Sistem de acces prin credite

Creat de andreicucuruz, Feb 23, 2025, 12:50 PM

« precedentul - următorul »

andreicucuruz

Am adăudat un sistem simplu de acces prin credite pe site pentru a încuraja contribuțiile voluntare și eventualele donații pentru susținerea eforturilor de transcriere a documentelor inedite (mobilizare a persoanelor cu experiență în paleografie chirilică). (https://genealogica.ro/credite)

Fiecare utilizator primește inițial 150 de credite gratuite, credite care se reînoiesc în fiecare lună cu posibilitatea de a acumula mai multe prin contribuții sau donații (acestea nu se vor reseta în fiecare lună). O vizualizare de înregistrare consumă 1 credit pe când o listă 5 credite.

Andrei Jipa

Foarte fain!

Ar fi posibil ca utilizatorii să nu consume din credite atunci când vizualizează liste sau înregistrări la care au contribuit chiar ei?

Și cum este sistemul de recompense? O contribuție aduce un singur credit? Poate ar fi interesant și ca alte tipuri de contribuții să fie recompensate, de exemplu răspunsuri pe forum, sau like-uri la răspunsuri, sau contribuții pe wiki.

andreicucuruz

Da, sigur că e posibil - doar trebuie atribuite contribuțiile actuale și legate de utilizatorii de pe site. Fiindcă nu am avut conturi de la început, nu le-am legat.

Nu știu nici eu precis care ar fi echivalența corectă pentru contribuțiile aduse pe partea de documente/transcrieri dar cred că ar fi bine de luat în calcul o diferențiere între sursele transcrise din volume publicate versus transcrierea documentelor inedite. De altfel cred că ar fi bine ca la versiunea următoare să fie diferențiat și accesul prin credite în același mod - o înregistrare transcrisă dintr-un volum publicat va consuma mai puține credite decât o înregistrare dintr-un registru parohial inedit.

Mi se pare și mie bună idea ca contribuțiile pe wiki, postările și aprecierile de pe forum să fie "punctate" de asemenea. Cum avem baze de date diferite, cred că am putea inițial să facem echivalența după adresele de e-mail ori printr-un formular unde utilizatorul poate să confirme ce cont de wiki/forum îi aparține.

În plus, aș vrea să fie punctate și contribuțiile din secțiunea catalogului onomastic (referințe istorice adăugate, comentarii, posibile etimologii, variații, etc.)

bendorna

Cred ca nu e intentionat, daca accesez de doua ori aceasi înregistrare (de exemplu refresh pagina): -1 credit.

andreicucuruz

Da, momentan fiecare accesare consumă credit. Cum vezi partea asta implementată?

Se pot eventual salva inregistrările văzute pentru o fereastră de timp (probabil 30 zile) ca să poată fi sărite la următoarea accesare. Dar aici mă gândesc la eventuale nivele pentru timpul de retenție.

De pildă, pentru un utilizator normal ar putea fi o retenție mai scurtă (15-30 zile), pentru contributori mai mult iar pentru top contributori pe termen nelimitat.

bendorna

Un access repetat la aceeași înregistrare sa nu fie decontată dacă se afla într-o fereastra de timp x h.
Practic ai un token care are o durata de valabilitate minima. Asta elimina situatia unui refresh de browser..

Petrus

Un punct de credit poate să "țină minte" pe ce a fost cheltuit. La orice acces nou, se verifică dacă există deja un punct deja folosit pentru acel obiect. Când expiră perioada de alocare a creditelor, se resetează tot.

andreicucuruz

Da, probabil așa o să fac. Păstrez înregistrările/listele accesate până la următorul reset de credite gratuite.

Mulțam de sfaturi.

Andrei Jipa

Cred că 150 de credite pe lună sunt destul de multe pentru un utilizator obișnuit. Practic, ar fi destule chiar pentru persoane care oferă servicii comerciale de cercetare genealogică. Mai ales că nu cred că e prea complicat ca cineva să facă mai multe conturi.

Eu aș sugera să fie reduse poate la 100 de credite pentru început + 10 credite noi pe lună. Bineînțeles, cu posibilitatea de a cumpăra sau câștiga credite prin contribuții.

Cred că ar fi interesant și ca fiecare utilizator să aibă un număr limitat de înregistrări favorite, pe care le poate salva și vizualiza permanent. De exemplu, să fie 20 gratuite la inceput. Iar utilizatorii care plătesc sau contribuie să aibă 100 - 1000.

Andrei Jipa

Citat din: andreicucuruz din Feb 23, 2025, 08:54 PMar fi bine de luat în calcul o diferențiere între sursele transcrise din volume publicate versus transcrierea documentelor inedite. De altfel cred că ar fi bine ca la versiunea următoare să fie diferențiat și accesul prin credite în același mod - o înregistrare transcrisă dintr-un volum publicat va consuma mai puține credite decât o înregistrare dintr-un registru parohial inedit.

Îmi place ideea de a recompensa contribuțiile proporțional cu efortul. Și poate nu numai în funcție de tipul sursei, (editată vs. inedită). Dar și în funcție de numărul de câmpuri transcrise. Astfel încât să fie încurajat efortul unor transcrieri cât mai complete. De exemplu, ar putea fi un număr de credite (e.g. 0.2ȼ) pentru fiecare "câmp" suplimentar transcris în plus față de nume. De exemplu, pentru o transcriere tipică pentru o catagrafie:

Numele // domiciliul // etnia // sexul // vârsta // ocupația // birul // proprietatea // starea civilă // observații

să fie acordate 1 + 0.2*9 = 2.8 credite.

Și să fie niște multiplicatori (e.g. ×2 pentru surse inedite și ×3 pentru surse inedite în alfabet chirilic).

Nu cred că e o prioritate asta și cred că e ceva mai complicat, dar poate asta ar încuraja și contribuții la corectarea greșelilor sau completarea intrărilor incomplete.

andreicucuruz

Citat din: stratocaster din Mar 04, 2025, 03:09 PMCred că 150 de credite pe lună sunt destul de multe pentru un utilizator obișnuit. Practic, ar fi destule chiar pentru persoane care oferă servicii comerciale de cercetare genealogică.
Eu aș sugera să fie reduse poate la 100 de credite pentru început + 10 credite noi pe lună. Bineînțeles, cu posibilitatea de a cumpăra sau câștiga credite prin contribuții.
Chiar așteptam un feedback de la voi cu privire la valoarea asta. Sunt practic 150 de accesări de eveniment (e.g. recenzare, naștere, căsătorie, etc.) și 30 de listări ale unei anumite perechi sursă-localitate (aici poate fi într-adevăr mult prea generos având în vedere că în formula actuală acolo sunt listate registrele care aparțin de aceeași sursă, e.g. toate mitricile de la o localitate, dacă toate aparțin de aceeași sursă). Mă gândeam și că în contextul costului dinamic în funcție de tipul sursei, valoarea unui credit va fi considerabil redus.

Și ideea cu creditarea în funcție numărul de câmpuri transcrise mi se pare bună. Fiindcă înregistrările se urcă deocamdată manual în baza de date, cu verificări în prealabil, nu ar fi dificil de estimat și incorporat și o eventuală pondere în calculul creditelor care trebuie acordate.

Propui o echivalență (1 la 1) pentru creditele de acordat (pentru transcriere) și cele de consumat (pentru accesare) plus ponderea respectivă în funcție de nr. de câmpuri transcrise/total?

Citat din: stratocaster din Mar 04, 2025, 03:09 PMMai ales că nu cred că e prea complicat ca cineva să facă mai multe conturi.
Da, problema cu conturi multiple e reală și, în general, dificil de contracarat dacă nu vrei să aplici metode care pot fi considerate un "turn-off" pentru un utilizator normal (e.g. Autentificare multi-factor, SMS). Deocamdată există verificare de e-mail și câteva măsuri de securitate care limitează și descoperă într-o măsură apariția conturilor multiple dar nicidecum pe toate. De altfel asta e o problemă generală care se întâlnește peste tot unde există un sistem freemium, free trial, etc.

Cred totuși că activitate asta poate fi atenuată dacă se urmărește mai degrabă, așa cum sugerezi și tu, motivarea și recompensarea utilizatorului care folosește un singur cont (prin oferirea de metode facile de a contribui care să cumuleze credite) și nu neapărat prin focus pe eliminarea conturilor multiple. 

Citat din: stratocaster din Mar 04, 2025, 03:09 PMCred că ar fi interesant și ca fiecare utilizator să aibă un număr limitat de înregistrări favorite, pe care le poate salva și vizualiza permanent. De exemplu, să fie 20 gratuite la inceput. Iar utilizatorii care plătesc sau contribuie să aibă 100 - 1000.
Există persoanele care se pot salva (deocamdată e o limită de 100 pe utilizator) și evenimentele asociate pot fi scutite de la creditare.

Andrei Jipa

Citat din: andreicucuruz din Mar 04, 2025, 07:31 PMMă gândeam și că în contextul costului dinamic în funcție de tipul sursei, valoarea unui credit va fi considerabil redus.
Nu știu dacă nu cumva nu se complică puțin prea mult lucrurile dacă și costul e dinamic. În sensul că pentru un utilizator obișnuit, care vrea doar să caute niște nume sau localități s-ar putea să nu fie clar de ce uneori e nevoie de un credit, uneori de mai multe..

Poate asta s-ar putea ameliora afișând cumva costurile aferente fiecărei listări? astfel încât să fie transparent pe ce se duc creditele.

Citat din: andreicucuruz din Mar 04, 2025, 07:31 PMPropui o echivalență (1 la 1) pentru creditele de acordat (pentru transcriere) și cele de consumat (pentru accesare) plus ponderea respectivă în funcție de nr. de câmpuri transcrise/total?
ar putea fi și o pondere din total. Dar eu mă gândeam mai degrabă că ar putea fi un "bonus" pentru fiecare câmp suplimentar. În ideea că unele surse sunt liste simple de nume scrise citeț, fără alte informații și presupun un efort minim. Altele sunt bogate în detalii, și transcrierea integrală presupune un efort semnificativ. Și efortul să fie recompensat cât de cât echitabil.

Asta clar nu se va putea face niciodată 100% obiectiv... dar măcar o diferențiere între transcrieri care au doar numele, și cele care au 5/10/15 câmpuri suplimentare cred că ar încuraja contribuțiile de calitate, și nu doar cantitatea pentru a maximiza creditele

andreicucuruz

Citat din: stratocaster din Mar 04, 2025, 09:25 PMNu știu dacă nu cumva nu se complică puțin prea mult lucrurile dacă și costul e dinamic. În sensul că pentru un utilizator obișnuit, care vrea doar să caute niște nume sau localități s-ar putea să nu fie clar de ce uneori e nevoie de un credit, uneori de mai multe..
Poate asta s-ar putea ameliora afișând cumva costurile aferente fiecărei listări? astfel încât să fie transparent pe ce se duc creditele.
Când spuneam de cost dinamic mă refer strict la o diferențiere concretă a costului în funcție de tipul sursei. De pildă:
- un eveniment/listă dintr-o sursă/registru inedită (paleografie) necesită 10/20 credite de acces.
- un eveniment/listă dintr-o sursă/registru inedită (grafie simplă) necesită 5/10 credite de acces.
- un eveniment/listă dintr-o sursă/registru editată necesită 1/5 credite de acces.

Iar pentru transparență cred că am putea adăuga o iconiță pe lângă linkuri care să semnaleze numărul de credite pe care îl va consuma deschiderea resursei respective.

Citat din: stratocaster din Mar 04, 2025, 09:25 PM. În ideea că unele surse sunt liste simple de nume scrise citeț, fără alte informații și presupun un efort minim. Altele sunt bogate în detalii, și transcrierea integrală presupune un efort semnificativ. Și efortul să fie recompensat cât de cât echitabil.
Asta clar nu se va putea face niciodată 100% obiectiv... dar măcar o diferențiere între transcrieri care au doar numele, și cele care au 5/10/15 câmpuri suplimentare cred că ar încuraja contribuțiile de calitate, și nu doar cantitatea pentru a maximiza creditele
Sigur, asta fără îndoială.

andreicucuruz

Costurile sunt acum dinamice și reflectă valoarea și efortul de transcriere a surselor. Am renunțat la valorile fixe de 1/5 credite și am introdus un sistem de clase pentru fiecare registru (e.g. A, B, C, fiecare asociate cu valori prestabilite de cost pentru vizualizare de tip înregistrare sau listă), plus o categorie "FREE" pentru acces gratuit. Astfel, cine pune la dispoziție transcrieri, poate alege categoria în care se încadrează registrele lucrate (inclusiv să fie accesibile fără un cost asociat).

Pentru moment (ele se pot schimba în funcție de feedback), așa arată clasificarea și costurile aferente (listă nominală / înregistrare individuală):

Clasa A: Surse inedite de tip stare civilă, paleografie dificilă. Cost: 10 / 3 credite.
Clasa B: Surse inedite de tip recensământ/catagrafie, paleografie dificilă. Cost: 7 / 2 credite.
Clasa C: Surse editate, publicate. Cost: 5 / 1 credit.
Clasa FREE: Surse deja disponibile digital, ușor de transferat în baza de date (sau cele încadrate așa de către contributor). Cost: 0 credite.

Astfel, accesul la o înregistrare dintr-o sursă inedită, greu de descifrat (cat. A), va consuma mai multe credite decât accesul la una dintr-o sursă deja publicată (cat. C).

Pentru transparență, așa cum s-a sugerat, costul este acum afișat direct în interfață, printr-o mică insignă lângă fiecare link. Astfel, utilizatorul știe exact câte credite va consuma înainte de a accesa o resursă.

Andrei Jipa

Excelent!

Cum ai încadra transcrierile surselor inedite, dar în alfabet latin? De exemplu condicile parohiale transilvănene pre-1918, starea civilă din Moldova și Țara românească?

După părerea mea, acestea sunt ceva mai ușor de transcris decât recensământul de la 1838, dar totuși necesită mult mai mult efort decât sursele editate. Nu cred că trebuie subestimată valoarea abilității de a transcrie paleografia româno-chirilică.

Un alt criteriu pentru mine mai este și costul achiziției materialului sursă. Chiar dacă sunt scrise în alfabet latin, conscripțiile transilvănene inedite și indisponibile online sunt mai dificil de accesat, pentru că sunt la Budapesta.