Zapise ce privesc răzeșii din Filipești, Bacău

Creat de Andredass, Apr 21, 2025, 03:26 PM

« precedentul - următorul »

Andrei Jipa

Așa citesc și eu, cu mici diferențe:

CitatIdem din 1827; Ghenarie 23; de la Mihalcea(?) Popa căpitan, nepot capitanului Ilie Desagă, și acești stănjăni urmiază a fi scăzuți din cătimea stă(n)j(enilor) cuprinse în hotarnica lui Desagă, în care zapis este iscălit și numitul.

andreicucuruz

Probabil numele e Mihalea - există multiple surse care îl documentează în zona Filipești în sec. 18-19.

Andredass

Citat,,Aceștiea (?) îi [...] din partea Nastii din 26; stănjeni cu înscris [...] rănduitului Ilie Desagă din 1841; maiu 19; în care [...] iscăliți toți răzășii ce s-au întămplat față, pusă și pecetea satului că este cu învoirea lor"

Citat,,O casă cu [...] în tot cuprinsul ogrăzii ce este de la grădina lui Ilie Desagă, și de la vale să megieșăște cu locul Monastirii Cașinului, văndută de Ioan Lițoiu sin Desagă cu zapisul din 1835, octombr(ie) 4, mărimea este de șasă sprezăce prăjăni după palma hotarului"

andreicucuruz

Citat din: Andredass din Oct 29, 2025, 02:54 PM,,Aceștiea îi trage din partea Nastii din 26 stănjeni cu înscris alegire rănduitului Ilie Desagă din 1841; maiu 19; în care sănt iscăliți toți răzășii ce s-au întămplat față, pusă și pecetea satului că este cu învoirea lor"

Pune o poză completă pentru partea a doua.

Andrei Jipa

Eu vad așa:

Citat din: Andredass din Oct 29, 2025, 02:54 PM
Citat,,Aceștiea (?) îi [trage] din partea Nastii din 26 stănjeni cu înscris, [alegire] rănduitului Ilie Desagă din 1841; maiu 19; în care [sănt(?)] iscăliți toți răzășii ce s-au întămplat față, pusă și pecetea satului că este cu învoirea lor"

Citat,,O casă cu [livigioara (=livadă mică) ei] în tot cuprinsul ogrăzii ce este de la deal de grădina lui Ilie Desagă, și de la vale să megieșăște cu locul Monastirii Cașinului, văndută de Ioan Lițoiu sin Desagă cu zapisul din 1835, octomvr(ie) 4, mărimea este de șasă sprezăce prăjăni după palma hotarului"

Andredass

CitatEu: lei toți adecă doăzeci și opt le și douzeci parale cu (?) cursu poletecu (?) pe(n)tru sumă [...] ancorat/an curent (?) (1)863: s-au primit de la D: N: Ghioldumu, bani în [...] pentru parte(a) sa din moșia (?) ce o are în comuna Filipeștii [...] aceasta din parte(a) sa 6: [...] județu comunii Filipești ... adeverit si [...]

1863: ghenarie 30

Eu Ioan Ves. Vornic (?)
Eu Ion Verman pasn(ic)
Eu Vasile Desagă

Andrei Jipa

Salut, nu îmi e foarte clar tot textul, dar am mai deslușit și corectat câte ceva pe ici pe colo:
Citat28 : l(e)i 20 p(a)r(ale) adecă doăzeci și opt l(e)i și douzeci parale la cursu politicit pe(n)tru luni [întâiu??] an curent 863, s-au primit de la d(umenalui) D. N. Ghioldumu, bani impozitu [lu? i fiscu? iar] pentru parte(a) sa di(n) moșia ce o are în comuna Filipeștii și di(n)pre(j)muri(?). Să dă aceasta din parte(a) subscrisu(lui) județu comuni(i) Filipești adeverit si cu pecite(a) satului (?).

1863: ghenarie 30

Eu Ioan Vel(?) Vornic
Eu Ion Vel [??]
Eu Vasile Dăsagă

Andrei Jipa

Citat din: andreicucuruz din Oct 29, 2025, 07:41 PM
Citat din: Andredass din Oct 29, 2025, 02:54 PM,,Aceștiea îi trage din partea Nastii din 26 stănjeni cu înscris alegire rănduitului Ilie Desagă din 1841; maiu 19; în care sănt iscăliți toți răzășii ce s-au întămplat față, pusă și pecetea satului că este cu învoirea lor"

Pune o poză completă pentru partea a doua.

Îmi cer scuze, nu mi-am dat seama că Andrei corectase deja primul text.

Andredass

Acesta este rezumatul actului:
Citat,,Ioan Ves vornic, Ioan Verman paznic, Vasile Desagă adeveresc primirea sumei de 28 lei, 20 parale de la Neculai Ghioldum, impozit pentru pământul pe care-l avea în comuna Filipești pe Oituz, districtul Bacău" (OPIS)
După părerea voastră, iscăliturile sunt făcute de mâna fiecăruia dintre ei? Se pare că da, după părerea mea. Totuși, strămoșul meu Vasile Desagă, în actele de stare civilă nu semna niciodată el, ci punea degetul.

Andrei Jipa

Alfabetul acesta de tranziție îmi dă cele mai mari dificultăți.

Cred că este cursul politicit, asta pare a fi expresia folosită (am corectat deasupra):
cursul politicit.jpg

Citat din: Andredass din Oct 31, 2025, 04:09 PMAcesta este rezumatul actului:
Citat,,Ioan Ves vornic, Ioan Verman paznic, Vasile Desagă adeveresc primirea sumei de 28 lei, 20 parale de la Neculai Ghioldum, impozit pentru pământul pe care-l avea în comuna Filipești pe Oituz, districtul Bacău" (OPIS)
Literele așa par a fi, "Ves vorni(c)u", dar eu cel puțin nu am mai întâlnit particula 'ves'.
Iar pentru al doilea nume, și eu văd "pasn" la sfârșit, care ar putea fi pasnic: ajutor de primar sau persoană calificată să măsoare cu pasul, ambele fiind plauzibile. Dar numele nu știu ce ar putea fi. Litera aruncată nu mi se pare că ar fi r totuși, și nici 'Ion' nu pare a fi numele de mirean.

Citat din: Andredass din Oct 31, 2025, 04:09 PMDupă părerea voastră, iscăliturile sunt făcute de mâna fiecăruia dintre ei?
Primele două nume par scrise de aceeași mână, iar Vasile Dăsagă pare a fi o a treia mână.

andreicucuruz

Cred că ori e (I)on sau mai degrabă Son / S(i)on. Am dat de această formă prin catagrafii: https://genealogica.ro/cautare?numef=%27son%27+%27sonu%27 ca supranume dar cred că e în legătură cu prenumele Sion.

La al doilea nume cred că merită luată în considerare interpretarea din opis (Verman; poate fi o deformare de la Gherman, nume prezent la Filipești în sec. 18-19). Particula "man" mi se pare clară. Iar litera aruncată pare a fi fost un s inițial cu o încercare de rectificare.

Mie toate semnăturile mi se par făcute de aceeași mână (literele s și v sunt similare).

Andredass

Referitor la "Ves"; ea este, după părerea mea, pur și simplu abrevierea numelui de familie (răspândit în zonă) "Vescă", nu este nicio particulă particulară.

Referitor la al doilea nume, da, este Verman. Apropo, numele de la Filipești este doar in forma Verman. Aparițiile formei Gherman în catagrafii mă fac să cred că de fapt intenția a fost să se scrie Verman, nu Gherman.

andreicucuruz

Dacă peste tot în catagrafii apare Gherman (inclusiv la 1774), de ce nu poate fi interpretat și invers? Și anume că varianta Verman este o eroare? Ai găsit forma Verman în documentele de dinainte de 1774?

Andredass

Citat din: andreicucuruz din Noi 01, 2025, 02:31 PMDacă peste tot în catagrafii apare Gherman (inclusiv la 1774), de ce nu poate fi interpretat și invers? Și anume că varianta Verman este o eroare? Ai găsit forma Verman în documentele de dinainte de 1774?
Da, văd că în 1774 apare forma "Gherman", deci este posibil să fie și cum spui tu. Eu m-am concentrat mai mult pe actele de după 1800 și, oricum, cel puțin până acum, nu este o familie de interes.

Andredass

Aici prima litera este "F"?
Citat,,F(ilip) Ganu pasnecu"