Informatii despre Preot Emanoil Datcu de la Radulesti

Creat de Heliade-Leo, Aug 15, 2025, 02:16 PM

« precedentul - următorul »

Heliade-Leo

Bună ziua! Am 17 ani și de mic am fost pasionat de domeniul genealogic și am încercat să cercetez istoria familiei mele. M-am documentat și după o muncă de câțiva ani, am găsit câteva informații însemnate, însă am dorința de mai mult. După cum poate da de ghicit și numele cu care mi-am creat azi contul, am descoperit că sunt descendentul lui Ion Heliade Rădulescu printr-o fiică din flori, Sevastița (n. 1855- d. 1919). Cumva în aceeași arie a subiectului adresez această întrebare legată de o informație găsită în Anuarul din 1909:
 Cum interpretați datele din această imagine? Cum poate Datcu Emanoil să fie născut în 1885, dar numit la biserica din Rădulești în 1878? Nu am găsit niciun alt act referitor la anii de viață ai numitului, însă apare în liste parohiale inclusiv până în 1916. Mă gândesc că ar putea fi vorba despre o greșeală în transcriere, iar nașterea să fi avut de fapt loc în 1835. Opinii? Menționez că Datcu Emanoil a fost soțul Sevastiței.

dumiac

Bună seara și bine ai venit! Am mai căutat de câteva ori diverse informații în Anuarul din 1909 dar nu am mai văzut așa ceva. Nu cred că poate să fie altceva decât o greșeală. Dar doar din imaginea atașată nu putem ști unde este greșeala, la anul nașterii sau la anul numirii la biserica respectivă. În principiu e posibil ca din 1835 să se fi făcut 1885 printr-o greșeală, dar e posibil să fi fost și altul anul nașterii, iar greșeala să fie mai surprinzătoare. Dar dacă a fost căsătorit cu cineva născut în 1855, cu siguranță anul nașterii este greșit.

Am găsit pe Arcanum o mențiune în ziarul Universul din 2 noiembrie 1889: în lista călătorile de la 31 octombrie apare, la hotelul Victoria, preotul Emanoil Datcu din Rădulescu.

Aș vrea să te întreb ce listă parohială ai găsit pentru anul 1916? Eu am găsit deocamdată doar pentru anii 1914 și 1915 în Monitorul Oficial.

Dacă ai informații despre copiii lui cu Sevastița, ar merita să încerci să cauți acte de stare civilă ale lor și cu ajutorul lor să mergi înapoi în timp. Pe paginile Arhivelor Naționale se pot găsi acte scanate și indexate din actualul județ Ialomița dar nu știu exact ce ani acoperă. Am găsit însă actul de căsătorie dintre Mihaiu Dumitru R. Alecse și Zoia Emanoilu I. Datcu din 1910, în care se menționează că preotul Emanoil I. Datcu avea la momentul respectiv 58 de ani, iar preoteasa Sevasta Datcu 50. Trebuie avut în vedere faptul că vârstele din actele de stare civilă de pe vremea aceea erau destul de aproximative. Am mai găsit pe această pagină actul de căsătorie al Evdochiei, altă fiică a preotului Emanoil I. Datcu, dar acolo nu sunt menționate vârstele părinților.

Heliade-Leo

Citat din: dumiac din Aug 16, 2025, 10:48 PMBună seara și bine ai venit! Am mai căutat de câteva ori diverse informații în Anuarul din 1909 dar nu am mai văzut așa ceva. Nu cred că poate să fie altceva decât o greșeală. Dar doar din imaginea atașată nu putem ști unde este greșeala, la anul nașterii sau la anul numirii la biserica respectivă. În principiu e posibil ca din 1835 să se fi făcut 1885 printr-o greșeală, dar e posibil să fi fost și altul anul nașterii, iar greșeala să fie mai surprinzătoare. Dar dacă a fost căsătorit cu cineva născut în 1855, cu siguranță anul nașterii este greșit.

Am găsit pe Arcanum o mențiune în ziarul Universul din 2 noiembrie 1889: în lista călătorile de la 31 octombrie apare, la hotelul Victoria, preotul Emanoil Datcu din Rădulescu.

Aș vrea să te întreb ce listă parohială ai găsit pentru anul 1916? Eu am găsit deocamdată doar pentru anii 1914 și 1915 în Monitorul Oficial.

Dacă ai informații despre copiii lui cu Sevastița, ar merita să încerci să cauți acte de stare civilă ale lor și cu ajutorul lor să mergi înapoi în timp. Pe paginile Arhivelor Naționale se pot găsi acte scanate și indexate din actualul județ Ialomița dar nu știu exact ce ani acoperă. Am găsit însă actul de căsătorie dintre Mihaiu Dumitru R. Alecse și Zoia Emanoilu I. Datcu din 1910, în care se menționează că preotul Emanoil I. Datcu avea la momentul respectiv 58 de ani, iar preoteasa Sevasta Datcu 50. Trebuie avut în vedere faptul că vârstele din actele de stare civilă de pe vremea aceea erau destul de aproximative. Am mai găsit pe această pagină actul de căsătorie al Evdochiei, altă fiică a preotului Emanoil I. Datcu, dar acolo nu sunt menționate vârstele părinților.

Vă sunt profund recunoscător și cer iertare pentru răspunsul întârziat! Cu ajutorul dvs. am putut descoperi atât semnătura stră-străbunicului cât și, mai marcant pentru mine, amprenta stră-străbunicii, preoteasa Sevastița. M-am lăsat profund impresionat și atins de această "rămășiță" a ei. Promit să revin cu un răspuns referitor la lista parohială pentru anul 1916.

Știam de existența acestor două fiice, iar pentru Evdochia am și acești ani de viață (1885-1976, ceea ce însemnă fie o aproximare de 9 ani a registrului la momentul nunții, fie o greșeală în partea mea). Norocul meu face ca acestea să-mi fie doar îndepărtate mătuși, eu fiind descendentul surorii lor mijlocii, Ana (n. 1887) pentru care voi încerca să găsesc un document asemănător pe pagina Arhivelor, deși îmi amintesc că prefața mi-a dat bătăi de cap acum ceva timp pentru căutare și oricum, ea a fost căsătorită în Ciorani, deci îmi imaginez că va trebui să caut înafara registrelor Ialomiței.
 O întrebare mai mare decât anii nașterii mi-a pus-o numele de fată al Sevastiței, trecut pe actul Evdochiei cu care atașez o poză. Eu l-am transcris ca "Jomta" deși oricum, este o informație neauzită de mine până acum.
 Un copil mai bine cunoscut al cuplului preotesc a fost Nicolae, viitor preot după tată, pentru care am găsit o fișă din care am determinat anul nașterii ca 1899 ( cam târziu pentru mama născută în 1855, dar fie)

Din nou, vă adresez mulțumirile mele și continui căutarea.

Heliade-Leo

Imagini:
1. Numele de fată al Sevastiței?
2. Fișa lui Nicolae E. Datcu, persecutat ulterior de comuniști. Asistă la renovări ale bisericii din Rădulești ca preot pensionar în 1983

Heliade-Leo

Citat din: Heliade-Leo din Aug 20, 2025, 05:47 PMImagini:
2. Fișa lui Nicolae E. Datcu, persecutat ulterior de comuniști. Asistă la renovări ale bisericii din Rădulești ca preot pensionar în 1983

Nvm, conform certificatului de naștere al lui Nicolae, părinții erau născuți în 1863 tatăl și 1866 mama, deci la o oarecare distanță de 1852 pentru Emanuel, data nașterii conform căsătoriei Zoiei.

Andrei Jipa

Cred că ar putea fi Ioniță.

Andrei Jipa

Și aici este fișa matricolă penală a lui Nicolae E. Datcu, condamnat la 2 ani de închisoare între 1952-54 pentru activitate legionară, din care 8 luni le-a executat la canal. 
https://www.iiccmer.ro/fise-matricole-nou/?drawer=Fise%20matricole%20penale%20-%20Detinuti%20politici*D*D%2001.%20D%20-%20Davigner*Datcu%20Nicolae
P1300005.jfif
P1300006.jfif

dumiac

Citat din: stratocaster din Aug 20, 2025, 10:11 PM

Cred că ar putea fi Ioniță.

Și eu am citit Ioniță.

Citat din: Heliade-Leo din Aug 20, 2025, 05:44 PMeu fiind descendentul surorii lor mijlocii, Ana (n. 1887) pentru care voi încerca să găsesc un document asemănător pe pagina Arhivelor, deși îmi amintesc că prefața mi-a dat bătăi de cap acum ceva timp pentru căutare și oricum, ea a fost căsătorită în Ciorani, deci îmi imaginez că va trebui să caut înafara registrelor Ialomiței.

Într-adevăr, din păcate motorul de căutare al paginilor Arhivelor este cam greoi și încâlcit. M-am uitat acum repede, din păcate e posibil să nu fie încă nimic scanat de la Ciorani, cel puțin așa reiese și de aici.

Din câte am văzut eu în actele studiate, în cazurile în care mirii proveneau din localități diferite, de cele mai multe ori actul de căsătorie (presupun că și nunta) se făcea în localitatea miresei. Dar nu am un eșantion prea mare, sunt curios dacă au mai observat și alții acest lucru.

Heliade-Leo

Citat din: dumiac din Aug 16, 2025, 10:48 PMAș vrea să te întreb ce listă parohială ai găsit pentru anul 1916? Eu am găsit deocamdată doar pentru anii 1914 și 1915 în Monitorul Oficial.

"Lista de persoanele cari au dreptul la vot la alegerea Consistoriului Superior Bisericesc în cursul anului 1916": de pe Scribd
 Nu știu dacă exact la acest tip de listă vă refereați, dar aici l-am găsit pe preotul Emanoil I. Datcu la pagina 37 în document, nr. 133. Această dată rămâne momentan una de extremitate pentru viața preotului, fiind ultima sa menționare pe care am putut-o găsi online.

Alte date despre viața stră-străbunicului în poze. Cumva prima poză (Monitorul Oficial din 1882) este contrară percepției mele despre preot, cât și rangului său de stavrofor iconom ce ar presupune "o activitate bisericească excepțională". Oricum, o personalitate excentrică.

bendorna

Preotul E Datcu fusese caterisit in 1881 pt ca "a popit pe ascuns" si apoi reabilitat dar mutat de la Bucuresti la Radulesti

Screenshot 2025-08-22 004913.png
Screenshot 2025-08-22 004643.png
Romanulu_1882_02-1694478078__pages39-39.pdf

bendorna

@Heliade-Leo post mutat intr-o sectiune corespunzatoare

dumiac

Citat din: Heliade-Leo din Aug 22, 2025, 01:06 AM"Lista de persoanele cari au dreptul la vot la alegerea Consistoriului Superior Bisericesc în cursul anului 1916": de pe Scribd

Mulțumesc! Da, la acest tip de liste mă refeream. De fapt mă interesează cam orice fel de surse despre preoți. Am în arborele genealogic preoți pe trei ramuri diferite și, din câte am observat, dacă găsești unul în familie, e foarte probabil să mai găsești și alții. De aceea aș vrea să te întreb și care sunt sursele celor două extrase pe care le-ai postat despre numirile lui Emanoil Datcu, din 1878 și din 1911? Mulțumesc anticipat!

Heliade-Leo

Citat din: dumiac din Aug 22, 2025, 10:13 PMMulțumesc! Da, la acest tip de liste mă refeream. De fapt mă interesează cam orice fel de surse despre preoți. Am în arborele genealogic preoți pe trei ramuri diferite și, din câte am observat, dacă găsești unul în familie, e foarte probabil să mai găsești și alții. De aceea aș vrea să te întreb și care sunt sursele celor două extrase pe care le-ai postat despre numirile lui Emanoil Datcu, din 1878 și din 1911? Mulțumesc anticipat!

1878: Galsul Bisericii, 1984: https://biblioteca-digitala.ro/reviste/sf-sinod-glasul-bisericii/glasul-bisericii_XLIII_10-12_1984.pdf
Dintr-un motiv sau altul nu pot găsi sursa numirii din 1911, dar voi mai căuta și voi reveni cu un răspuns.

andreicucuruz

Citat din: dumiac din Aug 22, 2025, 10:13 PMDe fapt mă interesează cam orice fel de surse despre preoți. Am în arborele genealogic preoți pe trei ramuri diferite și, din câte am observat, dacă găsești unul în familie, e foarte probabil să mai găsești și alții.

Ați mai reușit să aflați ceva de familiile Vasiliu / Preuțescu de la Neamț?

dumiac

Citat din: Heliade-Leo din Aug 22, 2025, 10:59 PM1878: Galsul Bisericii, 1984: https://biblioteca-digitala.ro/reviste/sf-sinod-glasul-bisericii/glasul-bisericii_XLIII_10-12_1984.pdf
Mulțumesc! Mare noroc să găsești monografia unei biserici de interes. Eu am găsit monografiile a două biserici la care a fost preot un străstrăstrăbunic de-al meu, Gheorghe Constantinescu:
Nu sunt întotdeauna multe informații despre preoți, de exemplu în monografia bisericii Talpalari scrie doar că a slujit acolo și anul morții. Cu siguranță se mai găsesc și despre alte biserici, dar mie unuia nu mi se par ușor de găsit.

Despre preoții din Iași am mai găsit și capitolul Preoțimea de altă dată a Iașului din cartea Iașii de odinioară, volumul II, de Rudolf Suțu (1928).