Cercetare in județul Bacău

Creat de costindamian, Aug 28, 2024, 04:09 PM

« precedentul - următorul »

costindamian

Bună ziua!

Felicitări pentru această inițiativă, pe care o urmăresc cu interes de la început!

Lucrez la propriul arbore genealogic începând din 2018, iar în prezent am ajuns la 3400 de persoane, cu ajutorul documentelor disponibile pe site-ul eANR. Localitățile de interes pentru mine sunt cele din jurul orașului Comănești, județul Bacău.

Legat de sursele anterioare anului 1865, respectiv Colecţia Registre de Stare Civilă-Mitrice, din Arhivele Județene Bacău, este cineva aici care a studiat documente din acea colecție și poate oferi anumite detalii (de exemplu, cum sunt organizate)?
Totodată, în numeroase acte de căsătorie, sunt menționate acte de naștere formate cu 5 martori, inclusiv cu numărul lor din registrul primăriei. Știți dacă aceste acte se mai păstrează?

Vă mulțumesc!

andreicucuruz

Salutări,

Mulțumim pentru interes și ne bucurăm că ați ales să vă înscrieți și pe forum.

Lăudabilă cifra și interesul pentru această activitate - sunteți în companie bună aici, mai sunt și alții care au "strâns" în tolbă câteva mii.

Colecția de registre de stare civilă (mitrici) de dinainte de 1865 (decembrie), pentru ortodoxi, la fel ca în toată țara (Moldova și Țara Românească), se păstrează lacunar (ca să mă exprim finuț).

Prospectele pentru Bacău depind de cultul de care sunteți interesat - pentru comunitățile catolice (ceangăii de Bacău) se păstrează, în general, un interval mai mare de ani (Status Animarum). Pentru ortodoxi, în schimb, trebuie să constatăm, cu dezamăgire, că această colecție este serios fragmentată. Ca regulă generală observată atât la Neamț cât și la Bacău, se păstrează în mare mai bine perioada 1859-1865 și mai puțin restul (este și aici o discuție mai largă - mai este un fond la Iași unde se păstrează mitrici - https://forum.genealogica.ro/index.php?topic=37). Dar depinde de parohie. Dați o listă a localităților și cultelor de interes și mă pot documenta cu privire la disponibilitate.

În ceea ce privește procesele verbale / actele doveditoare care țin loc de act de naștere, acestea trebuiau depuse spre păstrare în dosarele actelor de căsătorie. Din păcate, din ce am înțeles, foarte puține se păstrează, majoritatea au fost distruse, mai ales la comune. Pentru orașe am văzut că se păstrează mai multe în dosarele de căsătoriți. Atașez un exemplu, din păcate nu mai țin minte de unde l-am cules.

bendorna

Bine ai venit Costin !

Am o curiozitate când vorbim de 3400 de persoane sunt doar strămoșii direcți sau include și indirecți.
Daca-i primul caz înseamnă ca ai ajuns cam pe la 1750 pe toate ramurile (asumând ca fiecare strămoș comun e unic), ceea ce e enorm.

Am observat ca ești la Iași, ești familiar cu arhivele de acolo?

costindamian

Mulțumesc mult pentru răspunsuri!

Aproape toți strămoșii pe care am reușit să îî găsesc, cel puțin din registrele scanate și disponibile online, aparțin cultului ortodox.

Ca localități, aceștia provin din actualul oraș Comănești și comunele învecinate: Dărmănești, Brusturoasa (împărțită ulterior în mai multe comune), fosta comună Văsiești, Asău, fosta comună Valea Arinilor. Las aici un link către o hartă a zonei, din 1897 https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/19/Atlasul_C%C4%83ilor_de_Comunica%C8%9Bii_%281897%29_-_Bac%C4%83u.jpg.

Din fericire, pentru aceste localități au fost încărcate aproape integral registrele din perioada 1865-1920. O să încerc să fac rost de cele 4-5 registre care lipsesc, dacă ajung la Arhivele din Bacău.

Mulțumesc pentru exemplul de proces verbal, chiar eram curios cum arată acestea.

Legat de Arhivele din Iași, nu sunt familiar cu ele, însă am văzut că păstrează anumite mitrici pentru ținutul Bacău și poate reușesc să le consult.

Cele 3400 de persoane nu sunt doar strămoși, cel mai departe am ajuns la un strămoș din a 9-a generație, aproximativ în anul 1740. Acestea includ și descendenții lor, deci persoane înrudite, încercând să fac legatura cu descendeți din prezent.

bendorna

Citat din: costindamian din Aug 29, 2024, 05:12 PMLegat de Arhivele din Iași, nu sunt familiar cu ele, însă am văzut că păstrează anumite mitrici pentru ținutul Bacău și poate reușesc să le consult.

Ok, merci, dacă ai banda pasantă poate ma ajuți cu niște poze. Putem vorbi în PM.

andreicucuruz

Am verificat și din păcate, pentru toate localitățile menționate, nu se păstrează decât intevalul 1860-1865 (și acesta fragmentat).

Unde anume ați identificat mitrici pentru Bacău la SJAN Iași? În afară de fondul de mitrici de la isprăvnicie (care nu se dă în cercetare înainte de a fi inventariat, cf. cu mesajul primit de la ultima cerere făcută în acest sens), nu cred să existe așa ceva. Dar aș vrea să mă înșel.  ;D

În cadrul proiecutlui de față, una dintre sursele esențiale pentru genealogie moldovenească pe care dorim să o fotografiem și să o transcriem, e colecția de catagrafii fiscale (Catagrafiile Vistieriei Moldovei, 1820-1852). Pentru Bacău avem deja 1820 (care este editată) și o mare parte din 1831 (fotografiat) și 2 ocoale transcrise.
În lipsa mitricilor din 1832-1865, aceste resurse vă vor fi de mare folos (promit!).

Dacă veți fi dispus să contribuiți la acest proiect, când veți avea timp și disponibilitate să accesați resursele la SJAN Iași (în special pentru intervalul 1838-1852), o metodă excelentă de a ajuta ar fi să le fotografiați integral.

costindamian

Vă mulțumesc încă o dată.
Ar fi utile chiar și acele documente din 1860-1865, aveți cumva un inventar sau o referință despre cum pot fi găsite?

Legat de mitricile din Arhivele Iași, cred că am înteles eu greșit discuția de la https://forum.genealogica.ro/index.php?topic=37.0, credeam că pot fi studiate.

Dacă ajung la Arhivele din Iași, vă voi anunța, dar recunosc că nu am nicio experiență în cercetarea la sală a documentelor.

andreicucuruz

Există un inventar al mitricilor la sală la Bacău (inventar colecția de Stare civilă-Mitrici), se pot cere un maxim de 5 registre / zi (de obicei, la mitrici, un registru acoperă un 1 an). Se poate consulta la fața locului inventarul și face comanda în aceeași zi (asta dacă veniți din afara județului - dacă nu, trebuie dată comanda cu o zi înainte. Succes!

Vă recomand ca atunci când ajungeți la sala de studiu și aveți ocazia să studiați un registru / mitrică pentru localitatea/localitățile de interes, să fotografiați integral (nu doar numele de interes). Astfel, puteți contribui și la proiectul acesta și, mai important pentru dvs, informațiile vă vor ajuta pe parcurs, atunci când veți descoperi ramuri noi ale arborelui.   

Citat din: costindamian din Aug 29, 2024, 09:04 PMDacă ajung la Arhivele din Iași, vă voi anunța, dar recunosc că nu am nicio experiență în cercetarea la sală a documentelor.

Dacă ajungeți acolo veți primi ajutor din partea custodelui. În legătură cu cotele de interes pentru județul Bacău, dacă veți dori să fotografiați catagrafiile din 1831-1852, vă pot indica cotele.