23andMe - Ancestry Composition update

Creat de andreicucuruz, Sep 29, 2025, 07:58 AM

« precedentul - următorul »

andreicucuruz

Au mai ajustat algoritmii de estimare a etnicității pe 23andme, arată mai acurat mai ales pe partea de grupuri genetice. Cei care au testat și la ei, cum arată estimarea?

D

La mine arata asa. Nu stiu insa daca e mai corect decat inainte. Familia mea e din judetul Neamt, judetul Suceava, si Bucovina de Nord. Deci zonele corespund, in mare, dar corespundeau si inainte, nu mi se par mai precise, ba parca mi se par mai indepartate categoriile acum. 

andreicucuruz

Da, eu mă refer strict la componenta de grupuri genetice (ei le numesc regiuni), cele care apar ca sub-categorii. Cel puțin eu înainte nu aveam Moldavian Plateau sau Northern Moldova.
Aveți și strămoși din județul Neamț? De unde anume, dacă îmi permiteți să întreb?

D

Asa arata la mine inainte, nu am salvat imagine cu detaliile, dar judentul Neamt apare proeminent acolo. Da, din partea mamei e din Neamt familia mea, comuna Bargaoani, localitatea Bargaoani (mama mamei) si Certieni (tatal mamei).

andreicucuruz

Văd că au mai făcut un update zilele astea (versiunea 7). Din ce obesrv, procentele din Eastern Europe au trecut în mare parte la componenta principală balcanică (Bulgaria/Romania).

andreicucuruz

Citat din: D din Oct 06, 2025, 04:04 PMDa, din partea mamei e din Neamt familia mea, comuna Bargaoani, localitatea Bargaoani (mama mamei) si Certieni (tatal mamei)

Interesant. Și eu am strămoși în zona Bârgăoani-Bălănești-Certieni. Este o zonă cu o concentrație mare de sate răzeșești, ocolul Mijlocului din ținutul Neamțului. Din păcate, nu am reușit încă să adâncesc cercetarea pe ramura familiei din această zonă dar documentație am. Dacă îmi spuneți despre ce familii este vorbă, pot verifica să vedem ce am. Cine știu, poate găsim chiar și vreo legătură ;D

D

Din Certieni sunt numele Nenea si Croitoru, iar din Bargaoani numele Minac, Tudosa, Lupu. E vreunul familiar? Am gasit aici pe site numele Croitoru, in Certieni, de exemplu, si probabil este o legatura cu Croitorii din care se trage bunicul meu, dar e distanta de ani prea mare ca sa imi dau seama de relatie.

andreicucuruz

Numele îmi sunt familiare fiindcă am transcris documente inedite din zonă dar cel puțin pentru moment nu sunt și în arborele meu. Croitoru, dacă este vorba despre ramura de care știu eu (poate fi și una recentă), este una foarte veche, de răzeși, apar în zapise de sec. 17-18. Până unde ați ajuns pe ramurile acestea? Există câteva referințe și în baza de date de pe site. Minac cred că este în legătură cu comunitatea catolică din zonă.

De pildă:

Printre împroprietăriții din 1864 apare un Ioan Tudosă cu moștenitori (https://genealogica.ro/inregistrare/Mn7xBD8rgX)
Pentru Lupu legat de Bârgăoani, vezi https://genealogica.ro/cautare?numef=lup&sortF=year

D

Da, si Croitoru si Nenea ar trebui sa fie razesi, cel putin asa spunea bunicul meu. Dar el mai spunea si ca Nenea se poate sa fie un nume creat accidental cu doar 2-3 generatii in urma lui. Din pacate nu imi amintesc deloc daca stia sau daca mi-a spus care ar fi trebuit sa fie numele originar, sau daca era doar o poveste. Am atasat o imagine cu tot ce stiu deocamdata pe ramura Neamt.

Dar probabil nu suntem inruditi, altminteri ar trebui probabil sa fim printre matchurile comune, nu? Prin alianta insa e tot ce se poate.

Intre timp au publicat si Ancestry updateul cel mare, si e interesant si intr-adevar mult mai detaliat decat tot ce au avut inainte.

andreicucuruz

Citat din: D din Oct 10, 2025, 10:46 AMDar probabil nu suntem inruditi, altminteri ar trebui probabil sa fim printre matchurile comune, nu?
Nu-i musai să apară, mai ales în cazul conexiunilor mai vechi de 200-250 de ani.
Citat din: D din Oct 10, 2025, 10:46 AMAm atasat o imagine cu tot ce stiu deocamdata pe ramura Neamt.
Mulțumesc, am să fiu atent la aceste nume când mă apuc de o cercetare exhaustivă a zonei. Nu văd Nenea prin ce am deci foarte probabil să aveți dreptate - să fie o poreclă recentă.

Croitoru, Lupu și Minac sunt mulți - trebuie cercetată starea civilă pentru a identifica ramura corectă.

Toader Tudosă, tatăl Mariei Tudosă din arbore, pare a fi fiul lui Ioan Tudosă (împroprietărit la 1864, codaș fără animale de tracțiune). Apare ca moștenitor (fiu) în 1909, alături de alți doi cumnați (foto atașată). Este o presupunere solidă dar trebuie confirmată cu ajutorul actelor de stare civilă.

Ioan Tudosă (cu moștenitori) - 1909.jpg