Main Menu

Cautare strabunic ( familia Zubencu Braila)

Creat de Viorica Ioneanu, Aug 24, 2026, 02:12 PM

« precedentul - următorul »

Viorica Ioneanu

Strabunicul matern Dumitru (Dimitri) Maxim ZUBENCU a ajuns in Braila impreuna cu parintii in jurul anului 1871, dar nu stiu din ce tara a venit. S-a casatorit in 1891 cu Nita Topor in Braila, au avut 3 fete si un baiat, Nastasia fiind bunica mea.
Am reusit sa identific certificatul de casatorie ( img192), dar nu pot sa accesez documentul.

Orice informatii despre familia mea este apreciata, va multumesc anticipat.

Andredass

Bună ziua și bine ați venit pe forum!

Atașez mai jos actul de căsătorie. Se pare că, totuși, s-a născut în Brăila, însă reiese că avea rădăcini în Imperiul Rus, fiind menționat drept "de națiune rus", dar "supus român".

Aici aș fi precaut în interpretarea acestei mențiuni ca indicând neapărat o origine etnică rusă în sensul actual al termenului. Este foarte posibil să fi fost vorba și despre ceea ce astăzi am numi ucrainean. La sfârșitul secolului al XIX-lea, termenul "rus" putea fi folosit într-un sens mai larg, mai ales în documentele administrative, pentru persoane provenite din Imperiul Rus, fără a distinge întotdeauna riguros între diferitele populații est-slave (de fapt, nici diferențele de identitate nu erau atât de clare; identitățile erau mult mai fluide și fragmentate în sine).

Viorica Ioneanu

Multumesc foarte mult, stiam si eu de mentiunea "rus supus roman", din certificatul de nastere al bunicii.
Dar povestea din familie era ca strabunicul ar fi fost adus de parinti, copil mic fiind pana intr-un an, la Braila, familia trecand o apa, cu barca pe timp de noapte. Ma intreb de unde anume din Imperiul Rus or fi venit...orice informatie mi-ar fi de folos.
Nici despre strabunica nu am nici un fel de informatii bunicii materni au murit foarte tineri, mama orfana de mica  fiind nu avea amintiri...incerc sa reconstitui istoria familiei, sa aflu ce viata au avut...oare cum au aratat...
Inca odata va multumesc din suflet, numai bine.

Andredass

Văd că este păstrat și actul de deces al tatălui său, Maxim, căsătorit cu Elena, care decedează la vârsta de aproximativ 35 de ani. Din păcate, nu este menționat nimic extra despre originile sale (locul unde s-a născut ori numele părinților săi), însă este indicată cu precizie adresa la care locuia.

Numai bine!

Viorica Ioneanu

Exact acum am gasit si eu actul de deces al tatalui, o sa il printez, sper sa pot descifra adresa.
Inca odata va multumesc si apreciez ceea ce faceti!