Inventare stare civila si mitrici AN Iasi

Creat de bendorna, Apr 02, 2024, 10:03 AM

« precedentul - următorul »

bendorna

Oare are cineva copii dupa inventarele de stare civila de la Arhivele de Stare Civila din Iasi in special mitrici. Ma intereseaza in mod special cum au fost costituite dosarele mitricale din fostele tinuturi istorice a Moldovei.

Capture1154654.PNG

andreicucuruz

Ca idee, atașat este un răspuns de la Arhivele Iași cu privire la mitricile respective pentru ținutul Neamț. Plus un screenshot dintr-o monografie care ne lămurește în ceea ce privește atât inventarul vechi (care nu se mai dă la sală) cât și modalitățile de acces.

Petrus

bendorna

^
Da, la Vaslui au încărcat inventarul colecției de stare civila (no 1046), dar găsim foarte puține mitrici in el.
Logic fostul ținut al Vasluiului ar trebui sa se regăsească alături de celelalte foste ținuturi în structura de mai sus a colecției de mitrici de la AN Iași.

bendorna

Citat din: Petrus din Apr 03, 2024, 09:32 AMSunt curios dacă documentele astea conțin inventarele, dar din păcate nu se pot descărca momentan:
https://descopera.arhivelenationale.ro/cota/?cid=7997783&path=ARHIVELE%20%20%20NAȚIONALE__IAŞI__Stare%20Civilă&pathids=1__7997622__7997783

Bine inteles ca nu. Sunt niste documente luate la intamplare..

andreicucuruz

Da, sunt trei inventare punctuale pentru 3 biserici :
- Sf. Ecaterina din Buznea (1929-1938)
- Cuvioasa Paraschiva, Târgul Frumos, Iași (1834-1921)
- Sf. Dumitru din Prigoreni (1894-1898)

Deci total la întâmplare. Mă gândesc să nu se fi oprit procesul de încărcare a metadatelor fix atunci. Pentru că este imposibil să nu fi scanat și inventarele valoroase cu mitricile de la parohiile orașului (1832-1865) (sunt 3 volume masive pe care le-am consultat personal anul trecut). 

Petrus

andreicucuruz

Citat din: Petrus din Apr 03, 2024, 02:22 PMUn articol pe tema asta, în caz că prezintă aspecte de interes:
https://biblioteca-digitala.ro/reviste/Revista-arhivelor/074_Revista-arhivelor_LXXIV_1_2008_51-78.pdf

Mulțumim pentru share. Da, articolul face parte dintr-o "dispută amicală"  ;D  între dl. Bodale de la Iași și dl. Popovici de la Brașov. Aici este și versiunea dl. Popovici (https://bogdanpopovici2008.wordpress.com/wp-content/uploads/2009/01/stare-civila-ver-2.pdf)

Articolul menționează și problema mitricilor despre care vorbim aici:

bendorna

Nimic nou, dar pun aici niste materiale de referinta legate de mitricile de la AN in special pt tinuturile Moldovei de care uitasem.

andreicucuruz

Citat din: bendorna din Apr 02, 2024, 10:03 AMOare are cineva copii dupa inventarele de stare civila de la Arhivele de Stare Civila din Iasi in special mitrici. Ma intereseaza in mod special cum au fost costituite dosarele mitricale din fostele tinuturi istorice a Moldovei.

Capture1154654.PNG

Revin cu un update în legătură cu procesul de inventariere al fondului de mitrici de la Iași (pentru județele Moldovei). Persoana care se ocupă de inventariere, dna Mariana Ursachi, mi-a transmis faptul că a ajuns la ținutul Covurlui (am presupus că este vorba despre o abordare alfabetică căci anul trecut se ocupa de ținutul Bacău). Fiind singură, treaba merge destul de greu dar măcar știm că cineva se ocupă de asta.

bendorna

Problema mea e ca Vaslui e ultima din alfabet, si mai rău e ca nu apare in structura.

andreicucuruz

Da, cred că cea mai mare problemă e că lipsește din structura respectivă. Cu toate astea, mai sunt absențe notabile ca Botoșani, Fălciu. Cu prima ocazie, întreb și de acest aspect.

bendorna

Da greu de inteles. Rapsuns la ultima cerere, din martie 2025.
Am invocat faptul ca mitricile pentru Dobrovat care facea parte din tinutul Vaslui apoi jud Vaslui pana in 1968 (dupa care a trecut la Iasi) sunt accesibile.

Screenshot 2025-11-27 210153.png

andreicucuruz

Da, interesant. Văd că răspunsul e făcut de chiar doamna Ursachi, persoana care se ocupă de inventariere. Ar fi păcat și în același timp ciudată lipsa acestor ținuturi cu totul.