Dovada de transhumanta?

Creat de Vrabie Constantin Radu, Oct 09, 2025, 01:45 PM

« precedentul - următorul »

Vrabie Constantin Radu

Poate fi aceasta diata care e si cam cel mai vechi document pe care-l am despre neamul Vrabie din Valeni Dambovita fost judet Muscel o dovada de transhumanta?? Moiaci sigur se revera la localitatea Moeciu de langa Bran..

Adica eu Ion, feciorul Bolbosea ot Valeni, facut-am diata mea la vreme de petrecanie si de moarte precum sa se stie, ca avand eu multe socoteale despre frate-mio Nicoara si despre cumnata-mea Stana femeia frate-mio, intai sa se stie candu am venit din Moldova si am gasitu  pre frate-mieu Nicoara in Moiaci la Bran si am lasat piei de oaie multe si harsii de mielu iar multe, si lana de la oi de manzari si branza  si untulu si urda, acestea le-au mancat frate-mieu Nicoara si au venitu de mi-o luat si tapi mari: 18 care face bani taleri.... Da mi i-a luat frate-mio Nicoara si i-au mancat iar acolo in Moiaci acestea toate. Iar am mai dat lui Ion, pentru frate-mio Nicoara lei 9, candu s-au  sfatid cu Petrisor Kripovet. Aceastea le am scris ca sa se stie, leat 7208 (1699) Iar am mai dat unchiului Mihaiu bani 166.  Si candu am facut aceasta scrisoare au fost multi oameni buni marturie anume care sa vor iscali  numele mai jos ca sa se creaza: eu unchias Manea Vrabie, eu Serbu Tolea, eu Craciunu, eu Marinu, eu Toader. Si am scris eu popa Radu cu zisa lui.