Acte personalități

Creat de Andrei Jipa, Azi la 12:31 AM

« precedentul - următorul »

Andrei Jipa

În cercetările genealogice, răsfoind registre și colecții de documente, se întâmplă să găsim înscrisuri referitoare la personalități, cum este cel menționat aici de @andreicucuruz, — înregistrarea botezului lui Ion Creangă în mitricile pentru ortodocși din Humulești.

M-am gândit să împărtășim astfel de descoperiri, poate referitoare și la personalități mai puțin cunoscute, lideri locali sau rude imediate, care poate nu sunt încă documentate în biografii. Nu știu care ar fi formatul cel mai potrivit, dar pentru moment aș vrea să încep aici cu o descoperire absolut întâmplătoare. Sper să fie de interes și să mai postați exemple similare.

Prezint mai jos actul pentru a doua căsătorie a lui Ion "Popolani" Ghica, cu Ana Filitti, înregistrat la Bucov la 25 noiembrie 1882:

Ion Ghika Căsătorie 1.jpgIon Ghika Căsătorie 2.jpgIon Ghika Căsătorie 3.jpg

Ion Ghica a fost aghiotantul unui ofițer spaniol Don Carlos, pe care nu l-am identificat exact. Era fiul Marelui Ban Constantin Ghica, președintele divanului între 1837 și 1845 și Ministru de interne în 1851 și 1858. Mai important, bunicul său patern fusese Principele Grigore IV Ghica, domnul Țării Românești între 1822 și 1828. Bunica sa paternă, Maria Hangerli, fusese fiica domnului fanariot Constantin Hangerli.

Acest Ion Ghica nu este așadar neapărat o personalitate de rangul întâi. De ce am considerat totși interesant să prezint acest act:

• Acest Ion Ghica apare în bine-documentatul arbore genealogic al familiei Ghica, dar detaliile pentru a doua cununie lipsesc. De asemenea, anul nașterii din acest arbore, 1831, pare a fi inexact. Conform actului de căsătorie, ar trebui să fie 1850, așa cum reiese din vârsta lui și din actul al VI-lea.
• Înregistrarea căsătoriei la Bucov este neașteptată, niciunul dintre soți nefiind de-al locului. De aici probabil și lipsa de detalii din arborele familiei Ghica—poate acest act nu a fost identificat din cauza locului inedit.
• Mi se mai pare foarte interesantă atenția cu care a fost redactat actul. Pe pagina a treia se observă actul următor de căsătorie, similar cu toate celelalte din acest registru, expediat cu un scris destul de neîngrijit. Nu este prima oară când constat că actele persoanelor importante sunt redactate cu o grijă deosebită, cu scris caligrafic și bucle ornamentale în titlu.