Proiectul eANR

Creat de bendorna, Mar 13, 2024, 01:56 PM

« precedentul - următorul »

bendorna

Deschid acest post pentru a discuta despre proiectul eANR ce prevede scanare registrelor de stare civila ante 1920 din colecțiile arhivelor județene.
Rezultatele acestui proiect vor fi publicate pe noul portal arhivistic descopera.arhivelenationale.ro care încă nu este funcțional.
Stim cu totii cat de putine informatii sunt puse la dispozitiie de cei de la AN legate de adevăratul progres al proiectului.
Daca aveti informatii nu ezitatei sa le imparatasiti.

bendorna

Am primit un raspuns de la Arhivele Nationale in legatura cu disponibilitatea registrelor de stare civila scanate in cadrul eANR pentur judetele Iasi si Vaslui, care pana la aceasta data nu au fost inca incarcate pe nou portal.

Cum e evident, noua infrastructura nu e suficent de robusta pentru cantitatea mare de date generate de acest proiect. Cat despre o data precisa, raspunsul este in curand...

Petrus

Transcrierile din Bihor sunt oribile - ori sunt generate cu ceva AI primitiv, ori de o persoană care nici nu înțelege ce citește, dar nici nu-i pasă că nu a înțeles.
Exemplu:

tatăl: Korbucz Vazul
mama: Korbucz Vazulné născută Sinka Flora
copil: Anna
BH-FD-00032-01505-00161_01.PDF

transcriere:  Buhna Merlucr Nanilne
BH-FD-00032-01505-00161_IDX.pdf

Alte perle:
Gnoin Pal
Ligoin Istnan
Vvarcsis Rebeca
Tdndra Anna
Gliae Erksibes

bendorna

Aiee. Doar primitiv fara AI. Dar macar registrele au fost scanate si sunt disponibile intr-un fel.

andreicucuruz

Frumos. Dacă te uiți de mai multe ori, parcă parcă începi să-i vezi "perspectiva" editorului ;D 

În registru respectiv, în continuare, se îndreaptă calitatea transcrierii? Dacă da, mă gândesc că cineva însărcinat cu transcrierea a început, a văzut că e depășit și poate (doamne ajută) a pasat responsabilitatea. Altfel, vai și amar.

În rest, cred că se impune, mai ales pentru persoanele cu un interes deosebit pentru o anumită comună care a beneficiat de transcrierile eANR, să fie făcute niște analize și comparații cu propriile transcrieri pentru a determina procentajul  de eroare.

bendorna

Bun. Dar oarce ce se intampla cu restul regsitrelor de incarcat. E o liniste totala.

andreicucuruz

Hmm, cred că e liniștea dinaintea furtunii. Vor fi încărcate toate odată ;D . Totuși, pe hârtie, proiectul s-a finalizat. Felicitările reciproce și bufetul suedez a avut loc încă din decembrie. Să nu fi încărcat din greșeală registrele rămase pe HDD-urile date cadou  ;D

bendorna

Credeam că glumești, dar nu...

OchelarismeIeftine

Citat din: andreicucuruz din Apr 10, 2024, 05:52 PMHmm, cred că e liniștea dinaintea furtunii. Vor fi încărcate toate odată ;D .
Sunt de acord, am auzit mai degrabă începutul anului școlar viitor ca dată de publicare decât cea din decembrie a finalizării proiectului propriu-zis.

Citat din: Petrus din Apr 04, 2024, 10:54 AMTranscrierile din Bihor sunt oribile - ori sunt generate cu ceva AI primitiv, ori de o persoană care nici nu înțelege ce citește, dar nici nu-i pasă că nu a înțeles.
Dacă chiar au pus un AI la muncă, abia aștept să văd ce-o să facă la mine în comună. În registre mai apare câte un act în chirilice până pe la 1890.

bendorna

Citat din: OchelarismeIeftine din Apr 11, 2024, 06:20 PMSunt de acord, am auzit mai degrabă începutul anului școlar viitor ca dată de publicare decât cea din decembrie a finalizării proiectului propriu-zis.

Bine ai venit! E o informatie verificata?

OchelarismeIeftine

Citat din: bendorna din Apr 11, 2024, 09:34 PMBine ai venit! E o informatie verificata?
Este o estimare pe care am auzit-o în perioada în care se făceau scanările registrelor (eram la arhive pentru propriile cercetări genealogice), deci nu este în sine verificată.
În schimb, am găsit un articol în care este făcută o afirmație asemănătoare, dacă nu chiar mai optimistă: "(...), iar la nivelul întregii țări la jumătatea anului viitor, 2024"

Interesantă este și întocmirea unei baze de date care să permită asocierea fiecărei persoane cu fiecare document de stare civilă alcătuit în cursul vieții lor în cursul deceniului următor.

andreicucuruz

Citat din: OchelarismeIeftine din Apr 11, 2024, 10:07 PM
Citat din: bendorna din Apr 11, 2024, 09:34 PMBine ai venit! E o informatie verificata?
Este o estimare pe care am auzit-o în perioada în care se făceau scanările registrelor (eram la arhive pentru propriile cercetări genealogice), deci nu este în sine verificată.
În schimb, am găsit un articol în care este făcută o afirmație asemănătoare, dacă nu chiar mai optimistă: "(...), iar la nivelul întregii țări la jumătatea anului viitor, 2024"

Interesantă este și întocmirea unei baze de date care să permită asocierea fiecărei persoane cu fiecare document de stare civilă alcătuit în cursul vieții lor în cursul deceniului următor.

Am auzit și eu de o estimare de acest fel, tot din gura angajaților - "în toamna 2023 e totul online" 😅

Articolul respectiv e numai o laudă, încă din toamna lui 2023.

"[...] Acest proces se va încheia la nivelul întregii țări, astfel că România va fi printre puține țări de la nivelul Europei care va avea digitizată toată arhiva de stare civilă"

În primul rând că nu s-a menționat așa ceva printre scopurile clare eANR (avem doar o țintă de 8-10 milioane fotografii, mult sub ce înseamnă întreaga colecție de stare civilă la nivel național); Nu avem nici un fel de metodologie publică transparentă pentru modalitatea de alegere a comunelor/orașelor care intră în acest proces, calitatea transcrierii se poate vedea mai sus, nu mai vorbim de o metodologie pentru transcriere (cu norme specifice fiecărui alfabet).

Însă mult mai important este să scriem articole de laudă înainte să avem sacii în căruță...

bendorna

CitatAm auzit și eu de o estimare de acest fel, tot din gura angajaț

"[...]  astfel că România va fi printre puține țări de la nivelul Europei care va avea digitizată toată arhiva de stare civilă"

Câtă modestie la ei. A se citi de fapt, printre ultimele, dacă nu ultima.

Adrian_TM

Salutare tuturor!

De ieri văd că site-ul nu mai funcționează ca până acum.
Eu când am sunat la București acum 2 săptămâni, mi s-a spus că nu pot să îmi dea un termen, iar la Timiș, unde se încărcaseră decât indexurile corespunzătoare registrelor (mai corect, a unor registre), am dat iarăși de o doamnă care nu avea habar...

M-ar ajuta foarte mult site-ul online, eu având strămoși și în partea Olteniei, și chiar să mă deplasez special până la Tg. Jiu/Slatina nu îmi permit...

andreicucuruz

Citat din: Adrian_TM din Apr 13, 2024, 11:39 AMM-ar ajuta foarte mult site-ul online, eu având strămoși și în partea Olteniei, și chiar să mă deplasez special până la Tg. Jiu/Slatina nu îmi permit...

Salutare, Adrian.

Chiar dacă până la urmă probabil se vor încărca datele rezultate din proiectul eANR, asta nu înseamnă că veți avea acces la totalitatea actelor de stare civilă din Oltenia/Banat - nici pe departe, cred eu. Pentru cercetări genealogice care să epuizeze sursele cunoscute va trebui, musai, să vizitați și arhivele.