Cea mai valoroasă sursă genealogică personală

Creat de Profiri Alexandru, Apr 11, 2026, 11:15 AM

« precedentul - următorul »

Profiri Alexandru

Acum ceva timp am început să cercetez un subiect istoric puțin cunoscut, istoria evanghelicilor din județul și comuna mea. Așa l-am descoperit pe Andrei Lupu, născut în anul 1907 și decedat în 2005, un bătrân care a înțeles rolul istoriei pe care o cunoștea. La începutul anilor 2000 a fost vizitat de istoricul Dorin Dobrincu care a realizat un interviu pe tema evanghelicilor și probabil istoricul Dobrincu l-a îndemnat să scrie despre ceea ce trăise. Prin urmare, începând cu anul 2002, Andrei Lupu, a început să scrie sute de pagini despre istoria evanghelicilor din zonă, predici, gânduri personale, etc. Uneori, în introduceri, mai scria și despre istoria comunei. Cei apropiați de el au înțeles valoarea comorii de informații pe care o deținea și l-au rugat să scrie despre istoria familiei lor, așa cum o cunoștea moșul, din păcate nu mulți au fost cei care au cerut acest favor. Vreau să vă prezint un fragment din povestea familiei Tănase, scrisă de Andrei Lupu, familie din care a provenit stră-stră bunica. Mereu mă gândesc la cât de multe mai putea ști Andrei Lupu. Luați în considerare că aceste scrieri le-a făcut la 96 de ani, fără mari greșeli de scriere, destul de cursiv, dar cu un scris tremurat.

andreicucuruz

Impresionant, într-adevăr. Cred că merită tehnoredactată și publicată, fie și doar în mediul online.

Andrei Jipa

Mi se pare impresionant că aceste istorisiri fac trimitere la evenimente care sunt la limita înregistrărilor parohiale, cel puțin a celor ortodoxe.

Sunt curios dacă ați făcut cumva o corelare cu actele de stare civilă pentru a verifica precizia amintirilor?

Profiri Alexandru

Da, actele de stare civilă corespund în totalitate cu povestea lui Andrei Lupu, există mici greșeli cu privire la anii de naștere 1-2 ani în plus sau în minus (greșeli absolut normale). Andrei Lupu și-a întocmit propriul arbore genealogic pe baza amintirilor și coboară până în jurul anilor 1800, atașez un fragment.