Aproximare între generații

Creat de Heliade-Leo, Ian 30, 2026, 09:50 PM

« precedentul - următorul »

Heliade-Leo

Cred că vă sunt comune cazurile în care identificați mai mulți membrii ai unei ramuri familiale de interes sau chiar din rândul strămoșilor despre care să știți clar că sunt înrudiți și rude cu dvs., fără a putea determina cu exactitate raporturile. Într-o astfel de situație mă regăsesc și eu cu familia Obilescu din comuna Sălciile, neam din care descind.
 Cazul satului este unul mai fericit întrucât în 1942, Preotul Ion N. Soare (altă rudă) a alcătuit o monografie vastă care tratează tangențial și domeniul genealogic, însă desigur, la un nivel general sau cu scopul dovedirii unor recorduri (longevitate, spor natural etc.). Astfel, deși o resursă valoroasă, este pe-a locuri lacunară.

Așadar, problema Obilească se prezintă astfel:
Ascendenții Obileștilor au venit din alte părți, întreg neamul fiind descendent al preotului Constandin sin Vlad Obilescu (mort în 1839): [imagine atașată- ,,obileștii"]
Mai este notat despre el că moare subit și că i-ar fi închinat un monument funerar: [imagini- ,,popamoare" & ,,ctinereu"]. De aici am avea și numele preotesei, Ecaterina, care fie încă mai trăia la 1866 (cred eu), fie era și ea moartă și unui anumit Neculai, al cărui grad nu l-am putut identifica (aș presupune fiu, dar n-am dovezi). Mai știm despre C-din că trăia și activa probabil în meserie în 1824. [imagine ,,popa1"- punctele 8 & 9]

Problema pentru mine este dată de faptul că următoarea persoană de interes este Matei Obilescu, dascăl și strămoș pe linie directă. Despre el știm că este numit dascăl în 1852, că este pensionat cu forța în 1915 și că moare în 1916 [pozele ,,mateiob" și ,,mateidascăl"-punctul 6]. Aceștia fiind doar anii de muncă, putem aproxima că moartea a venit la o vârstă venerabilă pentru dascăl, cu atât mai mult încât între descendenții săi s-a remarcat o genă a longevității (mulți s-au apropiat de și unii au înfrânt bătălia cu suta de ani). Dar întrebarea mea este: acest Matei Obilescu este fiul sau nepotul lui Constandin sin Vlad Obilescu? Descendența celui dintâi din cel din urmă este incontestabilă, asta clar. Totuși, ambele variante par probabile.

Cum C-din a murit din senin, nu mi se pare imposibil să fi fost răpus mai de tânăr. Nu știu cam care ar fi vârsta minimă pentru a începe a activa ca preot într-un sat în perioada aceea, dar presupunând că era totuși adult cu copii în 1839, iar Matei ar fi avut vreo 25 ani la numirea ca diacon (deci născut în 1827), nașterea tatălui ar fi pe la începutul anilor 1800. Pe de altă parte, cum vârstele ar fi putut fi mai mari pe de o parte sau alta, nu mi se pare imposibilă nici varianta ca Popa să fie bunicul Diaconului, deci totuși un preot de vreo 60 de ani (născut circa 1780) să moară în copilăria nepotului născut după 1830.
 În orice caz, copiii au început să apară în viața lui Matei din jurul anului 1853 și cum a avut ceva copii (cam 8 care au ajuns la maturitate, nu se știe pe lângă câți alții), nu e imposibil să fi început perpetuarea speciei din tinerețe.

Aș vrea să știu totuși ce credeți dumneavoastră despre raportul dintre cei doi: tată-fiu sau bunic-nepot? Mă gândesc că experiența în domeniu i-a făcut pe unii să se familiarizeze cu astfel de situații și să dea aproximări mai excate. Cumva vârsta soției lui Matei, Rada, deși neștiută, mai mult încurcă situația. Într-un arbore alcătuit de o rudă, este menționat doar tatăl ei, un anume Miroslav din Fefelei-Mizil cu anii de viață 1771-1875...
 Chiar aș vrea să aud părerile dvs. și sper că mesajul nu este unul prea alambicat, fiind un domeniu vag și pentru mine. Nu am găsi nimic referitor la cei sus-numiți pe site-ul Arhivelor, actele comunei Sălciile nefiind digitalizate, iar la alte resurse n-am avut acces.

andreicucuruz

Da, așa cum s-a mai discutat, atunci când avem acces doar la surse narative, vom putea doar să facem presupuneri, mai aproape sau mai departe de adevăr.

Sursa narativă, din ce înțeleg, da, asta transmite, faptul că (toți) Obileștii din acest sat sunt descendenți din popa Constandin sin Vlad Obilescu, chiar dacă relația clară nu este explicitată.

În orice caz, eu nu m-aș mulțumi cu atât. Aș verifica, în primă fază, fiindcă există o dată concretă pentru acest eveniment, actul de deces al lui Matei. Este posibil să confirmați numele părinților în acest fel. Ulterior, aș verifica  registrele parohiale pentru căsătoriți din jurul anului 1853 (să spunem 1848-1858) și, firește, dacă se dorește tratarea exhaustivă a problemei, merită parcurs tot intervalul 1831-1865.

Trebuie spus că numele - Obilescu - trădează o origine de tip patrionim (= toponim pentru locul de baștină, din care vine primul purtător al numelui). M-aș uita dacă există sate sau vechi așezări cu numele Obilești în jurul satului în care au trăit sau de unde se spune că au venit.

Heliade-Leo

Citat din: andreicucuruz din Ian 31, 2026, 05:01 PMÎn orice caz, eu nu m-aș mulțumi cu atât. Aș verifica, în primă fază, fiindcă există o dată concretă pentru acest eveniment, actul de deces al lui Matei. Este posibil să confirmați numele părinților în acest fel. Ulterior, aș verifica  registrele parohiale pentru căsătoriți din jurul anului 1853 (să spunem 1848-1858) și, firește, dacă se dorește tratarea exhaustivă a problemei, merită parcurs tot intervalul 1831-1865.

Trebuie spus că numele - Obilescu - trădează o origine de tip patrionim (= toponim pentru locul de baștină, din care vine primul purtător al numelui). M-aș uita dacă există sate sau vechi așezări cu numele Obilești în jurul satului în care au trăit sau de unde se spune că au venit.

Scuzați răspunsul întârziat. Am căutat între timp câte ceva, iar referitor la sate Obilești, cele mai apropiate geografic, deși nu neapărat și cele mai logice variante, ar fi: Obileștii Vechi și Noi din jud. Călărași, actualmente satele Siliștea și Valea Argovei respectiv. Poate au fost niște strămoși iuți la picior ca să zic așa, Vlad Obilescu să fi fost originar din unul dintre aceste sate, să se fi mutat în Ilfov unde a crescut Constandin, iar acesta din urmă să poarte numele baștinii tatălui la intrarea în Sălciile. Cine știe...

Referitor la documentele menționate de dvs., cred că sunt momentan doar accesibile fizic la arhive, nu? N-am avut până acum șansa să dau de așa ceva digitalizat, nici site-ul Arhivelor Naționale nu are informații despre acest nume de familie pe zonele de interes, deci presupun că nu este vorba despre registre scanate sau indexate.

andreicucuruz

Citat din: Heliade-Leo din Feb 12, 2026, 09:04 PMReferitor la documentele menționate de dvs., cred că sunt momentan doar accesibile fizic la arhive, nu? N-am avut până acum șansa să dau de așa ceva digitalizat, nici site-ul Arhivelor Naționale nu are informații despre acest nume de familie pe zonele de interes, deci presupun că nu este vorba despre registre scanate sau indexate.
Sigur, mă refer la documente de arhivă, accesibile doar prin sala de studiu. Dacă aveți posibilitatea să ajungeți la sală, vă îndemn să o faceți, merită!