istoria familiei mele românești, Petrescu

Creat de rafetmieca, Feb 09, 2026, 10:52 PM

« precedentul - următorul »
stare civilă

rafetmieca

Bună seara tuturor,
Încerc să reconstitui istoria familiei mele românești, Petrescu, de la care am moștenit numele de familie franțuzit. Știu că este un nume destul de comun încă din 1859, însă tradiția familială susține că rădăcinile noastre se întind mult mai departe.

Bunicul meu, Petre Petrescu, a dispărut în anii 1950, după ce a emigrat în Australia pentru a scăpa de comunism. Am doar informații fragmentare despre el și familia sa, dar am certificatul său de naștere.

Se pare că întreaga familie a fost implicată în viața politică din București și Vlașca înainte de dizolvările din 1948. Bunicul meu, Petre, a fost secretar general al Partidului Național Liberal (PNL) pentru județul Vlașca. După absolvirea Școlii Superioare de Științe Politice, a ocupat o funcție la Ministerul Afacerilor Externe. Vorbea șapte limbi.

Conform celor relatate în timpul vieții, provenea dintr-o veche ramură a familiei Petrescu, o linie de boieri anterioară reformei stării civile.

Cercetările mele mi-au permis să identific boieri care poartă acest nume, datorită publicațiilor lui Filitti și Cernovodeanu. Dacă tradiția familiei este corectă, unul dintre aceste nume ar putea fi cel al stră-străbunicului meu patern.

Aș dori să găsesc certificatul de naștere al străbunicului meu, Constantin Petrescu, născut în 1877, pe baza certificatului de naștere al bunicului meu. Este o cheie importantă pentru a-l lega de listele lui Cernovodeanu. Nu știu locul lui de naștere, dar cred că cel mai probabil a fost Bucureștiul; altfel, presupun că ar fi fost în județul Vlașca (acum Giurju sau Teolorman, dacă nu mă înșel). De asemenea, nu știu când a murit.

Nu există nimic accesibil pe site-ul Arhivelor Naționale. După ce i-am contactat, Arhivele Naționale refuză să mă ajute deoarece au nevoie de numele complete ale ambilor părinți ai lui Constantin pentru a căuta un certificat de naștere, nume pe care nu le cunosc.

Așadar, după ce am căutat peste tot timp de luni de zile, știind că nu vorbesc limba română, apelez la voi pentru a vă împărtăși puzzle-urile și căutarea mea...

Dacă aveți idei despre cum să accesați certificatele de naștere din 1877, v-aș fi foarte recunoscător să știu trucul!

Cu sinceritate,
R. Petresco (FRANȚA)

Andrei Jipa

Bună seara și bine ați venit pe forum!

Într-adevăr, faptul că numele este printre cele mai comune în spațiul românesc va fi o provocare.

Cred că pasul următor ar fi identificarea actului de căsătorie al lui Constantin Petrescu și al Elenei Dobrescu. Acesta ar trebui să fie ceva mai ușor de identificat și de acolo ar trebui să puteți afla numele părinților ambilor soți.

Având în vedere că Elena era născută circa 1885, iar Constantin circa 1877, cununia ar fi trebuit să aibă loc între 1903-1912. Pe situl arhivelor naționale sunt digitalizate actele de căsătorie pentru București din 1902. Deci posibil ca cei doi să se fi căsătorit înainte, sau să se fi căsătorit în altă localitate.

Un alt demers ar fi să solicitați o copie după formularul de la recensământul din 1930, unde poate va apărea și numele altor persoane:
https://genealogica.ro/blog/articol/recensamintele-generale-ale-populatiei-din-1930-1941-si-1948

Dacă aveți nevoie de îndrumare în continuare, vă ajutăm cu drag.

Andrei Jipa

Am făcut și o cercetare rapidă în actele disponibilie online pe site-ul Arhivelor Naționale și nu am mai găsit niciun act referitor la un cuplu Constantin Petrescu (tipograf) și Elena Dobrescu. Mă gândeam că e posibil ca în actul de naștere al vreunei surori sau frate ai lui Petre s-ar putea găsi mai multe informații.

Starea civilă pentru București este digitalizată și indexată între 1902 și 1913. M-aș aștepta ca un cuplu în care soția este născută în 1885, să aibă mai mulți copii în perioada 1904-1923. Cunoașteți ceva despre alte surori sau frați ai lui Petre? Posibil să fi fost numai ocazional în București în anul 1912?

O altă informație care poate ar ajuta la un moment dat este unchiul lui Petre, care apare ca martor: Ilie Vasilescu de 70 de ani. Deci probabil că Elena sau Constantin au avut o soră mai mare, căsătorită cu acest Ilie Vasilescu.

idna

Sunt aproximativ în aceeași situație. Am găsit înregistrarea nașterii unei străbunici, am aflat numele părinților ei, inclusiv de fată al mamei, dar nu pot trece de acest nivel, fiindcă tatăl ei (stră-străbunicul meu) se tot muta dintr-o localitate în alta (moșie de fapt), prin prisma ocupației (este presupunerea mea). Știu numele fraților/surorilor străbunicii mele dar probabil sunt născuți și ei/ele prin alte localități, căsătorie nu știu unde a avut loc, decesul e mai recent de 100 ani, etc... Absolut frustrant să ți se dea cu lingurița. cum se spune. Să găsești ceva dar să nu poți continua cercetările pentru că documentele nu sunt încă scanate (presupunând că încă există). Eu vorbesc limba română dar și dacă aș locui în țară (în România adică), și mi-aș face timp să merg în respectivul județ, de unde aș începe căutările? Acul în carul cu fân. Soluția online este cea mai facilă, dat fiind că se creează acele fișiere index (cu tot cu greșelile de nume ce apar câteodată).

rafetmieca

Vă mulțumesc foarte mult pentru răspunsul prompt. Am urmărit pistele despre frați, fără a găsi nimic relevant. Voi continua să caut și să mă uit la actele de căsătorie din vechiul județ Vlașca. Ce labirint... pentru profesia lui Constantin, am citit ,,Catagraf", crezi că înseamnă tipograf? Cu cele mai bune gânduri,

bendorna

Citat din: rafetmieca din Feb 09, 2026, 10:52 PMBunicul meu, Petre Petrescu, a dispărut în anii 1950, după ce a emigrat în Australia pentru a scăpa de comunism. Am doar informații fragmentare despre el și familia sa, dar am certificatul său de naștere.

Se pare că întreaga familie a fost implicată în viața politică din București și Vlașca înainte de dizolvările din 1948. Bunicul meu, Petre, a fost secretar general al Partidului Național Liberal (PNL) pentru județul Vlașca. După absolvirea Școlii Superioare de Științe Politice, a ocupat o funcție la Ministerul Afacerilor Externe. Vorbea șapte limbi.

Doua chestiuni,

1. Sunteti sigur ca acest certificat de nastere ii apartine bunicului?
2. Avand in vedere poveste legata de comunisti, ar trebui cautat si in dosarele penale ale CNSAS, poate a avut unul pana a fugit din tara. https://www.iiccmer.ro/fise-matricole-nou/?drawer=Fise%20matricole%20penale%20-%20Detinuti%20politici*P*P%2006.%20Petean%20-%20Petreus

Andrei Jipa

Citat din: rafetmieca din Feb 10, 2026, 07:21 PMpentru profesia lui Constantin, am citit ,,Catagraf", crezi că înseamnă tipograf?
Cred că scrie "Tipograf", chiar așa.  Cuvântul "catagraf" nu apare în dicționar, nici măcar ca arhaism. Asta nu înseamnă că nu ar putea fi ceva "inventat", cu uz local.

Dar totuși: prima literă nu seamănă cu celelalte "C"-uri din text (de exemplu, majuscula din Constantin și minuscula din comis și casnică). Dar este similară "T"-ului din strada Turcului. Litera din mijloc nu seamănă cu "t"-urile din tată, Constantin etc. În schimb, este similară cu "p"-urile din copil, părinți etc.

rafetmieca

Vă mulțumesc amândurora pentru observațiile voastre:
- Pe certificatul de naștere al tatălui meu, Constantin, născut în Algeria franceză în 1945, Petre indicase data și locul nașterii sale, iar mama sa, Elena, a comunicat cu familia mea paternă înainte de moartea sa. Prin urmare, în arhivele naționale, am căutat un Petre Petrescu născut la București pe 8 decembrie 1912. L-am găsit doar pe el; continuitatea prenumelui și numele de familie al mamei sale, Elena, par consistente.
- Vă mulțumesc pentru linkul către cazierul judiciar; îl voi verifica.
- Bine pentru Tipograf, vă mulțumesc foarte mult pentru expertiză.

rafetmieca

Bună seara, aveți persoane de încredere pe care mi le-ați putea recomanda și care ar putea efectua cercetări la fața locului în numele meu? Sunt lucrările Dr. Veaceslav Stavilă demne de încredere?

Emanuel

Buna seara. Am gasit ceva pe Ancestry. Un Petre Petrescu in drum spre Australia, a trecut pe la Münster, Germania in iunie 1950. Poate este persoana cautata

Emanuel

Din documentul alaturat se poate vedea ca pleaca spre Australia la 25 Septembrie 1950 din Bremenhaven.
La meserie e trecut " Bookkeeper. Religie RC, probabil catolic ?
https://arolsen-archives.org/

rafetmieca

Bună seara Emmanuel, îți mulțumesc foarte mult că ți-ai făcut timp să te uiți la postarea mea! Da, este într-adevăr bunicul meu, cel al cărui certificat de naștere l-am postat mai devreme. Sosirea lui în Australia nu a însemnat sfârșitul greutăților sale... Cercetările mele se concentrează acum asupra tatălui său, Constantin, născut în 1877 și se pare că era tipograf în 1912. Caut pe site-ul Arhivelor Naționale cât de bine pot, dar neștiind unde s-a născut acest Constantin, nu este chiar ușor. Trebuie să recunosc că până acum nu am avut prea mult noroc. Cu cele mai bune urări și încă o dată vă mulțumesc.

Andrei Jipa

Citat din: rafetmieca din Mar 22, 2026, 11:12 PMSunt lucrările Dr. Veaceslav Stavilă demne de încredere?

Dumnealui face niște documentări generice și axate pe livrarea unui produs comercial, un arbore genealogic înrămat. Există istorici care oferă consultații și asistență în cercetare mult mai competente, dedicate, tematice și personalizate.

Însă, din experiența personală, cel mai sigur este să cercetați registrele direct, fie în persoană la arhive, fie delegând pe cineva la arhive care să vă fotografieze integral inventarele și registrele de interes. Ulterior puteți studia fotografiile asigurându-vă că nu vă scapă nimic. Aceasta este probabil și abordarea care necesită cea mai mică investiție financiară.

Nefiind vorbitoare/vorbitor de limba română, studierea se complică. Dar cred că puteți primi asistență aici pe genealogica sau pe alte grupuri dedicate, dacă puneți fotografiile la dispoziția grupului.

rafetmieca

Mulțumesc, domnule. Tocmai acesta este scopul meu: să găsesc pe cineva care să-mi poată face fotografii în timpul unei vizite la arhive, în special la registrele de la București din 1877, care nu sunt disponibile în format digital. Dacă aveți persoane de contact, v-aș fi foarte recunoscător. Cu sinceritate,