Originea proprietatii unor munti

Creat de Vrabie Constantin Radu, Oct 03, 2025, 01:00 PM

« precedentul - următorul »

Vrabie Constantin Radu

Cum se explica proprietatea asupra unor munti a unor sateni care nu se afla in proximitatea acestor sate?

De exemplu boiernasii Cotenesti detineau inca din secolul XVI un munte in Bucegi, numit chiar Coteanu. Sa fi fost oare vechii danii domnesti ? Multumesc

OchelarismeIeftine

Din câte-mi dau eu seama, obștile moșnenești din zonele deluroase au fost supuse unui proces de fragmentare în secolele XVI-XVII, trecând de la un teritoriu întins stăpânit de moșnenii unei singure așezări, la obștile moșnenești învecinate așa cum ne sunt mai bine cunoscute.

Moșnenii noilor așezări păstrau drepturile la pământurile din munți, chiar dacă întemeiau o așezare mai la sud, rezultând o situație cu două trupuri de moșie: cel din jurul așezării, cu ud, deal, pădure și siliștea satului, acompaniat de un alt trup, aflat la depărtare, care cuprindea moștenirea din munți.

De exemplu, în Prahova, moșnenii din jurul orașului Vălenii de Munte sunt cei mai nordici lipsiți de proprietate în munți, fiind la circa 25-30 km de granița cu Transilvania. Vecinii lor de la nord posedau munți chiar la granița Ardealului, deși mai erau 2 obști între Teișani și munți.

Desigur, sunt posibile alte variante, dar mi se pare plauzibilă o situație analogică, dacă este vorba de Cotenești, AG și zona Cheile Coteanu, presupunând că este redată corect.

Andrei Jipa

Și eu m-am confruntat cu întrebarea aceasta. Există o lucrare care cred că ar fi utilă, dar pe care nu am reușit să o găsesc până acum:

Dumitru Brezulescu - Contribuţiuni la studiul proprietăţii în devălmăşie a munţilor noştri