Goești, familia Ionescu

Creat de filedegoesti, Aug 05, 2025, 10:12 PM

« precedentul - următorul »

Andrei Jipa

Citat din: filedegoesti din Aug 09, 2025, 02:44 PMAș putea adauga. Străbunicul meu Vasile Ionescu era din Crucea (tot comuna Lungani), dar era român și ulterior s-a mutat in Goești. O parte din frații lui, din ce mi a povestit bunica mea, se numea Ionescu, iar o parte Boboc (nu stiu daca celor din partea Boboc erau numiti Ionescu-Boboc sau doar Boboc). Aici n am reusit sa mai continui traseul. Soția lui Vasile, Natalia, avea numele de Paladi/Palade de acasă.

Pe Arcanum există multe ziare care menționează familiile acestea. De exemplu, Boboc Nicolae, Catinca și Maria din Lungani/Crucea apar implicați în trei crime în anii '20-30, descrise destul de explicit, așa că nu aș vrea să le redau aici. Apare un Dumitru Palade condamnat penal în 1936.

Cred că pe Arcanum, cu un cont gratuit poți vedea titlurile și câteva cuvinte ca să îți faci o idee? Dacă găsești ceva care pare relevant, îți pot trimite articolul integral

filedegoesti

Am întrebat-o pe bunica mea daca i se pare cunoscut vreun nume. A spus că nu. Oricum, iti atasez aici arborele genealogic pe care am reusit sa l realizez:

Andrei Jipa

Îți sugerez să încerci să folosești un software sau o aplicație care să îți permită să creezi un arbore genealogic într-un format compatibil cu .gedcom. Există o discuție aici cu sugestii:

https://forum.genealogica.ro/index.php?topic=31.0

Unele sunt plătite, unele au limitări, iar altele sunt complet gratuite. Acesta de exemplu este un progrămel gratuit foarte bun de la Microsoft:
https://apps.microsoft.com/detail/9nblggh2k2xc?hl=en-US&gl=US

Aceste unelte digitale îți vor permite să elaborezi, extinzi și editezi diagrame genealogice cu mult mai multă ușurință pe măsură ce afli mai multe informații. Poți include și informații biografice, cum ar fi ocupația, serviciul militar, statutul etc. Îți vor da și posibilitatea de a gestiona mai bine situații speciale cum ar fi adopțiile și mariajele multiple. Și cel mai important, îți vor permite să gestionezi sursele informațiilor. Pentru fiecare informație vei putea nota de unde provine (de exemplu, de pe crucea funerară, dintr-o mărturie orală a unei rude, dintr-un act etc.). Deși poate acum ți se poate părea inutil, pe măsură ce vei cerceta mai mult, vei descoperi contradicții în informații, și citarea meticuloasă a surselor se va dovedi de folos.

Toate aceste lucruri sunt foarte dificil de făcut cu creionul pe hârtie.

Majoritatea programelor au posibilitatea de a exporta și importa acest format .gedcom, așa că nu e așa important ce program folosești la început, chiar aș recomanda să încerci mai multe și să vezi care ți se pare cel mai potrivit.

filedegoesti

Multumesc de sugestie! Chiar in seara asta o transcriu din arborele ala facut in pix. Acela este facut in grabă ca sa nu uite bunica mea (la aproape 80 de ani e mai greu cu amintitul).