Prenume

Creat de CîntiucSamuel, Oct 16, 2025, 05:59 PM

« precedentul - următorul »

CîntiucSamuel

Salut! Nu stiu daca e bine sa adresez aici o intrebare despre prenume, dar am cativa stramosi cu niste nume care imi par mai diferite, sa zic asa. Vorbesc despre o perioadă (aprox. 1800-1850) prenumele acestora erau: Maftei si Manolache, si da, aceste doua persoane erau rude (tată-fiu)

Andrei Jipa

Salut!

Într-adevăr, unele prenume masculine folosite acum 200 de ani pot părea astăzi ciudate, și multe sună mai degrabă a nume de familie. De exemplu, erau foarte comune prenumele de Neagu, Stoica, Stanciu, Dragomir, Coman, Soare, Năstase, Oprea, Mihalcea, Voicilă, Voicu, Dobre, Dumitrache, Preda, Frâncu, Stroe etc.

Și unele prenume feminine din secolul al XIX-lea sunt mai puțin comune astăzi, dar au rezultat mai rar în nume de familie: Sultana, Dobra, Dospina, Nedelea, Marghioala, Arghira, Păuna, Neacșa etc.

Maftei este o formă venită din slavă a lui Matei. Echivalentul slav este scris Mathei, care a dat în română Mafthei și Maftei, dar mai rar și Matvei și Matfei (subiect similar discutat recent aici).

Manolache este un diminutiv neogrec de la Manole, similar cu Enache (<Ene), Anghelache (<Anghel), Dumitrache (<Dumitru), Costache (<Costea) etc.