Presa vremii ca sursă genealogică

Creat de bendorna, Feb 09, 2024, 01:23 PM

« precedentul - următorul »

bendorna

Presa de epoca reprezintă o sursa inestimabilă pentru cercetarea genealogică personală!
Pe platforme precum Arcanum, Dacoromanica și altele ce oferă posibilitatea de căutare puteți gasi informații surprinzatoare: necrologuri, anunțuri diverse, citări la procese,  știri diverse.
O simpla căutare după "Nume Prenume" sau "Prenume Nume" si filtarea rezulatelor dupa publicare,  si s-ar putea sa fiti surprinsi.

bendorna

Un exemplu concret cu un necrolog.

CaptureArcanum.jpg

bendorna

Uneori găsim actele de stare civila dintr-o anumita perioada (zi sau luna)
Screenshot_20230814-004120.png

andreicucuruz

Într-adevăr, presa vremii poate ascunde detalii la care mulți nu se gândesc.

Anunțurile cu privire la nașteri/căsătorii/morți sunt specifice pentru orașele mari - nu o să găsim astfel de înregistrări pentru localități. (pentru București, a se vedea Monitorul Primăriei București)

De asemenea, cred că cele mai bune și variate informații le-am găsit în colecția Monitorul Oficial (1875-1949) de pe fosta dacoromanica, acum digibuc. Aici se poate consulta lista completă de periodice.

Emanuel

Da, Arcanum e o pagina foarte buna, am gasit foarte multe articole legate de familia mea.Recomand si eu acesta pagina.

andreicucuruz

Ar fi minunat dacă ar reuși o colaborare cu digibuc pentru preluarea colecției Monitorul Oficial mai veche (1875-1914). Văd că Arcanum au doar 1914-1947. Defapt, ar fi bine să preia toate periodicele de pe digibuc.

Prin digibuc ești tare limitat în ceea ce privește motorul de căutare și filtrare. Arcanum e mult mai bun.

Petrus

Monitorul Oficial se găsește și pe Wikimedia Commons:
https://commons.wikimedia.org/w/index.php?search=monitorul+oficial&title=Special:MediaSearch&go=Go&type=other&filemime=pdf

Fiind indexate, se pot face și căutări în conținut.

Petrus