Goești, familia Ionescu

Creat de filedegoesti, Aug 05, 2025, 10:12 PM

« precedentul - următorul »

filedegoesti

Bună seara! Maxim respect pentru ceea ce faceti, am vazut ca ati apreciat o postare de a mea de pe pagina de fb ,,File de Goești". Am o curiozitate. Aveti acces la ceva informatii despre familia Ionescu din satul Goești, comuna Lungani, jud Iași? Știu ca e dificil, dar va rog, incerc sa refac un arbore genealogic. Sunt un tânăr pasionat de istorie si genealogie. Informatii despre familie: tatăl - Florin Ionescu, bunic - Petru Ionescu, străbunică - Natalia Ionescu, străbunic - Vasile Ionescu

andreicucuruz

Bună ziua și mulțumim,

Vă felicităm și noi pe dvs. pentru interes și inițiativă și vă invităm să faceți partea și din comunitatea noastră.

Pentru Goești și regiunea Iași în general o să introducem, sper cât mai curând, listele pentru catagrafiile de la 1820 și 1831 (inedită). Până acum, personal, transcrierile pe care le-am făcut pe partea de catagrafii au fost mai mult pentru zona mea de interes imediat (Neamț, Bacău și Suceava).

Pentru satul Goiești se păstrează și catagrafiile de la 1838, 1845 dar și 1851/1852. Toate se găsesc în fondul Vistieriei Moldovei de la Iași.

Proiectul nostru ia în calcul fotografierea și transcrierea întregii colecții de catagrafii de la Iași (pentru întreaga Moldovă) dar, după cum probabil intuiți, acest lucru se va derula în timp, în funcție de interesele imediate ale editorilor și de eventualele sponsorizări.

Din păcate, văd că pentru Recensământul din 1859 (https://genealogica.ro/surse/6-recensamantul-general-al-populatiei-din-1859?showMap=true&activeTab=acoperire, lista satului Goiești lipsește. Aveți, totuși, acoperită destul de bine zona satelor vecine în această sursă.

Totuși, pentru reconstituirea arborelui genealogic, vă recomand să începeți cu studiul actelor de stare civilă (1865-1920). Chiar dacă la Iași fondul de stare civilă este destul de fragmentat, trebuie să începeți de acolo. Aveți atașată o listă a comunelor acoperite (e vorba de un inventar ne-oficial, este probabil să existe altul la sală).

filedegoesti

Pentru Catagrafia din 1831 detin numele familiilor de existau aici. Le-am preluat dintr o schită istorica a satului Goești realizată de Mihai Costăchescu (membru al Academiei Române, născut aici), schita ce a fost publicata in ,,Ioan Neculce. Buletinul Muzeului Municipal din Iași", III, 1923. Din păcate nu găsesc niciun nume apropiat rudelor mele (Onuțu - sau Onuță, Andriescu, Ionescu).

Numele din Catagrafia din 1831. Numele de familie ce existau in această catagrafie sunt: Brezulianu, Miron, Ungureanu, Hrițcu, Timofte (Irina lui Timofte Ucrainian), Ciobanu, Jătarul, Iacob, Olariu, Dumitrașcu, Rusul, Hărțanul, Sâmion, Pentelei, Luca, Ilie, Iftime, Pricopi, Munteanu, Chebac, Todosă, Cazacu, Dudumau, Onofrei, Cioarsă, Bolotă. Tot atunci era înregistrat în sat și orândarul jidov Izdraill sân Moisă și nu era niciun mazil.

bendorna

Ionescu ca majoritatea patronimelor (-escu)  au fost introduse sistematic în a doua parte a secolului XlX, deci foarte probabil ca mai înainte să găsești un alt nume / poreclă ( ex. sin Ion,  a Ionului). Nu va fi simplu, dar asta face cercetarea mai interesanta...

Welcome!

filedegoesti

Mulțumesc. Încerc să aprofundez căutarea. La Primărie arhivele au suferit distrugeri datorită inundatiilor (actele, cam ironic, sunt la subsolul clădirii si multe au fost distruse  :D ) - raspuns oficial prin mail de la Primărie.

Cât despre Onuțu pare ceva mai complexă treaba. Numele Onuțu il mosteneste unchiul meu, deoarece bunicul de pe tată a fost înfiat de un Onuțu Constantin, care nu a avut copii (pe unele acte scrie Onuța sau Onuță).

andreicucuruz

Cum foarte bine zice și Ben, dacă nu apar în catagrafia de la 1831 este posibil să vorbim despre supranume adoptate ceva mai târziu, spre mijlocul sec. 19 sau chiar spre final.
Începeți să strângeți informații de la familie pentru bunici și străbunici (e.g. certificate de naștere, căsătorie, deces, livrete militare, acte de vânzare-cumpărare vechi, etc.) - ideal să aveți date de naștere pentru strămoși născuți înainte de 1920. Având aceste informații, puteți avansa cu studiul actelor de stare civilă de la Arhivele Naționale. Până unde ați ajuns până acum concret?

filedegoesti

Bună seara! Am ajuns până la tatăl Străbunicului meu. Dar bunicul meu a fost înfiat de un domn, bunicul meu făcând parte dintr o familie mai saraca si ulterior a devenit Onuțu (dar inainte de revolutie a redevenit Ionescu, stricând infierea). Acel Onuțu (cel care l-a infiat)a avut un socru (tatal sotiei sale) nascut prin 1880 numit Genunchi Ghița (am o fotografie cu el din 1904 făcută la Iasi).

bendorna

In arhiva tribunaului rural sau judetean ai putea gasi dosarul de adoptie. Adoptiile in mod normal se transcriu si in actele de stare civila.
Daca gasesti numele bunicului infiiat va trebui sa hotarasti pe ce ramura mergi mai departe - logic as merge pe kegarura de sânge Un test ADN ar putea fi foarte util.

IS-dosare373293.png

Vad ca exista material la AN Iasi.
IS-dosare373293.png

filedegoesti

Bunicul meu a fost înfiat la data de 12.09.1959 si aceasta a fost destrămată la data de 26.04.1972. Bunicul meu se numea Ionescu Petru, născut la 7.07.1945, si a fost infiat de familia Onuțu Constantin (născut la 1.05.1922) si Aurica (născută la 25.11.1918). Constantin era din satul Cristești, comuna Brăești, iar femeia lui, Aurica, era din satul Goești, comuna Lungani si numele ei de fată era Genunchi.

Dacă ati putea sa imi oferiti un link la ce ati trimis dumneavoastra v-as fi recunoscător. O seară minunată!

bendorna

Cree că informația următoare e relevantă - schimbare de nume

Screenshot 2025-08-09 112217.png

bendorna

Citat din: filedegoesti din Aug 08, 2025, 09:29 PMDacă ati putea sa imi oferiti un link la ce ati trimis dumneavoastra v-as fi recunoscător. O seară minunată!

https://descopera.arhivelenationale.ro/cautare-navigare/
https://adt.arcanum.com/en/discover/

bendorna

Poate și asta

Screenshot_20250809-131745.png

Andrei Jipa

Felicitări pentru preocupare și demers!

Citat din: bendorna din Aug 08, 2025, 05:59 PMVad ca exista material la AN Iasi.

Am încercat și eu recent să solicit un act de adopție din anii '40 la sala de studiu. Chiar dacă acesta apare în inventare, solicitarea mi-a fost însă respinsă. Motivul: conform anexei 6 la legea 16/1996 a Arhivelor Naționale, fiind un act judiciar, acesta se poate da spre cercetare numai după 90 de ani de la crearea lui.

Solicitările de copii după dosarele de adopție se fac printr-o cerere trimisă prin email la serviciul de relații cu publicul al arhivelor județene, însoțită de o declarație pe proprie răspundere în care se specifică în ce calitate e făcută solicitarea (moștenitor, reprezentant legal etc). Dar deocamdată eu nu am primit răspuns.

filedegoesti

Va multumesc tuturor! La acea poza cu solicitare de schimbare nume - schimbarea de nume nu s a mai produs. Bunica mea in acte este Onuțu Paraschiva si acum, la fel si unchiul meu Gabriel, a ramas tot Onutu.

filedegoesti

Aș putea adauga. Străbunicul meu Vasile Ionescu era din Crucea (tot comuna Lungani), dar era român și ulterior s-a mutat in Goești. O parte din frații lui, din ce mi a povestit bunica mea, se numea Ionescu, iar o parte Boboc (nu stiu daca celor din partea Boboc erau numiti Ionescu-Boboc sau doar Boboc). Aici n am reusit sa mai continui traseul. Soția lui Vasile, Natalia, avea numele de Paladi/Palade de acasă.