Localitate, act de căsătorie 1890, Brăila [Sadská, Cehia]

Creat de Kefalus, Ian 14, 2025, 11:53 PM

« precedentul - următorul »

Kefalus

Salutari! Am o dilema in legatura cu numele localitatii in care s-a nascut stramosul meu Josef Honcik. Inteleg ca este vorba de Boemia, Cehia dar nu inteleg, numele localitatii. Sunt sigur ca a fost scris dupa ureche si s-ar putea sa nu reusesc sa gasesc aceasta localitate. Lipseste si o parte din text, cam un cm pentru ca asa a fost scanat actul de casatorie de cei care l-au urcat pe descopera.arhivelenationale.ro. Context: Casatoria a avut loc in 1890 in Braila. Deasemenea poate ma ajutati cu ce meserie avea, ca nu am reusit sa inteleg.

Poate ma puteti ajuta si cu sugetii in legatura cu numele localitatii si unde as putea sa caut mai departe detalii in Cehia, daca o exista ceva online.

Multumesc!

Petrus

Ar putea fi Láč (Latsch), Hynčice, Krnov.
Profesia posibil "mățar"

Petrus

Kefalus

Multumesc mult pentru ajutor!
"mățar" persoană care pregătește și vinde mațe (pentru cârnați). Are sens din cate am auzit din familie ar fi avut bacanie.

Kefalus

Citat din: Petrus din Ian 15, 2025, 11:16 AMAr putea fi Láč (Latsch), Hynčice, Krnov.
Profesia posibil "mățar"

Sugestia ta se aproprie foarte mult, din pacate nu am gasit niciun sat, oras etc. cu numele asta. O fi disparut intre timp?
As fi vrut sa vad unde se situeaza si sa citesc cate ceva despre locul asta.

Adrian_TM

Kefalus

Citat din: Adrian_TM din Ian 15, 2025, 06:47 PM^
Aici se mentioneaza satul respectiv
https://cs.wikipedia.org/wiki/M%C4%9Bsto_Albrechtice

Multumesc pentru ajutor, eu am tot cautat sa localizez cumva satul respectiv si ma ducea intr-o padure, deci nu mai exista si apartinea de Hynčice.
Acum ramane sa caut in arhivele de prin Cehia poate gasesc ceva.

Petrus

Mai este o Albertina Honcic, fiica lui Joseff Honcic și a Mariei Joseff Honcic, decedată la 6 iulie 1888, la vărsta de 1 an 6 luni, în Islaz. Mama avea 45 de ani.
Nu cred că e acelasi Iosif, deoarece în 1890 era "june" și nu văduv, dar nici tatăl acestuia, care avea ca soție pe Barbara.
Totuși, e o probabilitate mare să fie înrudiți.

Petrus

L-am găsit în Sadská!
https://ebadatelna.soapraha.cz/d/11465/46

E chiar o mențiune in prima coloană cu anul "90", probabil legată de căsătorie.

Petrus

Petrus

Căsătoria părinților nu am găsit-o, dar aici pare să fie căsătoria bunicilor paterni (penultima din pagină):
https://ebadatelna.soapraha.cz/d/11472/55

Kefalus

Citat din: Petrus din Ian 16, 2025, 06:58 PMMai este o Albertina Honcic, fiica lui Joseff Honcic și a Mariei Joseff Honcic, decedată la 6 iulie 1888, la vărsta de 1 an 6 luni, în Islaz. Mama avea 45 de ani.
Nu cred că e acelasi Iosif, deoarece în 1890 era "june" și nu văduv, dar nici tatăl acestuia, care avea ca soție pe Barbara.
Totuși, e o probabilitate mare să fie înrudiți.

Eu zic totusi ca e o posibilitate sa fie aceeasi persoana, cat de mare e nimereala sa ii cheme pe amandoi Josef Honcic si sa locuiasca intr-un sat de langa Braila la data aia care intre timp a devenit cartier al orasului. Amandoi catolici. Am gasit si eu acel certificat de deces dar ca sa confirm 100% ca este tot el mi-ar mai trebui o sursa pe care inca nu o am, momentan este doar o banuiala. Poate a divortat de sotie pana la urmatoarea casatorie din 1890.

Kefalus

Citat din: Petrus din Ian 17, 2025, 11:21 AML-am găsit în Sadská!
https://ebadatelna.soapraha.cz/d/11465/46

E chiar o mențiune in prima coloană cu anul "90", probabil legată de căsătorie.

Wow! Chiar ai facut investigatii ample pentru mine. Multumesc! Sadska pare sa fie localitatea si in actul din Romania, cel care a scris actul de casatorie a scris probabil ce a auzit dar si mie mi se parea ca incepe cu S numele respectiv. L-am pus si pe un prieten sa transcrie ce vede el pe document si imi scrisese SATSE..
Ai si o posibilitatea sa transcrii ce scrie acolo? Eu nu am descurc cu scrierea asta din pacate.

Kefalus

Ce am reusit eu sa afla pana acum.

1. Mesic = luna
2. Nro. domu = nr casei
3. Kmeno ditete = numele copilului
4. Rabojectmi? = religie  catolisebo = catolic protectancsebo = protestant
5. Loze?,  manzelstebo = casatorit? nemanzelstebo = necasatorit?
Rodic come = parinti
6. Otec = tata
7. Matka = mama
Kmotri = nasi
8. Kmeno = nume familie
9. Stam?

Duben = Aprilie

Deci inteleg ca era nascut pe 25 Aprlie 1850 iar parintii erau Josef Honcik si Barbora ....
Data de 25 Aprilie se potriveste pentru ca in actul de casatorie din 13.03.1890 inca nu implinise 40 de ani si avea inca 39.