Proiectul eANR

Creat de bendorna, Mar 13, 2024, 01:56 PM

« precedentul - următorul »

andreicucuruz

Să fim serioși, mai are nevoie și baza de date de o pauză, de un weekend.  ;D

andreicucuruz

Un articol recent : https://timponline.ro/informatiile-despre-stramosi-la-un-clik-distanta-portalul-unde-le-gasiti/

Interesant cum de promovarea site-ului și a portalului se face de filialele județene prin intermediul ziarelor, înainte ca proiectul să fie anunțat pe canalele publice ale Arhivelor Naționale.

bendorna

Vroiam să comentez la articol, dar au făcut-o alții mai bine. Doamna Vișan a făcut probabil treabă bună în curtea ei, dar după cum prezintă portalul la superlativ cred că are access la altă versiune decât noi.

andreicucuruz

Probabil accesul la documentele despre care vorbește (inventare, registrele scanate), pentru angajații arhivelor, se face local (datele fiind stocate pe calculatoarele din filiale), nicidecum utilizând portalul.

Căci dacă doamna Vlașin avea curiozitatea să se pună în pielea unui utilizator, să încerce identificarea documentelor de interes prin cele trei metode : căutare text, prin navigare și prin descriptori, cu siguranță avea să fie pusă în dificultate și, deci, poate articolul era ceva mai ponderat.

andreicucuruz

Cineva a avut tăria să colecteze linkurile pentru cotele registrelor scanate/transcrise pentru zona Transilvania (1895-1906). Având în vedere cât de dificilă e navigarea și căutarea cotelor, aș zice că eu un efort apreciabil.

https://matrikula.blog.hu/2024/05/02/erdelyi_anyakonyvek(mulțumiri lui @Petrus pentru link)

Poate o să facem și noi așa ceva, cel puțin în primă fază pentru Moldova. Să vedem, totuși, dacă URL-urile de afișare a cotelor rămân în același format (e.g. https://descopera.arhivelenationale.ro/cota/?cid=9123913). Dat fiind faptul că platforma vine sub licența CC ND, deci nu se acceptă lucrările derivate (adică editarea fișierelor PDF sub altă formă și afișarea publică), asta e singura chestiune pe care o putem face pentru a facilita accesul la aceste date. 

Emanuel

Oh, da, foarte buna ideea. Asa ceva pentru toata Romania, nu ar fi rau :)

bendorna

Ceva noutăți binevenite (= surprinzătoare) de la prietenii noștri:
- Căutare avansată după câmpuri
- Ordonare alfabetică sau cronologică
- Filtrarea rezultatelor după diferite câmpuri (date extreme, titlu, nivel descriere, sursa etc)

Iar pe partea ce ne interesează aici au încărcat structura colecție de stare civila pentru Vaslui (nu și documentele) plus alte documente variate din alte fonduri (inventare, documente scanate..)

CaptureANR_09oct.PNG

andreicucuruz

Da, bune adăugiri. Cu toate astea, din cauza felului în care sunt structurate informațiile, rămâne tot dificil de ajuns la informațiile din eANR, din păcate.

Pentru inventare, da, am înțeles și eu că sunt aproape de final pe partea de încărcare.

Emanuel

Da, intr-adevar s-au incarcat multe date, de exemplu in judetul Timis am gasit foarte mult..Pagina e stabila si afisarea e foarte fluenta.. Speram sa ramana asa..

bendorna

Citat din: andreicucuruz din Oct 09, 2024, 10:02 PMCu toate astea, din cauza felului în care sunt structurate informațiile, rămâne tot dificil de ajuns la informațiile din eANR, din păcate.
Da asa este, de exemplu lipseste posibilitea de a filtra rezultatele dupa unitatea locala/judeteana ISDIAH. (sper ca ne citesc inainte de a planifica urmatorul sprint)

Adrian_TM

Citat din: andreicucuruz din Oct 07, 2024, 08:05 PMCineva a avut tăria să colecteze linkurile pentru cotele registrelor scanate/transcrise pentru zona Transilvania (1895-1906). Având în vedere cât de dificilă e navigarea și căutarea cotelor, aș zice că eu un efort apreciabil.

https://matrikula.blog.hu/2024/05/02/erdelyi_anyakonyvek(mulțumiri lui @Petrus pentru link)

Din păcate, lipsesc unele localități, din ce am văzut în cazul județelor Arad și Timiș (Iar cele din Timiș nu sunt luate de pe eANR, unde nu cred că au fost încă urcate astfel de registre, ci de pe site-ul Arhivelor Voivodinei).

Emanuel

Citat din: Adrian_TM din Oct 13, 2024, 10:20 AM
Citat din: andreicucuruz din Oct 07, 2024, 08:05 PMCineva a avut tăria să colecteze linkurile pentru cotele registrelor scanate/transcrise pentru zona Transilvania (1895-1906). Având în vedere cât de dificilă e navigarea și căutarea cotelor, aș zice că eu un efort apreciabil.

Din păcate, lipsesc unele localități, din ce am văzut în cazul județelor Arad și Timiș (Iar cele din Timiș nu sunt luate de pe eANR, unde nu cred că au fost încă urcate astfel de registre, ci de pe site-ul Arhivelor Voivodinei).
Citat din: Adrian_TM din Oct 13, 2024, 10:20 AM

Nu am putea face si noi ceva asemanator, dar in limba romana ? Poate sub forma de tabela ? Desigur e o munca imensa, dar cred ca s-ar merita...Nu stiu, e o idee...

bendorna

Cineva făcuse un parser de portal dar a fost oprit ca s-a suparat AN, cred ca ar putea fi reînviat offline cu un output intr-un asemenea tabel .

andreicucuruz

Ca să nu replicăm forma și structura de pe portal, oricum trebuie colectate datele și operate modificări pentru a simplifica.

Eu am să lucrez pe județele acoperite din Moldova (Neamț, Bacău și Vrancea până acum) și eventual să leg linkurile de localitățile din baza de date.

Vrabie Constantin Radu

Buna dimineata. De mai mult de o saptamana site-u eANR nu functioneaza. La dumneavoastra "merge" ?