Recensăminte Bucovina "de nord"

Creat de Lutic, Aug 22, 2024, 07:52 PM

« precedentul - următorul »
Bucovina

Lutic

Știe cineva dacă există recensăminte nominale pentru zona Adâncata/Hliboca?
Cel puțin pentru satele care mă interesează pe mine, Iordănesti și Carapciu pe Siret, recensământul lui Rumeanțev de la 1774 nu este nominal.

andreicucuruz

S-ar putea să fie conscripții parohiale începând din 1780-1790 - practic tot un fel de recensăminte pe familii.

Trebuie căutat în inventarele de la Cernăuți.

Lutic

Să înțeleg că austriecii nu au făcut recensăminte nominale în Bucovina?
Pentru 1930 și 1941 există recensăminte la Arhivele Naționale, făcute de autoritățile românești, dar nu sunt publice. Poate avem noroc și le putem consulta după 2030 respectiv 2040.

andreicucuruz

Probabil or fi făcut însă cel puțin pentru zona de Bucovina care a rămas în România nu se păstrează nici unul în arhivele românești. Doar conscripții parohiale, cum spuneam.

Valentin77

Pentru cei interesaţi am găsit 2 lucrări foarte interesante: Cadastrul din Bucovina. Proprietarii de case și clădiri (1854-1856). Vol. I  Autor: Constantin Ungureanu  Editura Karl A. Romstorfer Suceava, 2022
Volumul 1. Districtele Cernăuti urban, Cernăuti rural, Sadagura
https://muzeulbucovinei.ro/produs/cadastrul-din-bucovina/
https://muzeulbucovinei.ro/de/produkt/cadastrul-din-bucovina-vol-ii/
Vol I cuprinde proprietarii de case și clădiri (1854-1856)" (464 de pagini) sunt prezentate localități din trei districte de impozitare din Bucovina: Cernăuțiul urban, Cernăuțiul rural și Sadagura.
Cel de al doilea volum, apărut în 2023 (440 de pagini),  conține informații prețioase despre districtele Storojineț (Ciudei, Davideni, Igești și alte zeci de localități) și Vașcăuți (Banila Rusească, Bobești ș.a.).
Am înţeles că ar fi în pregătire şi un alt treilea volum ce cuprinde proprietarii de case şi terenuri din zona Rădăuţi.

andreicucuruz

Mulțumim. Da, sunt informații valoroase în mapele cadastrale. Se păstrează și pentru toate localitățile din Bucovina românească (la SJAN Suceava, în fondul Inspectoratul cadastral Bucovina). Pentru fiecare localitate, există o mapă care conține atât hărți și planuri cât și liste ale caselor (cu proprietari), parcele de pământ în folosința sătenilor, etc.

Lutic

Trebuie să găsesc pe cineva din Suceava să-mi fotografieze Iordănești, Carapciu pe Siret și Ropcea. Dacă nu, să cer pe cale oficială copii digitale.

andreicucuruz

Unitățile arhivistice sunt reprezentate de câte o mapă precum cea din imagine. În funcție de comunitate, vorbim despre sute/mii de pagini - pentru fotografiere, trebuie alocat mult timp. Mă îndoiesc că arhivele vor răspunde la o cerere de fotografiere integrală a unei astfel de u.a. Este posibil, totuși, dacă aveți un nume precis, să răspundă la o cerere de căutare a numelui în listele din mapă.

Lutic

La Iordănești care e nr. de inventar: 147. sau 107?
Aveți cumva inventarele și de la Ropcea și Carapciu pe Siret?

andreicucuruz

Există pentru toate 3, astea sunt datele de identificare la SJAN Suceava:

Fond nr. 21, Inspectoratul Cadastral Bucovina. Mapele cadastrale ale localităților din Bucovina (1854-1887)
  • 229/1855-1867, comuna Ropcea (Ropcze)
  • 65/1855-1865, comuna Carapciu (Karapczeu)
  • 147/1855-1867, comuna Iordănești (Jordanestie)

Lutic

Oleg

Citat din: Lutic din Aug 28, 2024, 09:38 AMLa Iordănești care e nr. de inventar: 147. sau 107?
Aveți cumva inventarele și de la Ropcea și Carapciu pe Siret?

Bună! Vă pot ajuta să citiți metricile în limba slavonă. M-am născut în satul vecin Patrautii de sus.

andreicucuruz

Citat din: Oleg din Feb 13, 2025, 12:41 AMBună! Vă pot ajuta să citiți metricile în limba slavonă. M-am născut în satul vecin Patrautii de sus.

Limba registrelor parohiale din zonă este româna scrisă cu caractere chirilice.

Dacă cunoașteți alfabetul și sunteți interesat de zonă, ne-am bucura dacă ați fi dispus să contribuiți la proiectul de transcriere a registrelor (https://wiki.genealogica.ro/index.php/%C3%8Endrumar_pentru_transcrieri). Pentru moment, Justin Datcu a început cu intervalul 1802-1880 pentru Hliboca (https://genealogica.ro/localitati/28897-hliboca-gliboka) iar Vlad Lutic lucra pentru Iordănești.

Oleg

Voi fi bucuros să vă ajut dacă am sa reușesc! Vă rog să-mi spuneți dacă în arhivele românești există metrici pentru satele Patrautii de Sus si de Jos din Bucovina "de nord", lângă Ropcha si Iordanesti? În arhiva orașului Cernăuți există puține documente la aceste sate.

andreicucuruz

Nu, din păcate nu avem registre parohiale pentru Bucovina de Nord. Avem, totuși, câteva conscripții și mape cadastrale din zona respectivă păstrate la Suceava (vezi mai sus).