Zapise ce privesc răzeșii din Filipești, Bacău

Creat de Andredass, Apr 21, 2025, 03:26 PM

« precedentul - următorul »

andreicucuruz

Poate. Nu mai este nici o ocurență a literei? Poți posta toată imaginea?

Andredass

Citat din: andreicucuruz din Noi 16, 2025, 03:19 PMPoate. Nu mai este nici o ocurență a literei? Poți posta toată imaginea?

andreicucuruz

Hm... nu știu ce să zic. Aș tinde să spun că nu este vorba de o prescurtare, mai ales pentru un nume (Filip) care nu este comun (acestea fiind de obicei prescurtate). Sau dacă e, aș lua în considerare și un "N" ceva mai stilizat decât cele din linie - "N(eculai)". Dacă ai mai multe adeverințe sau documente din perioada respectivă (începutul anilor 1860), e posibil să reapară acest Ganu, cu tot cu prenume.

Andrei Jipa

Și eu tind să cred că nu e vorba de o inițială a unui nume. Punctuația aceea nu prea apare la nume. Mai degrabă la numere, sau poate abrevierea unei funcții, poate notar?

Andrei Jipa

Îmi aduce aminte de N-urile folosite ca abreviere de la număr, care au aceeași linie orizontală suprapusă:
N uri.jpg

Andredass

Eu la iscălituri văd așa:
Citat"Zarzu județu" (A-ul este de la "adeveresc", nu?)
"Sămeon Veșca vornecu"
"Secretar C. Zarzu"
Apoi mai ai două dubii: numele lui Neculai Ghioldum este scris "N. Gheoldumul"? (După G este un "e" sau mai degrabă un "i"? Și porecla se termină cu un "l" aruncat, nu?). În final, nu înțeleg suma de bani.

Andredass

@andreicucuruz @Andrei Jipa
Revenind la chestiunea legată de inițiala din actul trecut: era vorba de un Neculai Ganu, despre care am descoperit cu această ocazie că este chiar un ascendent direct al meu (un 4x străbunic).

andreicucuruz

N. Ghioldum. După "G"(care se interpretează ca grup Ghi/Ghe), următoarea literă este "o" finalizat cu "m" suprascris sau aruncat. Suma o văd: "patru d(z)ăci și trei lei și 20 parale"
"adeverez", de obicei, apare după semnătură. Deci aici "A" poate fi și o prescurtare pentru numele lui. Poate fi și Veșcu (scriitorul nu diferențiază unitar între 'u' sau 'a'). Iar jos cred că e scri(i)tor în loc de secretar.

Andredass

Pe opis scrie "Mihalache Paşcălău, paznic". Eu însă văd "Mihălache Epure pasn(e)c?" Voi ce ziceți?

andreicucuruz

Nu apare cumva în text Pașcălău? Mi se pare o mențiune prea particulară ca să fie o eroare. Sau poate e o eroare la opisare, poate se referă la un alt document.

Căci în poză, da, și eu văd la fel: Mihălache Epure, pasnic

Andredass

Citat din: andreicucuruz din Noi 21, 2025, 04:36 PMNu apare cumva în text Pașcălău? Mi se pare o mențiune prea particulară ca să fie o eroare. Sau poate e o eroare la opisare, poate se referă la un alt document.

Căci în poză, da, și eu văd la fel: Mihălache Epure, pasnic
Da, este corect. "Pașalău" este porecla pe ramul "Epure".

andreicucuruz

Citat din: Andredass din Noi 19, 2025, 09:02 PMRevenind la chestiunea legată de inițiala din actul trecut: era vorba de un Neculai Ganu, despre care am descoperit cu această ocazie că este chiar un ascendent direct al meu (un 4x străbunic).
Mai fă și tu un update cu privire la arbore, să vedem ce ai mai descoperit ;D

Andredass

CitatMai fă și tu un update cu privire la arbore, să vedem ce ai mai descoperit ;D
Momentan lucrez în Excel; arborele îl actualizez de fiecare dată când am ordonat toate actele pentru fiecare ramură (după ce am pus cap la cap toate actele: Desagă, Zarzu etc.). Metoda nu este chiar cea mai rapidă, dar îmi permite să știu de unde i-am scos pe fiecare.

Andredass

CitatRucsanda, fata lui Apostu Condrache Tanga, din Filipeşti pe Oituz, ţin. Bacău, vinde lui Sandu Tanga 5 st. pămînt din hotarul acestui sat, cu 40 de lei st. Martori: Lazăr Tanga, Ioan Zarzu, Constantin Druguleţ, Constantin Ţîţă, Nicu Ghioldum şi alţii. Scrie Gheorghe Popa vătaf. (OPIS)

CitatA: adică eu Rucsanda fată lui Apostu Condorachi Tanga din sat Filepeștii cari [...] voi puni numele și dețit ca să creză: dat-am adevărat și încredințat zapislu meu la măna vărului meu Sandu Tanga tot din sat Filăpești (?) precum să fii (?) știut că ni să [...] pună voi: i-am văndut din drept part me din moșăi cinci cinci stăjini din moșăi di aicia din hotaru Filipeștii dum(i)s(ale) vărului meu Sandu ci a moșiei baștină di la părinții meii cu tocmeală dre(a)ptă căt patruzăci di lei stăj di cari și cari i-am primit toți di [...] măna me(a): și dea vărul meu Sandu sa stăpăni moșii din tot locu cu tot venit [...] din pădure [...] hotar nostru Filipești [...] vărului veci că i-am văndut di bună voi me(a) [...] și răzăși nostri di s-au iscălit [...] di martori și di credință ne-(a)m pus numeli și dețit ca să fii temelnic
                                                                                                                                                                              ? = 1842 = fi...25
-   Eu Rucsanda fiica lui Apostu Tanga am văndut di bună voi me (?)
-   Eu Lazăr zăt Tanga soțăi Rucsanda di nume voi noastră (?) am văzut
-   Eu Ianachi Zarzu am fostu față răzăș
-   Eu Costantin Țăță față
-   Eu Costantin Druguleț față răzăș
... ??
Nicu Ghioldum: răzășu: și a lu fii lu fața ...
Și am scris [...] iscăliță...
Preut...