Main Menu

Zapisul lui Nedelco ot Badeni

Creat de Vrabie Constantin Radu, Iul 13, 2026, 05:34 PM

« precedentul - următorul »

Vrabie Constantin Radu

Zapisul lui Nedelco ot Badeni pentru o delnita si o livada

Adica eu Nedelco ot badeni scris-am zapisul meu sa fie de mare credinta la sfanta
manastire de la Campulungu, ca sa aiba a tinea ?? o delnita si o livade, care livade
au fost zalogita Stan Tebeica la Dragomir si sa fie de ..............., care mosie au fost
dat de mosul meu Stan Tebeica lu Dragomir, iar Dragomir a dat la sfanta manastire sa fie de mosie ohabnica in veci? si cand s-au facut aceasta danie au fost multi ...... martori ...... ispravnicul bucurestiului si Dumitru.....  ot Bogati?? si ....... Dumitru ot ..... si Toader Croitoru, iar cine se va scula de .... rudenie noastra a ridica......asupra sfintei manastiri................ Hristos, și de 318 sfinți părinți din Niceea, și să aibă parte cu Iuda și cu Arie la un loc, și pentru credința noastră și dreaptă, și opisanie care îl vor ținea negreșită și înveciutoare.
Copie, luna octombrie, 8 zile, văleat 7162 (anul 1653).
Și am copiat eu, Dumitru Diaconul.
Eu Nedelco | Dumitru ispravnic

M ati putea ajuta cu ajustarea transcrierii ? Oare la ce se refera Nedelcu cand spune ca Stan Tebeica ii este mos? Se folosea acest termen pentru tata sau pentru bunic? Ma intereseaza pentru ca ar fi cea mai veche descoperire genealogica . Multumesc!

Andrei Cucuruz

Este un termen destul de general, poate face referire la bunic, unchi sau un străbun în sens general. Trebuie analizat contextul din document, coroborat cu alte documente în care apar aceste personaje - astfel, în cele mai multe cazuri, se poate deduce când anume au trăit și, deci, relația precisă.

Vrabie Constantin Radu

va multumesc. M ati putea ajuta cu completarea transcrierii cand aveti timp? :(

Andrei Jipa

Zapisul lui Nedelco ot Badeni pentru o delnita si o livada

Adica eu Nedelco ot badeni scris-am zapisul meu sa fie de mare credinta la sfanta manastire de la Campulungu, ca sa aiba a tinearea o delnita si o livade, care livade
au fost zalogita Stan Tebeica la Dragomir si sa fie de în partea megeeșască, care mosie au fost dată de mosul meu Stan Tebeaica lu Dragomir, iar Dragomir o au dat la sfanta manastire sa fie de mosie ohabnica in veaci. si cand se-au facut aceasta danie zapis, au fost(-)au multi boiari martori mărturie, anume Cazan post(elnic),   ispravnicul bucurestiului Scaunului Bucureștilor si Dumitru Părcălabul ot Bobești si jupânul Dumitru Cojocarul ot București si Toader Croitorul, iar cine se va scula deân rudeniile noastre a rădica gâlceavă și pără asupra sfintei manastiri, unii ca aceia să fie procleți și afurisiți de Vlădica Hristos, și de 318 sfinți părinți din Niceea, și să aibă parte cu Iuda și cu Arie la un loc, și pentru credința , pusu(-)me(-)am și degetul, și boiarii carii iș vor pune degețile și iscăliturile noastră și dreaptă, și opisanie care îl vor ținea negreșită și înveciutoare.
Copie, luna octombrie, 8 zile, văleat 7162 (anul 1653).
Și am copisat eu, Dumitru Diaconul.
Eu Nedelco | Dumitru ispravnic părcălabul