Cauza, mitrică 1820, Vălcineț Orhei [de junghi]

Creat de Corneliu, Iul 30, 2024, 11:35 AM

« precedentul - următorul »

Corneliu

Salutare fraților, am și eu o chestie pe care nu o pot descifra, mai pe scurt: am studiat niște cărți metrice din Basarabia, ținutul Orhei, satul Vălcineț, anii 1820", am alipit mai jos o poza cu un screenshot de la un act de deces, cuvântul luat în chenar e cauza decesului, nu prea înțeleg ce scrie. Vă cer ajutorul. Mersi

Corneliu

bendorna

Cele doua litere la dreapta nu fac parte din cuvant?

andreicucuruz

Salutare Corneliu, bun venit.

Cauzele morții, în general la mitrici dar uneori și la starea civilă de mai târziu, sunt reprezentate de denumiri arhaice, populare, cu corespondent sau fără în repertoriu bolilor cunoscute astăzi.

Aici scrie "de junghi/giunghi".

Corneliu

Citat din: bendorna din Iul 30, 2024, 03:20 PMCele doua litere la dreapta nu fac parte din cuvant?
Nu, greșeala mea.

Corneliu

Citat din: andreicucuruz din Iul 30, 2024, 03:52 PMSalutare Corneliu, bun venit.

Cauzele morții, în general la mitrici dar uneori și la starea civilă de mai târziu, sunt reprezentate de denumiri arhaice, populare, cu corespondent sau fără în repertoriu bolilor cunoscute astăzi.

Aici scrie "de junghi/giunghi".
Da, se foloseau înțelegeri arhaice de desemnare a bolilor și cauzelor de deces. Eu am citit prima dată "de țunghe" nu înțelegeam prima literă. Mersi Pentru claritate.