Nume, recensământul 1838 [Ion Ciubuc, Simion Ceapraz]

Creat de Vrabie Constantin Radu, Iul 22, 2024, 09:23 AM

« precedentul - următorul »

Vrabie Constantin Radu

Va rog din suflet , ma puteti ajuta cu transcrierea primelor doua nume de la numarul 19? Va multumesc!

bendorna

Ion ??? (lupul?? )

Stan(c?)a, soția sa
Băieți: Nicolae, Gheorghe, Ion
Fete: Maria, Safta, Tinca?

Transcriere nu e o știință exacta, e mult loc de interpretare.
Scrisul nu e întotdeauna îngrijit, se omit litere cu sau fără intenție
Cunoașterea unor nume sau contextul poate ajuta foarte mult.

Andrei Jipa

Vrabie Constantin Radu

Sunt blocat in proiect.
Caut urmatoarea familie:

Nita Busicescu nascut la 1829 deci care avea 9 ani la 1838 cand s a facut catagrafia. Acest Nita era fiul Unui anume Simion Busicescu si al Stanchii. Am gasit un document de deces de la 1873 al unei Stanca Busiceasca de 95 de ani, care ar putea sa fie mama acestui Nita Busicescu si care la 1838 ar fi avut 60 de ani...ooof
Pe acest Nita ar trenui sa-l gasesc cu numele Ion sau Nita in catagrafie?

bendorna

Nița e un diminutiv de la Ioniță, diminutiv de la Ion.
Cel mai probabil va fi Nița sau Ioniță.

Vârstele din actele de stare civila sunt extrem de aproximative.

andreicucuruz

Capul de familie pare a fi Ion Ciubuc.

Andrei Jipa

Mai rar, Niță poate fi și diminutiv al lui Nicolae:
Nicolae → Nicolăiță → Nicoliță → Niță

Vrabie Constantin Radu

Lutic

Citat din: Vrabie Constantin Radu din Iul 22, 2024, 11:24 AMSunt blocat in proiect.
Caut urmatoarea familie:

Nita Busicescu nascut la 1829 deci care avea 9 ani la 1838 cand s a facut catagrafia. Acest Nita era fiul Unui anume Simion Busicescu si al Stanchii. Am gasit un document de deces de la 1873 al unei Stanca Busiceasca de 95 de ani, care ar putea sa fie mama acestui Nita Busicescu si care la 1838 ar fi avut 60 de ani...ooof

Vârstele copiilor în catagrafie sunt aproximative. Începând cu o anumită vârstă erau apți de muncă și trebuia să presteze un număr de zile de muncă pentru boier. Pentru a îi ține mai mult pe lângă casă îi declarau mai mici.
În același timp vârsta declarată uneori la căsătorie se bate cap în cap cu cea care reiese din înregistrarea nașterii: spune că e mai mare ca să i se permită căsătoria.

andreicucuruz

Da, pentru mine treaba cu Niță chiar e motiv de confuzie de multe ori. Nu știu precis dacă în epocă era considerat încă un diminutiv de la Ion (cum și teoretic este) sau, dat fiind faptul că fusese folosit pe scară largă în familiile românești de sute de ani, să fi trecut în mentalul colectiv ca fiind un nume de sine stătător. De-a lungul cercetărilor mele am găsit când argumente pentru prima teorie, când pentru a doua.

Vrabie Constantin Radu

daca dvs sunteti confuz uneori, noi neofitii nu avem vreo sansa :))))

andreicucuruz

Confuzia nu apare la identificarea formei Ioniță în scriere ( ;D ) ci la interpretarea nume de botez ferm vs diminutiv de la Ion - în ultimul caz putem avea, deci, aceeași persoană într-un document Ion, în altul Ioniță. Dacă se cercetează și un nume comun de familie iar în sat sunt mulți botezați Ion - e tare greu să-ți dai seama care e care. Deobicei cine redactează documentul, recensământul încearcă să facă o diferențiere când sunt astfel de cazuri dar nu întotdeauna. 

bendorna

Citat din: Vrabie Constantin Radu din Iul 22, 2024, 11:24 AMSunt blocat in proiect.
Caut urmatoarea familie:

Apar niste registre mai recente pe eANR
https://descopera.arhivelenationale.ro/cautare-text/?ts=Busicescu&pg=1&pgs=10

Vrabie Constantin Radu

Acestea sunt cele mai "batrane" persoane cu acest nume. Plecand de la premisa ca Stanca Busiceasca este mama lui Nita Busciescu si ca au fost domiciliati in comuna ar fi trebuit sa i gasesc in catagrafia din 1838 dar nu am reusit.
Nu inteleg de ce acest Nita Busicescu are numele Nita dublat desi este fiul lui Simion....

bendorna

Al doilea prenume e cel al tatălui iar aici pare sa fie un diminutiv: Simion -> Simioniță -> Niță.
Dara dacă ma uit la martori, pare ca toată lumea din jur se numea Niță (nume de familie). E greu de descâlcit, dar e interesant  :D