Proiectul eANR

Creat de bendorna, Mar 13, 2024, 01:56 PM

« precedentul - următorul »

Adrian_TM

Citat din: andreicucuruz din Apr 14, 2024, 12:33 PM
Citat din: Adrian_TM din Apr 13, 2024, 11:39 AMM-ar ajuta foarte mult site-ul online, eu având strămoși și în partea Olteniei, și chiar să mă deplasez special până la Tg. Jiu/Slatina nu îmi permit...

Salutare, Adrian.

Chiar dacă până la urmă probabil se vor încărca datele rezultate din proiectul eANR, asta nu înseamnă că veți avea acces la totalitatea actelor de stare civilă din Oltenia/Banat - nici pe departe, cred eu. Pentru cercetări genealogice care să epuizeze sursele cunoscute va trebui, musai, să vizitați și arhivele.

Am ajuns pe la 1865 cu căutările pe o ramură, cu ajutorul materialelor online de la SJAN Olt, așadar, voi aștepta să mai adauge și alte localități pe site, la care nu am avut acces, pentru a continua cercetările.

La Timiș nu am nicio problemă să merg, însă, procesul de rezervare este unul greoi, iar cei de la București tocmai asta mi-au spus, că intenția lor cu acest proiect a fost de a le face viața mai ușoară cercetătorilor.

andreicucuruz

Citat din: Adrian_TM din Apr 14, 2024, 05:27 PM
Citat din: andreicucuruz din Apr 14, 2024, 12:33 PM
Citat din: Adrian_TM din Apr 13, 2024, 11:39 AMM-ar ajuta foarte mult site-ul online, eu având strămoși și în partea Olteniei, și chiar să mă deplasez special până la Tg. Jiu/Slatina nu îmi permit...

Salutare, Adrian.

Chiar dacă până la urmă probabil se vor încărca datele rezultate din proiectul eANR, asta nu înseamnă că veți avea acces la totalitatea actelor de stare civilă din Oltenia/Banat - nici pe departe, cred eu. Pentru cercetări genealogice care să epuizeze sursele cunoscute va trebui, musai, să vizitați și arhivele.

Am ajuns pe la 1865 cu căutările pe o ramură, cu ajutorul materialelor online de la SJAN Olt, așadar, voi aștepta să mai adauge și alte localități pe site, la care nu am avut acces, pentru a continua cercetările.

La Timiș nu am nicio problemă să merg, însă, procesul de rezervare este unul greoi, iar cei de la București tocmai asta mi-au spus, că intenția lor cu acest proiect a fost de a le face viața mai ușoară cercetătorilor.

Vă țin pumnii. Sper să aveți bucuria și norocul să fie încărcate toate registrele de stare civilă de care sunteți interesat. Eu mă refeream, în schimb, și la studiul listelor de populație, mitrici, recensăminte, de dinainte de 1865, surse care nu vor fi digitizate în acest proces.

Adrian_TM

^
Am inteles. Drept e sa va spun, n-am mare experienta cu documentele de factura ortodoxa, stramosii mei din Banat fiind catolici sau reformati, asadar, evidenta chiar este tinuta "nemțește", cum se spune la noi în Banat.

Recensămintele ar fi într-adevăr interesante, nici nu am știut că se mai păstrează, o mare parte din cele realizate pe teritoriul Ungariei, de exemplu am înțeles că s-au pierdut.

bendorna

Citat din: Adrian_TM din Apr 13, 2024, 11:39 AMSalutare tuturor!

De ieri văd că site-ul nu mai funcționează ca până acum.
Eu când am sunat la București acum 2 săptămâni, mi s-a spus că nu pot să îmi dea un termen, iar la Timiș, unde se încărcaseră decât indexurile corespunzătoare registrelor (mai corect, a unor registre), am dat iarăși de o doamnă care nu avea habar...

M-ar ajuta foarte mult site-ul online, eu având strămoși și în partea Olteniei, și chiar să mă deplasez special până la Tg. Jiu/Slatina nu îmi permit...

Asistam la un exercitiu live de implementare (retroactiva) a unui portal care a fost anuntat si ofical lansat cu cateva luni in urma. Trebuie sa punem presiune, noi, pentru ca se pare ca nu exista nici un angajament asumat si respectat catre nimeni altcineva.

andreicucuruz

Citat din: Adrian_TM din Apr 15, 2024, 08:54 AM^
Am inteles. Drept e sa va spun, n-am mare experienta cu documentele de factura ortodoxa, stramosii mei din Banat fiind catolici sau reformati, asadar, evidenta chiar este tinuta "nemțește", cum se spune la noi în Banat.

Recensămintele ar fi într-adevăr interesante, nici nu am știut că se mai păstrează, o mare parte din cele realizate pe teritoriul Ungariei, de exemplu am înțeles că s-au pierdut.

Da, pentru zona Banat și Transilvania, așa este, aveți norocul să beneficiați de registre de stare civilă care pot merge și până în sec. 17. Însă și pentru zona respectivă puteți completa informațiile din registrele parohiale cu date din recensăminte, conscripții, urbarii, etc.

Pentru zona Olt, însă, cred că sfatul inițial este și mai îndreptățit - aveți acolo, de pildă, un recensământ/catagrafie extrem de valoroasă pe anul 1838 (păstrată la ANIC București, în fondul Catagrafii) care acoperă toată Țara Românească.

Adrian_TM

@andreicucuruz
Scuzee daca sunt off-topic, insa, daca aveti mai multe informatii despre recensaminte si astfel de date, inclusiv din zona Banatului, va rog sa imi spuneti mai multe, eu sunt inca novice in acest domeniu.
Multumesc!

andreicucuruz

Citat din: Adrian_TM din Apr 15, 2024, 07:01 PM@andreicucuruz
Scuzee daca sunt off-topic, insa, daca aveti mai multe informatii despre recensaminte si astfel de date, inclusiv din zona Banatului, va rog sa imi spuneti mai multe, eu sunt inca novice in acest domeniu.
Multumesc!

Nu am fost direct interesat de zona de vest, de aceea nu pot să vă dau detalii. Dar știu că se păstrează cu siguranță colecții de urbarii și conscripții din secolele 17-19. Recomand studierea documentației și a materialelor disponibile pe https://www.hungaricana.hu/en/databases/archives/ și https://adatbazisokonline.mnl.gov.hu/

Petrus

Recomand și următoarele surse:

Az 1715 és 1720 évi országos összeírások
https://www.familysearch.org/search/catalog/470574

Urbéri tabellák, 1767-1773
https://www.familysearch.org/search/catalog/668800

Conscriptio Czirákyana, 1819-1820
https://www.familysearch.org/search/catalog/397171

Vagyonösszeírás, 1828
https://www.familysearch.org/search/catalog/231564

Adrian_TM

Vă mulțumesc frumos tuturor pentru sugestii!!

bendorna

Pare ca siteul merge in directia buna, dar greu.
Mai sunt multe chestii elementare care lipsesc (functia de cautare inca nu suporta diacritice, nu se pot ordona sau filtra rezultatele, etc...)

Oare cand vedem si ceva date noi (pe eANR), are cineva informatii?

PNG3335-4ANR.PNG

andreicucuruz

Am observat  și eu că se lucrează la partea de prezentare. Anticipez că secțiunea de navigare o să rămâne cum este acum.

Iar pe partea de căutare se pare că vor împărți afișarea rezultatelor în două categorii : conținut arhivistic și conținut portal. Probabil secțiunea din urmă va afișa rezultatele din transcrierile eANR iar metadatele din fonduri/u.a vor intra la conținut arhivistic.

În cele din urmă e musai să adauge și funcționalități de ordonare și filtrare a rezultatelor.

Un alt termen pentru finalizarea lucrărilor mi-a fost transmis recent de un angajat al arhivelor : începerea școlii din septembrie  ;D

bendorna

Sună a restanțe  :D

andreicucuruz

Au populat zona "Instrucțiuni de utilizare" din secțiunea Căutării prin navigare cu câteva mici videoclipuri de prezentare a funcțiilor (expandare nod, derulare pagini).

Pe dispozitive cu ecran mic tot nu se comportă corespunzător dar cred că va rămâne așa.

bendorna

Citat din: andreicucuruz din Mai 05, 2024, 02:19 PMProbabil secțiunea din urmă va afișa rezultatele din transcrierile eANR iar metadatele din fonduri/u.a vor intra la conținut arhivistic.

Nu sunt sigur de asta. M-as fi astepta la un motor de cautare dedicat pnetru eANR, iar pentru fiecare rezultat un link catre pagina din registru scanat. Vad deja un reader PDF integrat, s-ar putea sa ramanem doar cu asta. Ma intreb ce vor face cu metadatele, vom putea cauta dupa nume?

CaptureAN5132024.PNG

bendorna

Citat din: andreicucuruz din Mai 08, 2024, 07:25 AMAu populat zona "Instrucțiuni de utilizare" din secțiunea Căutării prin navigare cu câteva mici videoclipuri de prezentare a funcțiilor (expandare nod, derulare pagini).

Meniul e contextual, nu au pus ceva util peste tot

CaptureAN897687687687.PNG