Foaie de zestre, secolul al XIX-lea, Bădeni [Gheorghe Ilinu mazil pentru Maria]

Creat de Vrabie Constantin Radu, Apr 13, 2026, 06:51 PM

« precedentul - următorul »

Vrabie Constantin Radu

Va rog a mă ajuta cu transcrierea acestei diate din care nu reușesc să pricep mai nimic... mulțumesc din suflet!

Andrei Jipa

Bună seara

Este scris citeț:

"În numele tatălui și al fiului și al sfântului duh, aminu

Cu ajutorul lui Dumnezeu și cu al maici(i) Domn(u)lui, eu, Gheorghe Ilinu ot Bădeni, dat(-)an foe de zestre feti mele Mariia, mireasă cu Gheorghe Luca"

Este suficient acest pasaj să vă ajute să descifrați restul?

Vrabie Constantin Radu

Andrei Jipa

Dați-ne de veste cum merge și dacă mai aveți nevoie în continuare sigur că vă mai ajutăm cu drag

Vrabie Constantin Radu

Vrabie Constantin Radu

e groaznic, nu ma descurc deloc...

andreicucuruz

Citat din: Vrabie Constantin Radu din Apr 13, 2026, 09:53 PMe groaznic, nu ma descurc deloc...
Aici aveți o expunere destul de exhaustivă a literelor: https://drive.google.com/file/d/1TUlVFBzjpkNWHZoTP-brHqIWiUeQG_YD/view.

Documentul postat aici este chiar o foarte bună ocazie de a prinde buchiile fiindcă scrisul este lăbărțat, fiecare literă se distinge clar.

Vrabie Constantin Radu

am reusit sa descifrez urmatoarele

... In (??) nu (??) petecu de mosie numitu in Brata muscel din trupul meu ce-l am cositura deșt(???) se înși (???) cu hotaru langa manastire pana.......locu negru de-l desparte drumu
Mai dau si doi boi de injugatu, un cal ......inseuat cu tote (??)
mai doi ...u..o ...vaca cu lapte, mai dau ..... țule (??) de culme (????)....................indescifrabil pt mine
un topor, un căldare (???) de facut maliga (?) toate le am dat de .......nostru?

Eu Gheorghe ilinu mazilu am dat de .....
Popa Gheorghe am scrisu
Popa ... ot Badeni??
Popa ..............
Eu Nita Ilinu fratele miresii
Eu Gheorghe sin Gheorghe Ilinu
......Luna.....

Vrabie Constantin Radu

V as ruga din suflet sa ma ajutati cu partile pe care nu pot sa le transcriu...Va multumesc mult!

Vrabie Constantin Radu

Andrei Jipa

Ați transcris corect în mare:

1n(?) unu petecu de moșie numitu în Brata Mușcel din trupul meu ce(-)l am cositură de șease(?) inși, cu hotaru lăngă mânăstire până î(n? Cătină?) Lacu Negru ce(-)l desparte drumu.

Mai dau și doi boi de înjugatu, un cal de mire înșelat cu tóte.

Mai dau o vacă cu lapte, mai dau do(u)ă zale de culme, un păretar(?), un topor, un căldare de făcut măligă, tóte le(-)am dat de bună voea nostră.

Eu, Gheorghe Ilinu mazilu, am dat de voea mea
Popa Gheorghe am scrisu
Popa Oancea(?) ot Bădeni
Popa Voroventu(?) ?a(z/ț)ă(?)
Eu, Niță Ilinu fratele miresi(i)
Eu, Gheorghe sin Gheo(r)ghe Ilinu
Cu leat 18(?), luna febr(uarie)

Numele celor de-al doilea și de-al treilea preoți sunt scrise de o altă mână, deci e mai dificil de făcut analogii cu literele din restul textului.

Vrabie Constantin Radu

va multumesc mult!