comuna Seaca, judetul Olt

Creat de Iuliana, Ian 07, 2026, 01:06 PM

« precedentul - următorul »

Iuliana

Buna ziua,
in primul rand vreau sa imi exprim admiratia si entuziasmul ptr proiectul dvs.
Am citit pe nerasuflate mari parti din forum si am gasit resurse extrem de valoroase ptr care vreau sa va multumesc.
Am ajuns la un punct insa unde nu pot progresa decat daca merg fizic la arhive sau fac cerere de email si astept aprox o luna-doua ptr a vedea documente.
As vrea sa va intreb insa daca aveti cumva fotografiate documente despre comuna Seaca si locuitorii ei, liste nominale si as putea sa ajut vountar la digitalizarea lor pentru a fi puse pe site.
Toti strabunicii mei paterni sunt din aceasta comuna din Olt. Ca nume Am Geacarel, Albu si Manu - toti posibil fosti clacasi pe aceasta mosie, infiintata ca sat in 1857. Ei au fost improprietati in aprox 5 valuri consecutive, dar nu am nici o lista nominala cu privire la aceasta localitate.
Multumesc mult,
Iuliana Dumitriu

andreicucuruz

Bună ziua,

Ne bucurăm să auzim că discuțiile de aici v-au fost de folos.

Sunt câțiva utilizatori care, din câte știu, sunt interesați de regiunea Țara Românească în general și este posibil să aibă deja ceva material fotografiat pentru zona dvs. de interes.

Dacă nu, așa cum spuneți, fie alegeți să sacrificați 1-2 zile pentru cercetări fizice la arhive (puteți obține, cel puțin în teorie, câteva facilități pentru "calitatea" de cercetător nou/care vine din alt județ, e.g. suplimentarea numărului de registre permis per zi), fie procedați sistematic cu cereri punctuale pentru copii după anumite documente de interes, dacă cunoașteți date precise (e.g. data de naștere a stră-bunicului, a căsătoriei stră-stră-bunicilor, etc.). Sau, dacă nu vă este deloc facil să ajungeți la arhive, există câteva persoane care se ocupă cu așa ceva (în acest sens, vă rog să ne scrieți la contact@genealogica.ro pentru a vă oferi detalii și contacte).

Surse de tipul recensămintelor și a listelor de împroprietăriți se pot fotografia relativ rapid, nu aveți nevoie de mai mult de 1-2 sesiuni la sală dacă reușiți să identificați fondurile și dosarele de interes în avans. De pildă, listele de împroprietăriți se păstrează în multiple fonduri de la județele de interes (cum ar fi prefecturile, fondurile comunale, consilierate și camere agricole) dar și central, la sediul ANIC din București.

Dacă nu aveți date recente cu care să lucrați (pentru a realiza legăturile cu generațiile vechi), vă recomand să începeți cu cereri pentru recensămintele generale din 1930 și 1941 (vezi modele și instrucțiuni aici: https://genealogica.ro/blog/articol/recensamintele-generale-ale-populatiei-din-1930-1941-si-1948).

Iuliana

Multumesc mult pentru raspuns.
Rog ceilalti cercetatori, daca au asemenea liste care sa cuprinda si Seaca, Olt, sa intram in legatura. Comuna Seaca a fost infiintata si extinsa prin cedari ale unor parti din mosiile vecine. Astfel ca ma intereseaza si comunele Mihaesti (de Sus), Craciuneii de sus (Radomiresti), Stoicanesti, Bratcov, Valeni. O parte dintre acestea sunt in Teleorman, ptr ca intre Mihaesti, Valeni si Seaca este limita intre cele doua judete.
Bratcov am aflat ca este parte din Stejarul si am gasit aici documente: https://genealogica.ro/localitati/154424-stejaru?page_ext=2
Insa nimic relevant pana acum pentru numele pe care le caut: Geacarel, Albu, Manu.
Ptr studiat la arhive pot sa ma duc pur si simplu sau trebuie intai cerere pe email cu lista de documente si ma programeaza ei?

andreicucuruz

Cel mai bine este să vă anunțați venirea cu un e-mail în care solicitați o programare pentru zilele de interes. Veți menționa interesul (e.g. actele de stare civilă din intervalul ... pentru comuna/comunele ...). La sală vi se redacta un permis gratuit de intrare valabil 2 ani pe baza unui buletin și vi se va facilita accesul la inventarele fondurilor de stare civilă. După studierea acestor inventare, veți completa un buletin de comandă cu cotele de interes. Dacă călătoriți din alt județ, registrele se aduc în aceeași zi pentru prima sesiune de cercetare. Dacă nu, registrele vor putea fi consultate cel mai devreme ziua următoare.

Iuliana

Multumesc mult ptr ghidare. Am gasit deja numerele de inventar pe site-ul arhivelor romane, judetul Olt, astfel ca voi putea trece in emailul de programare si acestea si le vor putea pregati dinainte.
Probabil ca aveti documentate aceste lucruri aici pe forum, dar ma gandesc, ca o mica sugestie, ca ar fi utila o sectiune de proceduri, unde sa puneti inclusiv acele modele de cereri ptr recensaminte si, am mai citit cateva postari despre modelel de cereri la Arhivele Militare.
Multumesc mult ptr timp si ghidare!!

andreicucuruz

A fotografiat cineva interesat de Țara Românească aceste plăși/plaiuri pentru recensământul din 1838?

Olt - Șerbănești
SANIC, fond Catagrafii, I/36

Olt - Oltul de Jos
Material: SANIC, fond Catagrafii, I/35

Teleorman - Târgu
SANIC, fond Catagrafii, I/48

Acestea ar fi de interes pentru zona Seaca/Bratcov