Nume soție, recensământ 1838 [Ruța sau Rugea]

Creat de Vrabie Constantin Radu, Sep 12, 2025, 02:31 PM

« precedentul - următorul »

Vrabie Constantin Radu

Numele sotiei lui Gh Ilioiu se transcrie ca Ruta? Multumesc

Andrei Jipa

Eu aș zice mai degrabă Rugea. Prelungirea de sub rând a literei ț are de obicei un pliu.

Vrabie Constantin Radu

andreicucuruz

În situații ca acestea, când vorbim de formele ț / g moale, contează foarte mult contextul căci formele se pot confunda foarte ușor (scriitorul poate să le facă aproape la fel). Aici, nici analiza contextului nu ne ajută (sau cel puțin nu mă ajută pe mine căci nu am mai întâlnit un prenume similar). Dar nu aș exclude nici Ruța/Ruțea (poate de la Alexandra / Alexandruța)

Andrei Jipa

Nu exclud nici eu Ruțea. M-am uitat puțin peste ce a postat @Vrabie Constantin Radu într-un thread anterior, ca să compar cu alte exemple de g moale (uneori substituit cu j):
j 1.JPGge 2.JPGj3.JPG

Mi se pare că scriitorul acesta este destul de consecvent cu ț-urile care au un pliu sub rând. Iar g-ul are un bastonaș ascendent rotunjit în partea de sus.

Am mai întâlnit Ruța, ca prescurtare de la Petruța. Dar mi se pare destul de clar că la final este 'ea/ia'. Ruțea eu personal nu am mai întâlnit.

Rugea este într-adevăr obscur, dar cred că poate fi similar cu Rujea, Rugia, Rujica, Ruzica, Ruzea, un nume sârbesc.