, 2025, 09:55 AMIti sugerez mytrueancestry.com poti compara ADN-ul tau un ADN-ul multor civilizatii si persoane care au trait acum mii de ani poate iti mai clarifica ceva rezultatele tale.

Eu asa am aflat ca 1,2% Sud Italian are sens destul de mult ca se pare ca am niste gene de la triburile de Samniti.
Am niste match-uri si cu niste everi care au trait in Erfurt, Germania pe la 1350. Cel mai apropriat din punct de vedere genetic din sample-urile pe care le am sunt cu un barbat care a trait in Ungaria de azi in campia Panonica acum 3000 de ani si o femeia care a trait in Grecia acum aproape 4000 de ani.
Eu sunt level 8 pe acest site si am acces la 500 de sample-uri dar si la nivelul 0 iti da ceva gratis si poti verifica chestii pe acolo.

Eu aș include acest website (mytrueancestry) și analizele de acolo mai degrabă în categoria divertisment decât un instrument serios de analiză genetică. Au o strategie de monetizare bună dar dpdv științific analizele sunt mai mult decât îndoielnice.

thecatmaster

Pentru mine Ancestry și-a făcut treaba, l-am folosit în principal deoarece m-a ajutat în reconstituirea poveștilor unor rude de-ale bunicii care au emigrat în SUA. Rezultatul este prefect plauzibil pentru mine, din ce am cercetat până acum, nu am pe cineva în arbore de altă etnie sau naționalitate decât român. În versiunea trecută aveam 25% grec și albanez, dar le-au separat și pare că a fost doar o categorie mai largă.

Andrei Jipa

Citat din: Stefan30 din Mar 14, 2025, 07:24 PMDin cate stiu pana acum, nici Georgia nu are vreun sens. Oricum, mai am mult de cercetat, deci cine stie, poate isi face aparitia in arbore vreun grec pontic :)

Sunt și eu curios referitor la această componentă Georgiană. Am văzut că și la @bendorna apare într-un kit. Pentru o persoană din familia mea, apare cu 3%. Acesta e și cel mai diversificat rezultat pe care l-am întâlnit, având 7 componente etnice.

thecatmaster

Citat din: andreicucuruz din Mar 16, 2025, 05:22 PM
Citat din: Kefalus din Mar 15, 2025, 09:55 AMIti sugerez mytrueancestry.com poti compara ADN-ul tau un ADN-ul multor civilizatii si persoane care au trait acum mii de ani poate iti mai clarifica ceva rezultatele tale.

Eu aș include acest website (mytrueancestry) și analizele de acolo mai degrabă în categoria divertisment decât un instrument serios de analiză genetică. Au o strategie de monetizare bună dar dpdv științific analizele sunt mai mult decât îndoielnice.

Pentru componenta istorică și de divertisment am încărcat coordonatele pe IllustrativeDNA. Au făcut un breakdown foarte interesant al epocilor istorice, de asemenea au și analiza PCA, colsest modern populations, etc. Observ că topicul este despre MyHeritage, ar trebui să fi scris într-o altă categorie?

P.S. Le-am încărcat și pe MyHeritage, aștept rezultatele.

thecatmaster

În final rezultatul de la MyHeritage, același "grec și albanez" pe care îl au majoritatea celor care au postat. Am mai multă încredere în Ancestry totuși, care are o bază de date mult mai mare.

andreicucuruz

Citat din: thecatmaster din Mai 27, 2025, 02:01 PMPentru mine Ancestry și-a făcut treaba, l-am folosit în principal deoarece m-a ajutat în reconstituirea poveștilor unor rude de-ale bunicii care au emigrat în SUA. Rezultatul este prefect plauzibil pentru mine, din ce am cercetat până acum, nu am pe cineva în arbore de altă etnie sau naționalitate decât român. În versiunea trecută aveam 25% grec și albanez, dar le-au separat și pare că a fost doar o categorie mai largă.
Da, și eu cred că Ancestry și 23andMe sunt cele mai acurate pe partea de estimare de etnicitate. Dar în ultima perioadă văd că și MyHeritage face progrese și, mai important, cred că deja e pe primul loc pe piața de la noi când vine vorba de kituri vândute (defapt toată Europa de Est). Deci vom găsi mai multe potriviri genetice cu români pe această platformă.

Citat din: thecatmaster din Mai 27, 2025, 03:32 PMPentru componenta istorică și de divertisment am încărcat coordonatele pe IllustrativeDNA. [...]
Da, și MyHeritage văd că a introdus o secțiune de "DeepAncestry" extrem de similară. E o chestiune care atrage dar chiar nu pot să îmi dau seama dacă analizele respective au și substanță dpdv științific.

Citat din: stratocaster din Mai 27, 2025, 02:31 PMSunt și eu curios referitor la această componentă Georgiană.
Văd că apare în dreptul categoriei "Asia" or cred că mai toate kiturile românești, înainte de update, aveau un procent mic și în categoria respectivă, dar cred că era notat altfel, parcă West Asian / Turcic. Dar da, eu de pildă nu îl mai regăsesc după update în niciunul din kiturile mele.

Andrei Jipa

Citat din: andreicucuruz din Mai 28, 2025, 06:56 PMVăd că apare în dreptul categoriei "Asia" or cred că mai toate kiturile românești, înainte de update, aveau un procent mic și în categoria respectivă, dar cred că era notat altfel, parcă West Asian / Turcic. Dar da, eu de pildă nu îl mai regăsesc după update în niciunul din kiturile mele.

Categoria cred că tot Asia se numea, dar nu știu ce corespondent avea Georgia
Asia.jpg

andreicucuruz

De asta zic, cred că acel West Asian din v0.95 corespunde cu componenta Georgia din v2.5. Și articolul lor din blog pentru v2.5 pare să confirme asta (Nu mai avem varianta generală West Asian printre posibilități).
https://blog.myheritage.com/2025/02/introducing-ethnicity-estimate-v2-5-improved-dna-ethnicity-model/

andreicucuruz

Citat din: thecatmaster din Mai 27, 2025, 04:22 PMÎn final rezultatul de la MyHeritage, același "grec și albanez" pe care îl au majoritatea celor care au postat. Am mai multă încredere în Ancestry totuși, care are o bază de date mult mai mare.
Da, pur și simplu pentru panelul de referință MyHeritage, cam astea sunt categoriile tipice care caracterizează populația românească (un mix de componentă balcanică, grec/albanez, est european și, în procentaj de sub 5%, italian,germanic,baltic)