cautare bunica

Creat de Radu Dutchevici, Ian 18, 2026, 10:14 PM

« precedentul - următorul »

andreicucuruz

Acest recensământ se poate studia fie direct la sala de studiu (SJAN Ialomița), fie printr-o cerere particulară către biroul de relații cu publicul. Mai multe informații aici: https://genealogica.ro/blog/articol/recensamintele-generale-ale-populatiei-din-1930-1941-si-1948

Radu Dutchevici

Vă mulțumesc tuturor pentru ajutor.

bendorna

In cladirea de pe Strada Roma 32 functionau in anii 40 structuri ale Miscării Legionare; Ajutorul Legionar, Corpul Muncitoresc și alte aparate administrative. Faptul că bunicul si bunica ta erau menționați ca ,,constructor", respectiv ,,funcționara", are probabil legatura cu implicarea voluntarilor in activitațile de reconstrucție dupa cutremur organizate de legionari. Prin urmare, nu era o adresă rezidentială propriu-zisa, ci adresa pe care au declarat-o la inregistrarea casatoriei. De subliniat că aparitia într-un registru legat de această adresă nu implica automat o afiliere ideologica.

Radu Dutchevici

Mulțumesc mult pentru informații. Din păcate asta înseamnă că nu apar în recensământul din 1941 la această adresă 😢 Tocmai mă pregăteam să trimit o cerere la Arhivele naționale Ialomița pentru a avea informații referitoare la recensământul din 1941...
Alte sugestii ce ași putea face ?
Am scris deja la primăria sectorului 1 din București, unde s-au căsătorit dar n-am primit încă răspuns. Dacă nu vor să-mi de-a informațiile, nu mai știu că să fac altceva.
Vă mulțumesc oricum tuturor pentru interesul acordat și pentru ajutor.
Radu

bendorna

Poate ca doar el era inregsitrat la aceast adresa, nu?

dumiac

Merită menționat că la puțin timp după căsătoria bunicilor tăi a avut loc rebeliunea legionară (articolul de pe Wikipedia lasă multe de dorit, dar poza este chiar de la colțul străzii Roma). Mai târziu, un anume Popa Vasile era acuzat de ,,participare la rebeliune ca conducător în str. Roma 32-34, unde rebelii au tras asupra armatei, incendiind și clădirile din împrejurimi" (Curentul, 31 mai 1941). Legionarii au fost înfrânți și ceva mai târziu în str. Romei nr. 32-34 a funcționat ,,Serviciul pentru administrarea și lichidarea patrimoniului fostei organizațiuni «Mișcarea Legionară» din București" (Viața, 1 mai 1941). Bunicii tăi cu siguranță trebuie să fi fost afectați de aceste evenimente într-un fel sau altul.

Tatăl tău nu știe cumva o adresă, sau nu găsiți în certificatul lui de naștere o adresă, la care să apară familia la recensământul din 1948?

Radu Dutchevici

Nu, din păcate subiectul era tabu. Nici o informație în afară de nume și data de căsătorie și divorțat care apar pe certificatul de naștere al bunicului pe care l-am găsit în arhivele naționale. Am postat actul de naștere la începutul discuției.

dumiac

Scuze dacă nu m-am exprimat prea limpede, dar mă refeream la adresa la care s-a născut sau a locuit tatăl tău în copilărie.

Radu Dutchevici

Nu știe unde stătea în perioada când părinții erau împreună. Mama i-a părăsit ( după spusele familiei) când avea doi ani aproximativ. 😢

dumiac

Am înțeles, mulțumesc pentru explicații. Sper să primești răspuns de la primărie, aceea ar fi până la urmă calea cea mai directă. Pentru recensământul din 1941, din câte am înțeles (să mă corecteze cineva cu mai multă experiență dacă greșesc), dacă faci cerere cu adresa din strada Romei și cei de la arhive nu îi găsesc pe bunicii tăi acolo, îți vor comunica doar că nu a fost identificat documentul cerut și nu va trebui să plătești nimic.

Pe Arcanum se poate căuta în Monitorul Oficial doar până în 1945. Numerele până în februarie 1949 se găsesc pe Wikimedia, dar acolo nu știu cum se poate căuta în mod eficient. Apoi în 1949 s-a făcut trecerea la Buletinul Oficial, denumirea din perioada comunistă (nu știu exact la ce dată). Pe Arcanum se găsesc numerele Buletinului Oficial începând cu ianuarie 1950, dar acolo nu sunt informații despre divorțuri. În schimb în ziarul Adevărul s-au publicat multe citații și sentințe de divorț în anii 1949-1950; i-am căutat pe bunicii tăi după informațiile din actul de naștere al bunicului, dar din păcate nu am reușit să îi găsesc nicăieri.

Radu Dutchevici

Îți mulțumesc foarte mult și apreciez efortul tuturor. ☺️Cred că o să-mi fac un abonament la Arcanum ca să pot căuta și o să trimit și la recensământul din 1941 o cerere. Mă întreb dacă există o evidență a buletinelor de identitate de pe vremea aia. Credeți că merită să mă înscriu și pe Ancestry ? Au oare mai multe în baza lor de date ? Mai sap...
Cu stimă,
Radu

bendorna

Poate fi vorba de bunica ta.

Un decret al Ministerului comunicatiilor in 1947

MO-13-08-1947.png

Radu Dutchevici

Uau !!! În mod sigur ea este. Nu cred că erau două cu numele ăsta.😁 Mulțumesc mult. N-ai idee cât de mult contează pentru mine și pentru tata să vedem ceva despre ea când nu știm absolut nimic.
Mii de mulțumiri

bendorna

Încă o sursă , 1943 Maria Dutcievici functionara. Are sens avant in vedere ca in dosarul de casatorie din 1940 aparea ca functionara particulara.

Andrei Jipa

Citat din: Radu Dutchevici din Ian 30, 2026, 07:37 PMNu cred că erau două cu numele ăsta.

Sugerez doar precauție la o presupunere de tipul acesta. Trebuie cu siguranță luate în seamă toate pistele, și probabilitatea este mare. Dar și coincidențele sunt foarte frecvente. Iată mai jos de exemplu, o altă Maria Dutchievici, absolventă de școală în 1935:
Screenshot_20260131-071324.png

Si încă una din 1979:
Screenshot_20260131-072715.png