Zapisul de vanzare al unei parti din Muntele Rateiul 1719

Creat de Vrabie Constantin Radu, Iul 20, 2026, 10:12 PM

« precedentul - următorul »

Vrabie Constantin Radu

Adica noi mosneni megiasi din sat din Badeni din Judetul Muscelu si anume Manta Baicul, Stoica Deca, i Patru sin Carstea, I Radu Plicea sin Musat, i Costea sin ...., I Pavel, I Stan, I Oancea sin Stancescu, I Radul sin Stoian, scriem si marturisim cu acesta al nostrum zapis ca sa fie de mare credinta sfintei si Dumnezeesci manastiri ot Dalgopol si la mana sfintii sale kir Teofan egumenul si a tot cinstitul sobor sfintei manastiri ...precum sa se stie ca avand Sfanta manastire un munte care se cheama Rateiul, ....avutam si noi a treia parte ...de la mosii nostril si tot am tinut noi aceasta parte cu sfanta manastire cu buna pace si neam avut noi venitul ce ni s-au pana acum, iar acum ajunsam ???? vreme de lipsa si de nevoie venitam la parintele Teofan Egumenul de ne-am tocmit cu sfintia sa de a noastra buna voe si de nimenea ....de neam tocmit si Iam vandut noi aceasta parte in munte inca a treia parte si ne au dat bani gata talere 45, si neau dat și ne-au dat atâția bani toți de au intru mâinile noastre, și noi am dat acest zapis al nostru în mâinile Sfinției Sale, și a tot soborul Sfintei Mănăstiri ca de acum înainte să aibă a ține și a stăpâni această parte de munte care am vandut noi cu buna pace de catre noi si feciorii nostri si de catre nepoti si stranepoti in veci, si la aceasta tocmeala .....fostau multi oameni  si preoti marturi, care cu vor iscali mai jos, si noi pentru. Adevarata credinta neam pus numele si degetele mai jos ca sa se creaza, si am scris eu Vasileu ierodiaconul cu invatatura acestor vanzatori si marturisescu
Eu Manta Baico                                                              25 aprilie, anul 7227 (1719).
Eu Stoica Deca
Eu Patru sin Carstei

Daca m ati putea ajuta cu ajustarea transcrierii. Va multumesc!

Andrei Jipa

Buna ziua! Sa ne trimiteți și originalul va rog

Vrabie Constantin Radu

multumesc!