Recensamant 1838

Creat de Vrabie Constantin Radu, Apr 26, 2025, 12:35 PM

« precedentul - următorul »

Vrabie Constantin Radu

va implor, ma puteti ajuta cu aceste transcrieri
1. Savu sin iacov?
2. Ion Pastinu?
3. Nume de familie este Cojocaru?

Va multumesc mult. Nu ma pricep deloc!

Andredass

Primul se pare că este "Savul sin Iacov". Al doilea la nume este Ion, dar porecla nu o înțeleg. Și la al treilea mi se pare mai degrabă "Trocaru".

Andrei Jipa

Vrabie Constantin Radu

Va mulțumesc. Toate aceste nume sunt și astăzi nume de familie in comună

Vrabie Constantin Radu

Ion Crineanu?

Vrabie Constantin Radu

Stoica Ilinu?

Vrabie Constantin Radu

Dinu Ciurea?

Vrabie Constantin Radu

Bus...

Andrei Jipa

poate:
 Ion Crăineanu
 Stoica Ilinul
 Dinu Ciurea
 Bucura Iecovoae(?)

Andrei Jipa

Este foarte probabil. În general, am întâlnit practica asta mai mult la copii de văduve. De exemplu, copiii ei ar putea fi Ion Bucuroaei, sau Bucuriții. Dacă Bucura era văduvă, ar putea fi numele soțului. Dacă avea copii nelegitimi, ar putea fi numele tatălui ei. 

Vrabie Constantin Radu

In sat astazi exista familia Icovoiu :D. Am sters raspunsul pentru ca ma temeam ca e ridicola intrebarea :)). Va multumesc mult!

Andrei Jipa

Citat din: Vrabie Constantin Radu din Apr 27, 2025, 03:13 PMIn sat astazi exista familia Icovoiu :D.
Ar putea fi și Ecovoiu poate... dar nu cred. Posibil să se fi modificat în timp numele. Diftongul "iu" are o literă specifică în alfabetul chirilic (ю) și nu o văd acolo la finalul cuvântului. Mi se pare mai degrabă "ae".   

Citat din: Vrabie Constantin Radu din Apr 27, 2025, 03:13 PMAm sters raspunsul pentru ca ma temeam ca e ridicola intrebarea.
Cred că e interesantă ipoteza

andreicucuruz

Indiferent de forma care a rămas în sat, originea matronimică mi se pare clară. Cum a spus și @stratocaster , Bucura poate fi chiar Iacovoaia (=văduva unui anume Iacov) sau să fie descendentă dintr-o familie care a dus mai departe acest matronim. Cert este că acel Iacov trebuie să fi existat.

Vrabie Constantin Radu

Cred ca am deslusit. Am gasit in documente de arhiva o Bucura Nita Iacov Badeanu traitoare in prima jumatete a secolului XIX care s-ar potrivi. Interensat e ca tot acolo am gasit ca acestui Iacov i se mai spunea si Iacov Vatamanu. Este acelasi Iacov din "Savul sin Iacov" pe care m-ati ajutat sa-l transcriu mai sus.
Sunteti tare priceputi

Vrabie Constantin Radu

1. Aldea .....
2. Ion Chingaru + Ecaterina sotia sa?
3. Nicolae...