Originea numelui Floștoiu

Creat de Lutic, Iul 10, 2024, 04:00 PM

« precedentul - următorul »

Lutic

Familia Floștoiu provine din loc. Breaza, jud Prahova. În acte numele mai apare și sub forma Fluștoiu.
Este foarte probabil ca numele să fie un derivat din verbul ,,a floștori", un regionalism ca însemna a pava cu piatră, a pietrui. Totuși până acum nu am găsit în activitățile familiei niciun pietrar sau drumar. Toți erau cărăuși, căruțași, proprietari de cai și/sau boi.
Are cineva ideea de unde poate proveni acest nume?

andreicucuruz

De ce ar trebui să fie neapărat un nume ocupațional?

Tocmai, mi se pare foarte probabil ca un locuitor care se ocupa cu cărăușia (eventual cu o căruță) să fie principalul pretendent pentru a fi botezat cu o poreclă din familia lexicală a drumului (=floșter, floaștăr din germ.  pflaster), "obiectul" principal al muncii sale.

Mă gândesc cu amuzament la posibilele motivații (e.g. primul purtător ar numelui, Floștoiu, era mai mereu de găsit pe drumul localității; poate era cunoscut pentru obiceiul de a depăși viteza legală de circulație pe drumul public, provocând stricăciuni drumului, stârnind furia locuitorilor, etc).   

Motivatiile din spatele poreclelor pot rămâne, dacă excludem instanțele unde explicațiile sunt transmise prin viu grai in familie, necunoscute. Chiar dacă explicațiile evidente pot fi, neîndoielnic, plauzibile in primă instanță, ele nu sunt întotdeauna corecte.

Îmi place să ofer exemplul acesta pe care îl dă Al. Graur - ilustrează perfect cum aparențele pot înșela.

CitatUn grup de elevi, în excursie la țară, se întâlnesc cu un pădurar, care întreabă de numele unuia din ei. Acesta, pe nume Rudi, pronunță rău pe r, astfel că la inițială se aude ca un fel de `hr` iar pădurarul repetă numele zicând Hrudi. Elevul îl corectează, spunând `fără haș` (adică "fără h"), iar pădurarul înțelege, și reproduce Farcaș. De atunci porecla elevului a rămas Farcaș. Cine ar fi putut reconstitui această istorie fără să i se povestească întâmplarea?