Fișe matricole penale

Creat de Andrei Jipa, Iul 16, 2024, 10:38 PM

« precedentul - următorul »

Andrei Jipa

Fișele matricole penale ale foștilor deținuți politici anticomuniști, condamnați între 6 martie 1945 și decembrie 1989 au fost scanate și indexate de către IICCMER și sunt disponibile aici, ordonate alfabetic după numele de familie:
https://www.iiccmer.ro/fise-matricole-nou

Vizează în principal persoane născute după circa 1880, dar uneori si mai devreme. Iată de exemplu fișa lui Constantin Argetoianu, fost prim-ministru, născut la 1871:
P1060772.jpg

Este o sursă inedită pentru că apar menționate semnalmente fiziologice, cum ar fi înălțimea și culoarea ochilor

Arhiva disponibilă online indexează circa 76.000 de foști deținuți politici. Aceasta este însă o mică parte a foștilor deținuți ai regimului comunist. O mare parte dintre ei fiind doar arestați pentru perioade lungi, uneori în mod repetat, dar fără să fie judecați și condamnați. Așadar aceștia nu au avut fișe matricole penale.

Andrei Jipa

De asemenea, la eliberare, mulți dintre foștii deținuți primeau domiciliu obligatoriu pentru o perioadă de timp. Între 1951–1956, acestea erau de multe ori deportări de facto într-unul dintre cumplitele sate din Bărăgan.

Aceste fișe de domiciliu obligatoriu sunt scanate, indexate, și disponibile pe siteul CNSAS:
http://www.cnsas.ro/fise_domiciliu_obligatoriu.html

Aici este de exemplu fișa lui Paul Goma, deportat la Lățești, și autorul lucrării "Gherla Lățești":
goma.jpg

Adi Postolache

Multumesc pentru aceasta sursa. Cu ajutorul ei, am aflat mai multe lucruri despre stra-stra-bunicul meu, Toderiuc Vasile, care a fost refugiat, arestat si incarcerat pentru 2 ani pentru ca a refuzat sa-si construiasca casa. Intrucat bunicul meu stia de acest lucru(ca a fost refugiat si ca a fost arestat), totusi si el a aflat lucruri noi (satul in care a fost refugiat, unde a fost incadrat in campul de munca etc.) odata cu descoperirea fisei de domiciliu obligatoriu.

Toderiuc_Vasile_page-0001.jpg

Andredass

Foarte interesant. Mulțumesc pentru semnalare. L-am gasit pe fratele bunicului meu, care a avut "ocazia" de a face un "sejur" în Deltă de 5 ani.