Sondaj ”Primul strămoș fotografiat”

Creat de andreicucuruz, Iun 25, 2024, 04:13 PM

« precedentul - următorul »

În ce interval s-a născut cel mai "vechi" strămoș pentru care aveți sau ați văzut o fotografie (în care apare acest strămoș)? Selectați intervalul cel mai apropiat de anul său de naștere.

Înainte de 1800
1801-1830
1831-1850
1851-1870
1871-1880
1881-1890
1891-1900
După 1900

andreicucuruz

Firește, vom aprecia dacă veți posta aceste fotografii alături de poveștile din spatele lor (anul, locația, ocazia, fotograful, protagoniști, etc.)

Încercăm să sondăm și să determinăm, prin acest sondaj, până unde se întind, în general, arhivele foto de familie ale respondenților. Desigur, suntem conștienți că accesibilitatea fotografierii variază serios în contextul urban vs rural, sex, statut socio-economic, etc. — de aceea — vă încurajăm, dacă este posibil, să puneți la dispoziție și aceste date. 

andreicucuruz

Primul meu strămoș fotografiat (cel puțin până în stadiul curent al procesului de identificare) este Gheorghe I. T. Grigoraș (n. 1869 - d. c. 1950), țăran relativ înstărit, locuitor toată viața în Valea Seacă, com. Bălțătești din ținutul Neamțului.
Fotografiat în 1938 cu ocazia căsătoriei și nunții feciorului Constantin Gh. Grigoraș (n. 1908 - d. 1943, la Odesa) care era învățător în Valea Seacă.

SimonaG

Fotografia nu este foarte veche, datând din prima jumătate a anilor '70, și a fost realizată în comuna Botești, jud. Neamț. În schimb, ce este interesant este faptul că în poză apar cinci generații pe linia maternă directă, în stânga fiind stră-străbunica Nița Dancă (născută Ilieș, 1891-1976).

bendorna

Citat din: bendorna din Mar 16, 2024, 09:58 PMPoza e făcută pe la 1918. Apare străbunicul în stânga, un țăran relativ înstărit, rămas văduv, cu 7 copii,  in poză mezina, bunica mea în vârstă de 8 ani (1910-1985), și al doilea ca vârstă din frații mai mari (n. 1897), soldat în primul război mondial. Fotografiați probabil într-un atelier din Vaslui, la bâlci (de investigat)

Bumbaru-01_1.jpg

Octavian Braescu

Un stramos mai indepartat, Mihalache Motas, veteran al razboiului de independenta, cu dedicatie pentru "demozela Maritica". Datata.

robert.beta

În satul Frumoasa din județul Bacău se obișnuiește, de probabil mai bine de o sută de ani, să se organizeze un ,,bâlci" în jurul datei de 22 iulie, ziua hramului bisericii romano-catolice care o celebrează pe Sfânta Maria Magdalena.

Această fotografie este singura din colecția familiei în care am putut identificat un stră²bunic (pentru toți străbunicii având deja fotografii) care s-ar fi născut în perioada 1857–1859. Conform relatărilor fratelui bunicului meu, acesta ar fi fost de origine italiană sau macedoneană din zona Iași, însă informațiile nu au fost confirmate, deoarece am găsit mențiunea că părinții săi s-au căsătorit într-un sat apropiat și aveau nume ungurești.

L-am găsit menționat cu diverse nume de familie: KOCSIS (KOCSAS sau CAȘAȘ), BOLOG (sau IOJĂ) și BIRO (deși, pentru aceste două nume din urmă, este explicit menționat că nu sunt cele reale). Am mai auzit povești că unii fugeau peste munți să scape de înrolări și își schimbau numele. Teoria mea este că a fost luat în grija unuia din sat pe nume Iojă BOLOG și a moștenit apoi numele său de familie.

Dacă vă vine să credeți, fetița din brațe, care este sora bunicului meu, este în viață și are 88 de ani.

Anul: 1936–1937 (în jurul datei de 22 iulie)
Locația: Frumoasa, județul Bacău
Ocazia: bâlci cu ocazia hramului bisericii romano-catolice din sat
Fotograful: necunoscut (posibil fotografi ambulanți evrei din orașele mari din zonă: Bacău, Buhuși, Piatra-Neamț, Roman, Iași)
Protagoniști: stră²bunicul (născut în perioada 1857–1859), străbunica (născută în 1906) împreună cu sora bunicului în brațe (născută în 1936) și sora străbunicii (născută în 1888).

Petrus

Citat din: Octavian Braescu din Iun 26, 2024, 09:47 AMcu dedicatie pentru "demozela Maritica"
aș spune mai degrabă "Souvenir surorei mele Mariția Ionescu"

Emanuel

Buna ziua. Va prezint si eu fotografii vechi ale stramosilor mei. Primele, nu prea in stare buna, prezinta pe Nicolae Bota de Alba-Iulia, (1823-1906), avocat si preot greco-catolic in Sard/alba si sotia lui Maria Popa (1833-1897). Fotografiile au fot realizate pe la 1890.
A treia fotografie reprezinta familia preotului greco-catolic Gedeon Rades de Kis-Berivoi (Berivoii Mici, jud. Fagaras) ( 1853-1896). Fotografia a fost realizata la Alba Iulia in anul 1895. Va prezint aici versiunea restaurata si colorizata.Maria Pop Bota 1823-1897.jpg

Lutic

• Familia Tomescu: străbunicul Ion Toma Floștoiu zis Tomescu (1877, Breaza - 1962, Sinaia) împreună cu soția și cu cei 4 copii și o fată necunoscută, probabil o rudă. Fata mică cu pălărie situată între străbunici e bunica mea paternă. Fata mare cu rochie albă situată în spate nu se știe cine este. Poza este făcută în 1910. 1910 - Familia Tomescu.jpg
  • Trei frați: cel din stânga e bunicul matern, Edouard Stiers (1905, Bruxelles - 1942, Neuengamme Camp). Poza e datată noiembrie 1918, Bruxelles 1918.11 - Edouard, Constant et Joseph Stiers.jpg
  • Bunicul patern, Aurelian Lutic (1909, Iordănești - 1941, Biliaivka) când avea aproape 14 ani: 2 mai 1923 2 mai 1923.jpg
  • Isaac Reznic, bunicul matern al mamei. Tablou datat 25.03.1911, Moscova 1911.03.25 - Isaak Reznik.jpg

Andrei Popescu

Salutare!
Cea mai veche fotografie pe care o am cu un strămoș este cea a stră-stră-străbuniculului meu Radu Ion, precupeț din București, fotografiat de Carol Popp de Szathmári, pe la 1860.
Cea mai veche imagine pe care am identificat-o se află în biserica din Sohodolul Branului și îi reprezintă pe strămoșii mei Smaranda (născută Enescu) și Leonte Pușcașu, pictați de Nicolae Zugravu din Turcheș, undeva în intervalul 1807-1812.

Parcalab

My great-great-grandfather Ladin Vasily Petrovich, lived in Moscow, was a policeman in the Russian Empire, a militiaman in the USSR.

He had two brothers, both of whom died in the Russian Civil War, one fighting for the White Army, the other fighting for the Red Army. The brothers fought against each other in the Civil War.

Parcalab

My great-great-grandfather, Peter Ivanovich Krasilnikov, worked in the NKVD (KGB) of the USSR, worked as a guard in prisons and labor camps  8)

Parcalab

Not the most cheerful picture.
This is the only photo with my great-grandfather Avksenty Ivanovich Parkalab. The man on the extreme left.

Parcalab

The only photo of my grandfather Vasily Avksentievich Parkalaba.
The photo shows my grandfather Vasily Avksentyevich Parkalaba and my grandmother Anna Ivanovna Parkalaba (Vakaru-Kozaku).

andreicucuruz

Citat din: Parcalab din Dec 26, 2024, 10:54 AMNot the most cheerful picture.
This is the only photo with my great-grandfather Avksenty Ivanovich Parkalab. The man on the extreme left.

As grim as these photos may seem to us now, burial gatherings were often one of the rare occasions when extended family members came together - a bittersweet opportunity to see multiple generations of our ancestors in one photo.