Proiectul eANR

Creat de bendorna, Mar 13, 2024, 01:56 PM

« precedentul - următorul »

andreicucuruz

Nu știu să mai existe alt inventar pentru situația din județ. Însă da, am dat și eu de registre care nu apar aici însă fondul este, cu toate acestea, fragmentat.

Foarte ciudat cum de nu au scos un inventar oficial până acum (pe unități arhivistice).

andreicucuruz

Update:

Pare-se că au deconectat baza de date de pe descopera.arhivelenationale.ro.

Oare vine update-ul mult așteptat?  ;D 

bendorna

Da, s-a mai întâmplat și în trecut, și n-a adus nimic. Nici de data asta, am verificat.
Probabil cineva a scos serverul din priza sa-și încarce telefonul. ::)

Edit.
Avem un semn. La Iași au schimbat titlul unui sub-fond ca sa știm ce număr de inventar are Colecția de Stare Civila a orașului Iași. Cum am zis mai sus doar asta s-a scanat.

Capture111112.PNG:

bendorna

^^

Imi place cand nu vreau sa am dreptate, si nu am. Au inceput sa incarce pe Iasi?

Capture88888.PNG

andreicucuruz

Noutăți pe partea de căutare

Au fost introduse transcrierile (ce vedem în fișierele IDX) în căutările din https://descopera.arhivelenationale.ro/cautare-text

Deci practic algoritmul caută cuvântul (keyword) nu doar în metadate ci acum și în baza de date a transcrierilor.

În lista de rezultate este afișată cota registrului fără indicii asupra fișierului PDF (IDX sau registru) unde a fost identificat cuvântul căutat. Deci ai informația că textul căutat se regăsește într-un anume registru. Ulterior utilizatorul trebuie să acceseze cota respectivă și să treacă prin toate fișierele PDF / IDX pentru a identifica numele.

Pentru utilizatorul obișnuit cu platformele de tip Ancestry / MyHeritage (care afișează în mod intuitiv rezultatele) intuiesc că forma asta de căutare nu va fi tocmai bine primită.

P.S : sper totuși ca asta să nu fie tot pe partea de integrare a transcrierilor în algoritmul de căutare.

andreicucuruz

Edit : După câteva verificări de căutări (cu nume din fișierele IDX), văd că nu toate apar în aceste rezultate.

Adrian_TM

^
Păcat că încă sunt arhive județene la care nu a fost încărcat nimic pe parte de documente de stare civilă...
Ar trebui măcar să schimbe acea regulă, care îți permite să soliciți același registru, abia după 2 luni.Cu acest portal electronic, s-ar elimina acest inconvenient, dar, după cum am mai zis, pare că unii au fost mai harnici decât alții.

andreicucuruz

Citat din: Adrian_TM din Iun 28, 2024, 12:13 PMPăcat că încă sunt arhive județene la care nu a fost încărcat nimic pe parte de documente de stare civilă...

La un moment dat trebuie să apară ceva pentru fiecare județ. Acum totul depinde de "șansa" fiecărui cercetător - și anume dacă comunele / registrele de interes au fost sau nu incluse în acest proiect. Probabilitățile, totuși, sunt mai degrabă pesimiste.

Citat din: Adrian_TM din Iun 28, 2024, 12:13 PMAr trebui măcar să schimbe acea regulă, care îți permite să soliciți același registru, abia după 2 luni.
Există vreo filială destul de absurdă să aplice acel punct din regulament  cu cele 40 de zile? Eu nu am întâlnit până acum.

Adrian_TM

Citat din: andreicucuruz din Iun 28, 2024, 12:36 PMExistă vreo filială destul de absurdă să aplice acel punct din regulament  cu cele 40 de zile? Eu nu am întâlnit până acum.

Sincer să fiu, cum doar de un an pot spune că am descoperit ce înseamnă de fapt Arhivele Naționale, nu am apucat să vizitez doar de 3 ori SJAN Timiș, care este ,,home base" pentru mine, dar, de fiecare dată, am solicitat alte registre decât cele pe care le răsfoisem.

N-am știut că de fapt nu se respectă această regulă, am uitat că suntem în România ;D  ;D  ;D .
Citat din: andreicucuruz din Iun 28, 2024, 12:36 PMLa un moment dat trebuie să apară ceva pentru fiecare județ. Acum totul depinde de "șansa" fiecărui cercetător - și anume dacă comunele / registrele de interes au fost sau nu incluse în acest proiect. Probabilitățile, totuși, sunt mai degrabă pesimiste.

La Timiș de exemplu, inițial erau trecute toate localitățile pe portal, acum au mai redus din ele (Presupun că intenționat au rămas cele cu literele A-D), dar, când se accesează pagina, nu există absolut niciun document încărcat: https://descopera.arhivelenationale.ro/cota/?cid=7431637[/quote]

andreicucuruz

Citat din: Adrian_TM din Iun 28, 2024, 05:40 PMN-am știut că de fapt nu se respectă această regulă, am uitat că suntem în România ;D  ;D  ;D .

Această regulă este absurdă, strâmbă, cum sunt și altele din regulament. Un alt exemplu este articolul care se referă la limitarea de 5 registre / zi.  Limitarea ar trebui să fie făcută mai ales în funcție de volumul ocupat de registrele/dosarele în cauză (chestiune determinată de custodele sălii) și nu de numărul lor.

Da, ar trebui să existe un număr maxim de registre (mult peste 5, probabil 20) pentru o procedură unitară la nivel național însă ar trebui permisă (și stipulată în regulament) posibilitatea ca custodele să poată adapta acest număr când situația o cere.

De pildă sunt dosare tip mitrici din perioada 1845-1865 care sunt considerate registre (deci 5/zi) care au nu mai mult de 2-10 pagini și, pe de altă parte, registre care au și peste 500 de pagini. Probabil se întrevede problema...

OchelarismeIeftine

Citat din: andreicucuruz din Iun 28, 2024, 12:36 PMExistă vreo filială destul de absurdă să aplice acel punct din regulament  cu cele 40 de zile? Eu nu am întâlnit până acum.
La Prahova mi s-a amintit de regulă, dar n-am ajuns în conflict cu ea. Există și nuanța ca registrele să fie duse înapoi la depozit în cursul celor 40 de zile.
Citat din: andreicucuruz din Iun 30, 2024, 11:31 AMAceastă regulă este absurdă, strâmbă, cum sunt și altele din regulament. Un alt exemplu este articolul care se referă la limitarea de 5 registre / zi. 
Din câte știam eu registrele se puteau cerceta câte 10, s-a schimbat regulamentul?

andreicucuruz

Citat din: OchelarismeIeftine din Iul 05, 2024, 06:30 PMDin câte știam eu registrele se puteau cerceta câte 10, s-a schimbat regulamentul?

Regulamentul sălii spune 5 registre sau 15 dosare și nu mai mult de 20 unități arhivistice (u.a.) în total.

Deci se pot combina din mai multe categorii dar să nu depășească limita de 20. Problema e că toate actele de stare civilă sunt tratate ca registre, unde limita e 5.

Lutic

Citat din: andreicucuruz din Iul 05, 2024, 10:55 PM
Citat din: OchelarismeIeftine din Iul 05, 2024, 06:30 PMDin câte știam eu registrele se puteau cerceta câte 10, s-a schimbat regulamentul?

Regulamentul sălii spune 5 registre sau 15 dosare și nu mai mult de 20 unități arhivistice (u.a.) în total.

Deci se pot combina din mai multe categorii dar să nu depășească limita de 20. Problema e că toate actele de stare civilă sunt tratate ca registre, unde limita e 5.

Ciudat. Eu când am fost la Ploiești am primit câte 15. Mai puțin în perioada pandemiei când limita era de 7 sau 8 pe zi și aveai și limită de timp.

andreicucuruz

Citat din: Lutic din Iul 09, 2024, 03:26 PMCiudat. Eu când am fost la Ploiești am primit câte 15. Mai puțin în perioada pandemiei când limita era de 7 sau 8 pe zi și aveai și limită de timp.

Există regulamentul și există custodele care interpretează regulamentul 😁. Poate să fie îngăduitor și să considere toate u.a cerute ca fiind dosare (de aici permisiunea pentru 15-20) insă actele de stare civilă din perioada 1865-1920 (pentru Muntenia și Moldova) sunt considerate registre.

andreicucuruz

DIGITALINATION - Arhivarea electronică, digitalizarea pe care nu vrem să o vedem (vorbește și directorul arhivelor Cristian Anița despre eANR și altele)