Ajutor transcriere text din gramota de mazil, 1765 (ținutul Fălciu)

Creat de Corneliu, Oct 17, 2025, 05:58 PM

« precedentul - următorul »

Corneliu

Salutare, dragi colegi!

Vă rog frumos, dacă este posibil, să mă ajutați cu transcrierea acestui document: ,,Gramota domnului Grigorie Ghica de confirmare a statutului de mazil al lui Lupul Negru din ținutul Fălciu, 21 aprilie 1765."

Documentul este scris în alfabet chirilic de epocă, iar lectura completă îmi este dificilă. Mi-ar fi de mare ajutor o transcriere fidelă pentru a o include în cercetarea mea genealogică legată de familia Negru.

Mulțumesc anticipat pentru sprijin și expertiză!
Cu considerație,
Corneliu!

Andrei Jipa

Salutare Corneliu!

Foarte interesant înscrisul acesta, și foarte elegant scrisul din această perioadă.

Eu nu văd Lupul Negru aici. Mi se pare că mazilul este Ștefan Buze văr al lui Sandu Roșiu/Roșca din Țibușiu/Țibuiuș (? nu înțeleg numele satului). Poate altcineva poate confirma.

CitatIo Grigore Alexandru Ghica Vvoda boj(iu) milosti go(spo)dar zăm(li) Moldavscoi, facem știre p(r)intr(-)această carte a domni(e)i mele, devreme ce prin cercetare ce s(-)au făcut de cătră d(u)m(nealor) veliții boieri ce au fostu rănduiți de domniia mea pentru aligere mazililor, Ștefan Buze (?) văr Sandului Roșiu ot Țibușiu(?) s(-)au aflat că este neam di mazil, și după dovezi ce(-)au arătat căzăndu(-)i(-)să a fi în rânduiala sa, s(-)au așezat cu dajdi la catastih(ul) mazililor. Și pentru întărire(a) neamului său, s(-)au dat această carte a domni(e)i mele, care încredințează această înștiințări.
1765 april(ie) 21

andreicucuruz

Numele satului ar putea fi și Țibuiaș.

Și la urmă acolo cred că e "spre încredințarea, aciasta înștiințăm"

andreicucuruz

BTW: Pentru cine nu știe încă să citească anii scriși cu slavocifre, aici este o ocazie bună de a învăța.

Anul 1765, redat cu slavocifre.
1765.jpg

Slavonic-numerals-en.svg.png

Corneliu

Vă mulțumesc mult pentru descifrare!
Din greșeală am atașat un alt document.
Imaginea următoare este cea corectă, referitoare la Lupu Negru.
Vă rog, dacă este posibil, să realizați și pentru aceasta o transcriere.

P.S. (Textul adițional e scris în rusă, e completare realizată de autoritățile țariste din timpul ocupației Basarabiei. Se menționează faptul că originalul s-a pierdut, iar respectivul act e o copie.)

andreicucuruz

Aceste documente se realizau după un șablon, deci este valabilă transcrierea de mai sus, mai puțin numele:

Lupul Negrul ot Fălciiu

Corneliu

Vă mulțumesc cu recunoștință pentru tot ajutorul acordat!

Andrei Jipa

Citat din: andreicucuruz din Oct 18, 2025, 12:52 PMAceste documente se realizau după un șablon
Cred că șabloanele erau scrise în prealabil ca un formular, cu un loc lăsat liber pentru nume. Se observă că numele este scris de altă mână, cu altă peniță. Literele d, v, g sunt foarte diferite.

Andrei Jipa

Citat din: andreicucuruz din Oct 18, 2025, 10:06 AMBTW: Pentru cine nu știe încă să citească anii scriși cu slavocifre, aici este o ocazie bună de a învăța.

Și tabela aceasta mi se pare foarte utilă, pentru că include multe variații de scrire, cum sunt pentru 90 și pentru sute. Este extrasă din cartea lui Emil Vârtosu, Paleografia Româno-Chirilică, care tratează pe larg scrierea numerelor la pagina 165:
slove cifre_1.jpg