Nume, recensământul 1838 [Ion Ciubuc, Simion Ceapraz]

Creat de Vrabie Constantin Radu, Iul 22, 2024, 09:23 AM

« precedentul - următorul »

bendorna

Citat din: andreicucuruz din Iul 22, 2024, 11:31 AMCapul de familie pare a fi Ion Ciubuc.

ultima slova nu e un 'K'?

andreicucuruz

Literele aruncate (suprascrise), cum e aici, au alte forme decât corespondentul scris pe linie. Ca formă, "c" suprascris de aici, da, arată ca un "k" latin de mână. Forma asta eu nu am întâlnit-o decât suprascrisă sau la începutul cuvântului.

andreicucuruz

Citat din: bendorna din Iul 22, 2024, 01:23 PMAl doilea prenume e cel al tatălui iar aici pare sa fie un diminutiv: Simion -> Simioniță -> Niță.
Dara daca ma uit la martori, pare ca toată lume în jur se numea Niță (nume de familie). E greu de descalcit  :D

Sau doar o simplă greșeală a notarului la notația din margine, confuz și el de numărul Nițăștilor prezenți la redactarea acestui act  :D  Bănuiesc că notația marginală se făcea ulterior redactării actului, fiind doar o metodă de a facilita identificarea unui anume act la o frunzărire ulterioară a registrului.

bendorna

De asta e pasionantă genealogia, când crezi ca ai găsit o pistă apare o chichița care arunca totul în aer și o iei de la început.  Dacă ar fi simplu ar fi plictisitor...

Vrabie Constantin Radu

Va rog mult mă puteți ajuta cu transcrierea primelor două nume ? Va mulțumesc mult!

bendorna

Prima încercare...

Simion ... Prah?
Stana soția sa
Ion fii său
Fete Magda, Bucura

OchelarismeIeftine

Eu citesc ,,Simioncea Prah/Stana soția sa", numele capului de familie, însă, dă de furcă.

bendorna

Citat din: OchelarismeIeftine din Iul 29, 2024, 05:16 PMEu citesc ,,Simioncea Prah/Stana soția sa", numele capului de familie, însă, dă de furcă.

Da mai degraba

OchelarismeIeftine

Citat din: OchelarismeIeftine din Iul 29, 2024, 05:16 PMEu citesc ,,Simioncea Prah/Stana soția sa", numele capului de familie, însă, dă de furcă.
Revenind, am găsit de curând același semn într-un context mai prielnic descifrării, ca un "з" suprascris, în loc de "х".
Așadar numele/porecla ar fi, de fapt, "Praz".

bendorna

Citat din: OchelarismeIeftine din Aug 01, 2024, 04:28 PM
Revenind, am găsit de curând același semn într-un context mai prielnic descifrării, ca un "з" suprascris, în loc de "х".
Așadar numele/porecla ar fi, de fapt, "Praz".

Sa știi ca m-am gândit si eu la asta, linia oblica părea un pic mai ștearsă (și fără de ea părea mai degrabă un z)

andreicucuruz

Și eu văd Praz ca supranume. Iar la fete cred că litera aruncată e mai degrabă un "n" decât un "g". (=Manda).

andreicucuruz

@Vrabie Constantin Radu

Cred că am greșit toți umpic la interpretare.

Defapt mai degrabă grupul "ci/ce" este parte din supranume deci Ceapraz

Simion Ceapraz (49)
      Stana/Stan(c)a soția sa (45)
      Ion fii-său (7)
fete  Manda (10)
      Bucura (4)

M-am uitat pe restul înregistrărilor din sat și nu am identificat un alt "candidat" pentru Simion Busicescu. Cred că sunt șanse bune ca acestă familie să fie cea pe care o căutați.

Stanca moare în 1873, se spune, în vârstă de 95 de ani. De obicei, vârstele celor trecuți de un anumit prag (al bătrâneții) sunt predispuse la erori serioase de aproximare în actele de deces. Am exemplu unui strămoș care moare în 1881, se spune, în vârstă de 100 de ani or el, din acte mult mai vechi, nu putea fi născut mai devreme de 1800. Relația martorilor declaranți cu decedatul joacă un rol important în determinarea acurateței informațiilor transmise ofițerului de stare civilă.

Aceeași situație cred că este și aici - Stanca avea mai degrabă undeva la 80 / 85 de ani în 1873, în acord cu vârsta din 1838. În mod firesc, în general vom pune mai mare preț pe aproximările de vârstă din tinerețe. Simion este de o vârstă apropiată cu soția iar Ion (=Niță de mai târziu) apare ca un băiețandru de 7 ani (născut circa 1831), de asemenea în acord cu informațiile pe care le aveți.

Dacă nu mai sunt alte informații (din alte surse) care să confirme/infirme, eu zic că teoria de față stă în picioare.

Vrabie Constantin Radu

Va multumesc din suflet. Poate ca incarcarea unor documente de stare civila mai vechi ma vor ajuta in descifrarea acestei spite. Daca nu, sunt nevoit sa merg la arhivele judetene.

Vrabie Constantin Radu

Stiu ca este putin of topic. Am gasit un act de deces al unei surori a acestui Nita Busicescu. De acolo aflu ca tatal lor era Simion Busicescu iar mama Stanca popa Sandu. Caut apoi in catagrafia din 1810 a preotilor din judetul Muscel si gasesc un popa Sandu cu o fiica Stanca din satul Davidesti la vreo 20-30 km. Caut mai atent in satul acela in acte de stare civila si gasesc multi cu numele Busuiocescu/Busiocescu si Buricescu. Credeti ca este probabil ca aceasta familie Simion si Stanca sa fie veniti de acolo?. Va multumesc mult!

andreicucuruz

Citat din: Vrabie Constantin Radu din Aug 19, 2024, 08:24 PMStiu ca este putin of topic. Am gasit un act de deces al unei surori a acestui Nita Busicescu. De acolo aflu ca tatal lor era Simion Busicescu iar mama Stanca popa Sandu. Caut apoi in catagrafia din 1810 a preotilor din judetul Muscel si gasesc un popa Sandu cu o fiica Stanca din satul Davidesti la vreo 20-30 km. Caut mai atent in satul acela in acte de stare civila si gasesc multi cu numele Busuiocescu/Busiocescu si Buricescu. Credeti ca este probabil ca aceasta familie Simion si Stanca sa fie veniti de acolo?. Va multumesc mult!

Judecând doar pe baza informațiilor prezentate, sigur că pare probabil, mai ales dacă spuneți că numele Busicescu nu apare în satul dvs. de interes decât după 1838. Verificați, pe lângă catagrafa din 1810, și formularul de la 1838 pentru Davidești.