Acte personalități

Creat de Andrei Jipa, Dec 08, 2025, 12:31 AM

« precedentul - următorul »

Andrei Jipa

În cercetările genealogice, răsfoind registre și colecții de documente, se întâmplă să găsim înscrisuri referitoare la personalități, cum este cel menționat aici de @andreicucuruz, — înregistrarea botezului lui Ion Creangă în mitricile pentru ortodocși din Humulești.

M-am gândit să împărtășim astfel de descoperiri, poate referitoare și la personalități mai puțin cunoscute, lideri locali sau rude imediate, care poate nu sunt încă documentate în biografii. Nu știu care ar fi formatul cel mai potrivit, dar pentru moment aș vrea să încep aici cu o descoperire absolut întâmplătoare. Sper să fie de interes și să mai postați exemple similare.

Prezint mai jos actul pentru a doua căsătorie a lui Ion "Popolani" Ghica, cu Ana Filitti, înregistrat la Bucov la 25 noiembrie 1882:

Ion Ghika Căsătorie 1.jpgIon Ghika Căsătorie 2.jpgIon Ghika Căsătorie 3.jpg

Ion Ghica a fost aghiotantul unui ofițer spaniol Don Carlos, pe care nu l-am identificat exact. Era fiul Marelui Ban Constantin Ghica, președintele divanului între 1837 și 1845 și Ministru de interne în 1851 și 1858. Mai important, bunicul său patern fusese Principele Grigore IV Ghica, domnul Țării Românești între 1822 și 1828. Bunica sa paternă, Maria Hangerli, fusese fiica domnului fanariot Constantin Hangerli.

Acest Ion Ghica nu este așadar neapărat o personalitate de rangul întâi. De ce am considerat totuși interesant să prezint acest act:

• Acest Ion Ghica apare în bine-documentatul arbore genealogic al familiei Ghica, dar detaliile pentru a doua cununie lipsesc. De asemenea, anul nașterii din acest arbore, 1831, pare a fi inexact. Conform actului de căsătorie, ar trebui să fie 1850, așa cum reiese din vârsta lui și din actul al VI-lea.
• Înregistrarea căsătoriei la Bucov este neașteptată, niciunul dintre soți nefiind de-ai locului. De aici probabil și lipsa de detalii din arborele familiei Ghica—poate acest act nu a fost identificat din cauza locului inedit.
• Mi se mai pare foarte interesantă atenția cu care a fost redactat actul. Pe pagina a treia se observă actul următor de căsătorie, similar cu toate celelalte din acest registru, expediat cu un scris destul de neîngrijit. Nu este prima oară când constat că actele persoanelor importante sunt redactate cu o grijă deosebită, cu scris caligrafic și bucle ornamentale în titlu.

Petrus

Întâmplător, tema fiului meu la istorie a fost despre Tarzan (Johnny Weissmuller):
tema.jpg
https://manuale.edu.ro/manuale/Clasa%20a%20VII-a/Istorie/Q0QgUHJlc3M/book.html?book#40

Am căutat rapid în eANR și am găsit căsătoria părinților:
parinti.jpg
https://descopera.arhivelenationale.ro/cota/?cid=7613112

Botezul lui e în 1904, în afara intervalului disponibil în registre. În același an au emigrat în America.

Petrus

Ciprian Porumbescu - a fost un pic mai greu de găsit pentru că:
- data nașterii de 14 octombrie 1853 e în calendar Gregorian, a trebuit convertită la Iulian
- numele de familie era inițial Golemaiovski
- paginile de pe FamilySearch sunt amestecate, inclusiv pagina stângă și cea dreaptă
- scris chirilic

rândul 7, pagina din stânga
https://www.familysearch.org/ark:/61903/3:1:3Q9M-CSSM-595R-N?cat=koha%3A1390237&i=588&lang=en
Kiprian.jpeg
răndul 7, pagina din dreapta
https://www.familysearch.org/ark:/61903/3:1:3Q9M-CSSM-595G-1?cat=koha%3A1390237&i=592&lang=en
Golemaiovski.jpeg

andreicucuruz

Foarte fain, felicitări pentru descoperire. Dacă dorești, pentru a putea împărtăși și pe social media (cu un image preview adecvat cu înregistrarea în sine), poți face și un blogpost aici: https://genealogica.ro/blog/articol/creeaz%C4%83

dumiac

Interesant! O mică corectură: numele de familie era Golembiovski, un nume polonez, care în poloneză s-ar scrie Gołębiowski (vezi de exemplu Wikipedia), derivat de la gołąb ,,porumbel". Presupun că tatăl său, Iraclie, a ales numele Porumbescu ca traducere a numelui polonez.

Valentin77

Citat din: Petrus din Ian 15, 2026, 04:31 PMCiprian Porumbescu - a fost un pic mai greu de găsit pentru că:
- data nașterii de 14 octombrie 1853 e în calendar Gregorian, a trebuit convertită la Iulian
- numele de familie era inițial Golemaiovski
- paginile de pe FamilySearch sunt amestecate, inclusiv pagina stângă și cea dreaptă
- scris chirilic

rândul 7, pagina din stânga
https://www.familysearch.org/ark:/61903/3:1:3Q9M-CSSM-595R-N?cat=koha%3A1390237&i=588&lang=en
Kiprian.jpeg
răndul 7, pagina din dreapta
https://www.familysearch.org/ark:/61903/3:1:3Q9M-CSSM-595G-1?cat=koha%3A1390237&i=592&lang=en
Golemaiovski.jpeg
Ar putea cineva că facă o transcriere a rubricilor? Mă interesează numele nașilor de botez

andreicucuruz

Numărul casii: 1
Anul: (1)853
Luna și zioa în care s-au născut: 3 oct(omvrie)
Luna și zioa în care s-au botezat: 3 noemv(rie)
Numele pruncului: Cipriian
Legea bisericii: Răsăritului
Partea: bărbătească
Din dreaptă cununie: dre(a)pt(ă) cununie
Numele și porecla tatălui, breasla și locul de unde este: Iraclie Golembiovski, paroh din Șipoti
Mama: Emiliia
Cumătrii (numele, porecla, breasla și locul de unde sănt): Gheorghi Constantinoviciu, de grecul paroh din Volovăț și cu Casandra (...) a preot(ului) din Burla
Numele și porecla mo(a)șii și locul șederii ei: Teresia Gnad
Dreaptă și însuș iscălitură a preotului care au botezat: botesat prin preotul din Burlă

Andrei Jipa

Eu aș vedea așa:
1 -- 853 -- oct 2 -- noemv 3 -- Chipriian -- 1 -- : -- 1 -- . -- Dr(ea)p(tă) cununie -- —
Iraclie Golembiovschi, paroh din Șipoti -- Emilia -- Gheorghi Constantinovici(u?) de grecul paroh din Volovăț și cu Casandra (lenia?) preot din Burla -- Tersia Gnad -- Botezat prin preotul din Burlă

EDIT: scuze că am dedublat postarea lui @andreicucuruz, nu o observasem

Eu nu înțeleg cuvântul de dinainte de Casandra

andreicucuruz

Nici eu nu pricep exact ce scrie imediat după Casandra. De obicei, în acest context, nașii făceau parte la rândul lor din tagma bisericească. Cel mai uzual, acolo trebuia să fie "Casandra prezvitera preut(ului) din Burla"

Andrei Jipa

Citat din: andreicucuruz din Ian 16, 2026, 10:18 AMNici eu nu pricep exact ce scrie imediat după Casandra. De obicei, în acest context, nașii făceau parte la rândul lor din tagma bisericească. Cel mai uzual, acolo trebuia să fie "Casandra prezvitera preut(ului) din Burla"
Așa presupun și eu, o relație de rudenie cu preotul. Poate "fem(e)ia"?

Andrei Jipa

Actul de naștere al lui Brassaï, artistul fotograf francez de origine maghiară născut la Brașov la 7/9 septembrie 1899, cu numele de Gyula Halász, fiul lui Gyula Halász și al armencei Matilda Maria Verzar.

Pages from BV-FD-00259-3-00052_06.jpg

Și actul de botez #159, înregistrat în condica romano-catolică la 30 Septembrie 1899, cu numele latin Julius Ladislaus, Julius fiind echivalentul lui Gyula. Aflăm că tatăl lui era profesor la școala reală, originar din Csetény, comitatul Veszprém. 
Pages from BV-FD-00259-1-00122_3(213).jpg

Andrei Jipa

Și la #36 găsim și înregistrarea cununiei religioase a părinților lui Brassaï la 29 noiembrie 1898 la Brașov: scriitorul și publicistul Iulius Antonius Halász cu Matilda Maria Verzar. Părinții lui Iulius apar notați ca Ignatiu Fischer, comerciant și Iulia Fleischmann. Fischer  și Halász înseamnă pescar în germană și respectiv maghiară. Iar părinții Matildei sunt Antonius Verzar, comerciant, și Susanna Temesvári.

Pages from BV-FD-00259-1-00124_2(107).jpg

thecatmaster

Botezul lui Iuliu Maniu la Șimleu Silvaniei, născut la 8 ianuarie 1873, deși unele surse indică Bădăcin locul nașterii.

Al cincilea dintre cei nouă copii ai lui Ioan și Clara Maniu (născută Coroianu), nepot al filosofului Simion Bărnuțiu, jurist și om politic militant pentru drepturile și unitatea românilor. Despre activitatea lui s-au scris multe cărți, articole, etc.

maniu.PNG

Întâmplător, cercetând conscripția Czirakyana (1820) am dat peste Teodor Man, bunicul patern al lui Iuliu Maniu, căsătorit cu Ileana, una dintre cele şase surori ale lui Simion Bărnuţiu, conform historia.ro, în satul Bădăcin.

man.PNG

idna

Aceasta ar trebui să fie înregistrarea nașterii lui Nicolae Titulescu.

DJ-FD-00001-95-1-1882-002_0125.jpg

Și căsătoria:

MB-FD-00078-1907-28_01150.jpg
MB-FD-00078-1907-28_01151.jpg