Localitate, act de căsătorie 1890, Brăila [Sadská, Cehia]

Creat de Kefalus, Ian 14, 2025, 11:53 PM

« precedentul - următorul »

Petrus

Am rugat pe cineva să facă o transcriere și traducere:

25. naroz a 26. pokřt. (kwěten)
219
Josef, pokřtěn ode mne Wenceslawa Rychtera, Kapl., zkoussena baba: Marie Fyala ze Sadski N 356
Hončik Josef, katolik a občan v Sadski, wlastni sin Frantisska Hončika občana w Sadski N. Cons. 182 a jeho manželky Barbory rozené Němečkowé ze Sadski N Cons. 182; oba okresu podiebradskeho
Barbora, katolička, wlastni dcera Jana Horkyho domkáře z Tatce N Cons. 54 a jeho manželky Marie rozené Horky z Tatce N Cons -? okresu černokosteleckého
Joseph Nemetschek, messtan Sadsky N 281
Terezie Niemeček dcera Jana Niemečka messtana w Sadský N. 220

/1850/ May 25th born and 26th baptized
house number 219
Josef, baptized by me, Václav Richter, chaplain; midwife (tested): Marie Fialová /Fiala/ from Sadská no. 356
Hončík Josef, catholic and citizen in Sadská, legitimate son of František Hončík, citizen in Sadská no. 182, and of his wife Barbora née Němečková /Němeček/ from Sadská no. 182, both of the Poděbrady district
Barbora, catholic, legitimate daughter of Jan Horký, small-house-owner from Tatce no. 54, and of his wife Marie née Horká /Horký/ from Tatce no. ?, of district Kostelec nad Černými Lesy
/godparents/:
Josef Němeček, burgher from Sadská no. 281
Terezie Němečková /Němeček/, daughter of Jan Němeček, burgher in Sadská no. 220

Petrus

Citat din: Kefalus din Ian 19, 2025, 09:45 PMEu zic totusi ca e o posibilitate sa fie aceeasi persoana, cat de mare e nimereala sa ii cheme pe amandoi Josef Honcic si sa locuiasca intr-un sat de langa Braila la data aia care intre timp a devenit cartier al orasului. Amandoi catolici. Am gasit si eu acel certificat de deces dar ca sa confirm 100% ca este tot el mi-ar mai trebui o sursa pe care inca nu o am, momentan este doar o banuiala. Poate a divortat de sotie pana la urmatoarea casatorie din 1890.

Coincidența e mare, totuși prea multe detalii nu se potrivesc. Mai mult, am văzut mai mulți Josef Honcik în Sadska, unul născut chiar în 1851 (dar din alți părinți). E posibil să fi venit mai multe persoane înrudite (poate tatăl lui, recăsătorit?).
Dacă e într-adevăr aceeași persoană, trebuie lămurit de ce apare în 1890 ca june (ceea ce echivalez cu holtei/necăsătorit), iar nu văduv sau divorțat (divorțul nu cred că era prea răspândit în sec. XIX).

Recomand să urmărești ce s-a întâmplat cu fiecare "candidat" până devine clar dacă sunt aceeași persoană sau persoane distincte.

Kefalus

Citat din: Petrus din Ian 20, 2025, 09:29 AM
Citat din: Kefalus din Ian 19, 2025, 09:45 PMEu zic totusi ca e o posibilitate sa fie aceeasi persoana, cat de mare e nimereala sa ii cheme pe amandoi Josef Honcic si sa locuiasca intr-un sat de langa Braila la data aia care intre timp a devenit cartier al orasului. Amandoi catolici. Am gasit si eu acel certificat de deces dar ca sa confirm 100% ca este tot el mi-ar mai trebui o sursa pe care inca nu o am, momentan este doar o banuiala. Poate a divortat de sotie pana la urmatoarea casatorie din 1890.

Coincidența e mare, totuși prea multe detalii nu se potrivesc. Mai mult, am văzut mai mulți Josef Honcik în Sadska, unul născut chiar în 1851 (dar din alți părinți). E posibil să fi venit mai multe persoane înrudite (poate tatăl lui, recăsătorit?).
Dacă e într-adevăr aceeași persoană, trebuie lămurit de ce apare în 1890 ca june (ceea ce echivalez cu holtei/necăsătorit), iar nu văduv sau divorțat (divorțul nu cred că era prea răspândit în sec. XIX).

Recomand să urmărești ce s-a întâmplat cu fiecare "candidat" până devine clar dacă sunt aceeași persoană sau persoane distincte.

Multumesc inca o data pentru ajutor. Da, se pare ca ai dreptate si numai in Sadska sunt o gramada de Josef Honcik, cel mai probabil e o coincidenta de nume sau poate vreo ruda de familie cine stie.
Acum incerc sa pun cumva puzzle-ul cu cei gasiti in Sadska ca sunt destui si multi cu acelasi nume de familie si cu acelasi nume mic, probabil sunt indruditi intre ei mai apropriati sau mai indepartati, asta urmeaza sa aflu cumva.

Kefalus

Petrus ai cum sa ma ajuti si cu transcrierea celorlalte 2 documente gasite de catre tine?

Multumesc!

Petrus

Cu limba cehă nu mă descurc, dar te pot pune în legătură cu cel care m-a ajutat prima dată (detalii pe DM).