Zapise ce privesc răzeșii din Filipești, Bacău

Creat de Andredass, Apr 21, 2025, 03:26 PM

« precedentul - următorul »

Andrei Cucuruz

Și scriitura pare grăbită însă mi se pare, totuși, realizabil. Familiaritatea cu antroponimele și toponimele din sat va fi esențială.

Andredass

CitatIsprăvnicia Bacăului

Către Căp(i)t(an) Neculai Dobroviciu

Polcovnicu Mihalachi Gheoldum a văndu(t) răzășăi în hotaru Filipeștii au făcut arătat(?) că să împresoară se cătră ci...lați răzăș pentru aciasta [...] isprăvniciea ca să mergi la fața locului și adună [...] pii toți răzășăi i(?) faci alegisi părțăi numitului fănu i [...] dovăzăli și [...] ci vor arăta casi vii șii dau înstăpăniri sa săl [...] cu petri hotară or(?) dacă între răzăși va urma osăbită pricină cu mărturii în scris vei triimăti la isprăv(ni)ci(e) ca să pui la noei(?)

(1)824, noem(brie) 24

Cazimir Spat(ar)?? (Iscălitură)

SJAN Bacău, Documente, L/4

Andrei Cucuruz

Citat din: Andredass din Aug 02, 2026, 07:42 PMIsprăvnicia Bacăului

Către Căp(i)t(an) Neculai Dobroviciu

Polcovnicu Mihalachi Gheoldum avăndu răzășăi(e) în hotaru Filipeștii au făcut arătari că să împresoară de cătră cielanți (sic!) răzăș(i) pentru aciasta te rănduești isprăvniciia ca să mergi la fața locului și adunăndu pi toț(i) răzășăi, faci alegiri părțăi numitului jăluitor după dovăzăli și cărțăli ci vor arăta, cari vii și dau în stăpăniri(a) sa stălpinduo cu petri hotaru, iar dacă între răzăși va urma osăbită pricină cu mărturii în scris vei triimeti la isprăv(ni)ci(e) ca să pui la cali.

(1)824, noem(brie) 24

Cazimir Spat(ar)?? (Iscălitură)

Andrei Cucuruz

Citat din: Andrei Cucuruz din Iul 31, 2026, 08:24 AMSuper. Întrebam în sensul în care, dacă ești de acord și tu, putem urca transcrierile și pe site ca documente narative.

Am create sursele:
- Pachetul I, Mănăstirea Cașin
- Pachetul L, colecția Documente
- Pachetul X, colecția Documente

Când ai vreme și disponibilitate, se pot adăuga documentele pe platformă (vezi https://forum.genealogica.ro/index.php?topic=726.msg4303;topicseen#msg4303)

Andredass

Citat din: Andredass din Iul 31, 2026, 02:43 PM
Citat din: Andredass din Apr 27, 2025, 06:31 PMHotărnicie în cazul pricinii între Sandul Zarzul și alți răzeși din satul Filipești (anul 1750).

SJAN Iași, Fond Mănăstirea Cașin I/11

CitatFacem știri că s-au [...] a nostri [...] precum au contru (?) Sandul Zarzul din Filipești [...] am fost (?) și pe moșia ficiorului, și pe alți rezeș(i) ce [...] moșiei Filipești zeci [...] zapisili acei moși(i) la Sandul Zarzul, au avut [...] acești rezeș(i) [...] cu Ioan sin (?) Mahruș tij din Hilipești [...] zapisili la acist Sandul Zarzul au cerut ...cdea (?) lor [...] cu Mahruș, și zapisili cu [...] dat satului și ceri [...] Sandul zapisili i(?) din [...] miu prăpădit din precum am [...] cu zapisili [...] alți răzeși au [...] cari au stăpănit cu toți căși [...] din moșiie zecut [...] moște de vreancea (?) [...] zapisili [...] acest am hotărăt [...] Sandul Zarzul și cu frații (?) lui cu răzeș(i) moșiie lui Andrei și a lui Toader ficiori lui și [...] răzeș(i) [...] zapisile tot venitul moși(i) ei [...] și [...]

[...]

Iar moșis(?) zapisili cu [...] sat [...] iariș [...] (iscălitură)

Readuc în atenție acest zapis din secolul al XVIII-lea. Dacă cineva are timpul și disponibilitatea, ar fi de mare ajutor completarea transcrierii și, eventual, corectarea erorilor făcute de mine. Vă mulțumesc!

Andredass

Citat din: Andrei Cucuruz din Aug 09, 2026, 09:25 PM
Citat din: Andrei Cucuruz din Iul 31, 2026, 08:24 AMSuper. Întrebam în sensul în care, dacă ești de acord și tu, putem urca transcrierile și pe site ca documente narative.

Am create sursele:
- Pachetul I, Mănăstirea Cașin
- Pachetul L, colecția Documente
- Pachetul X, colecția Documente

Când ai vreme și disponibilitate, se pot adăuga documentele pe platformă (vezi https://forum.genealogica.ro/index.php?topic=726.msg4303;topicseen#msg4303)
Super!

Andrei Jipa

Citat din: Andredass din Aug 11, 2026, 10:14 PMReaduc în atenție acest zapis din secolul al XVIII-lea. Dacă cineva are timpul și disponibilitatea, ar fi de mare ajutor completarea transcrierii și, eventual, corectarea erorilor făcute de mine. Vă mulțumesc!

Posibil să îmi fi scăpat, dar nu am găsit poza cu originalul.

Andredass

Mersi pentru semnalare @Andrei Jipa! Îl reîncarc aici.

CitatFacem știri că s-au [...] a nostri [...] precum au contru (?) Sandul Zarzul din Filipești [...] am fost (?) și pe moșia ficiorului, și pe alți rezeș(i) ce [...] moșiei Filipești zeci [...] zapisili acei moși(i) la Sandul Zarzul, au avut [...] acești rezeș(i) [...] cu Ioan sin (?) Mahruș tij din Hilipești [...] zapisili la acist Sandul Zarzul au cerut ...cdea (?) lor [...] cu Mahruș, și zapisili cu [...] dat satului și ceri [...] Sandul zapisili i(?) din [...] miu prăpădit din precum am [...] cu zapisili [...] alți răzeși au [...] cari au stăpănit cu toți căși [...] din moșiie zecut [...] moște de vreancea (?) [...] zapisili [...] acest am hotărăt [...] Sandul Zarzul și cu frații (?) lui cu răzeș(i) moșiie lui Andrei și a lui Toader ficiori lui și [...] răzeș(i) [...] zapisile tot venitul moși(i) ei [...] și [...]

[...]

Iar moșis(?) zapisili cu [...] sat [...] iariș [...] (iscălitură)

Sursa: SJAN Iași, Fond Mănăstirea Cașin I/11

Andrei Jipa

Interesantă abordare de judecată:

CitatFacem știri cu aceast(ă) carte a nóstră de judecată precum au venit înnainte(a) nóstră Sandul Zarzul din Filipești de ne(-a)u jăloit pe un Ion Andrei și pe Toader feciorul lui și pe alți răzeș(i) ce țin cu dânșii moșiie în Filipești zicănd că fiind zapisili acei moși(i) la Sandul Zarzul, au avut judecată acești rezeș(i) mai sus numiți la mini în cela rănd  cănd am fost ispravnic cu Iordachi Mahruș tij din Hilipești peste altă moșiie din Dimișești, și fiind toate zapisili la acist Sandul Zarzul, le(-a)u cerut să le dea lor ca să judece cu Mahruș, și le(-a)u dat acest Sandul Zarzul și judecăndu au rămas pe Mahruș și zapisili nu le(-)au mai dat Sandului. Și cerându(-)li Sandul zapisili la dănși, au zis că le(-a)u prăpădit. Dar precum am conoscut noi, le(-a)u asconsu zapisili. Acom alți răzeși ai Sandului cari au stăpănit cu toți moșiie în Filipești îl scot din moșiie, zicănd că n(-)are moșiie de vreamea  că au dat zapisili în măna altora de le(-)au prăpădit. Drept acest(a) am hotărăt judecat(a) luându(-)le seama(?) cu bun(ă) dreptate să stăpănesc(ă) Sandul Zarzul și cu frații lui ce sănt răzeș(i) moșiie lui Ion Andrei și a lui Toader ficiori lui și altor răzeș(i) ai lor păn(ă) ce vor scoate zapisile. Tot venitul moși(i) ei să(-)l ia și fiind volnicit dă noi, nime(ni) să nu le ste(a) înpotriv(ă). Azi scriu oc(tombrie) 12 l(eat) 7259

Iar scoțind zapisili să le dea Sandului, atunci vor stăpăni iariș moșiia lor precum au stăpănit și mai naint(e).

Andredass

Citat din: Andrei Jipa din Azi la 07:16 AMInteresantă abordare de judecată:

CitatFacem știri cu aceast(ă) carte a nóstră de judecată precum au venit înnainte(a) nóstră Sandul Zarzul din Filipești de ne(-a)u jăloit pe un Ion Andrei și pe Toader feciorul lui și pe alți răzeș(i) ce țin cu dânșii moșiie în Filipești zicănd că fiind zapisili acei moși(i) la Sandul Zarzul, au avut judecată acești rezeș(i) mai sus numiți la mini în cela rănd  cănd am fost ispravnic cu Iordachi Mahruș tij din Hilipești peste altă moșiie din Dimișești, și fiind toate zapisili la acist Sandul Zarzul, le(-a)u cerut să le dea lor ca să judece cu Mahruș, și le(-a)u dat acest Sandul Zarzul și judecăndu au rămas pe Mahruș și zapisili nu le(-)au mai dat Sandului. Și cerându(-)li Sandul zapisili la dănși, au zis că le(-a)u prăpădit. Dar precum am conoscut noi, le(-a)u asconsu zapisili. Acom alți răzeși ai Sandului cari au stăpănit cu toți moșiie în Filipești îl scot din moșiie, zicănd că n(-)are moșiie de vreamea  că au dat zapisili în măna altora de le(-)au prăpădit. Drept acest(a) am hotărăt judecat(a) luându(-)le seama(?) cu bun(ă) dreptate să stăpănesc(ă) Sandul Zarzul și cu frații lui ce sănt răzeș(i) moșiie lui Ion Andrei și a lui Toader ficiori lui și altor răzeș(i) ai lor păn(ă) ce vor scoate zapisile. Tot venitul moși(i) ei să(-)l ia și fiind volnicit dă noi, nime(ni) să nu le ste(a) înpotriv(ă). Azi scriu oc(tombrie) 12 l(eat) 7259

Iar scoțind zapisili să le dea Sandului, atunci vor stăpăni iariș moșiia lor precum au stăpănit și mai naint(e).
Mulțumesc @Andrei Jipa! Acesta este, până acum, actul cel mai interesant. Reiese chiar un aspect dramatic din viața unui răzeș. Dacă ispravnicul nu ar fi decis să-i dea dreptate, Sandu risca efectiv să piardă totul.
Nu știu cum s-a încheiat conflictul, dar sigur nu a fost ostracizat din sat: într-un Antologhion din 1755, printre cei care au participat la achiziționarea lui, apare și el, ajuns între timp vornicul satului: "Sandul Zarzul, vornecul". El mai apare și în recensământul din 1774, printre birnicii satului.