Voluntari transcriere liste de împroprietăriți Moldova (1864, 1878, 1909, 1921)

Creat de andreicucuruz, Sep 10, 2025, 09:52 AM

« precedentul - următorul »

andreicucuruz

Am făcut un apel pe social media (https://www.facebook.com/genealogica.ro/posts/pfbid0XSgYvVvHAgy64thXGBt7prAHWo3XqcLwhMNPzfTNufEyJnH4Yjatn7zjQrnALHhYl) pentru voluntari. Am să las postarea și aici:

📜V-ați întrebat vreodată dacă stră-străbunicul vostru a primit pământ la Reformă Agrară a lui Cuza din 1864? Sau poate după Războiul de Independență din 1877?

ℹ️ Noi nu doar ne-am întrebat, ci am și căutat. Și am găsit! Echipa noastră a reușit să identifice și să fotografieze o colecție impresionantă de liste nominale cu țăranii clăcași împroprietăriți pe moșiile boierești și cele mănăstirești din anii 1864/1865, 1878-1883, 1921-1930 cât și a unor inedite situații ale acestor pământuri cerute și întocmite de către prefecturi în perioada 1906-1909.

ℹ️ Avem acoperite o mare parte din județele Moldovei: Suceava, Botoșani, Neamț, Bacău, Iași, Galați și Vaslui. Vorbim despre mii de pagini. Zeci, poate chiar sute de mii de nume de bărbați și femei care au devenit pentru prima dată stăpânii pământului pe care îl munceau. Aceste documente sunt o mină de aur pentru oricine își caută rădăcinile în Moldova.

ℹ️ Imaginați-vă că pe una din aceste pagini stă scris numele stră-străbunicului vostru. Emoția de a-l găsi nu poate fi descrisă. Dar pentru a ajunge acolo, avem nevoie de eroi. Eroi moderni, înarmați nu cu arme, ci cu puțină răbdare și acces la un computer. Căutăm, așadar, persoane dispuse să ajute în procesul de transcriere a listelor nominale.

ℹ️ Proiectul este în faza de prelucrare a datelor. Datele vor deveni publice și căutabile după finalizarea transcrierii. Vom încerca să onorăm și cereri individuale pentru identificarea unor strămoși însă numai în limita posibilităților. Cu ajutorul vostru vom putea facilita această căutare mult mai repede pentru toată lumea - direct din baza de date Genealogica!

🤝 De ce să ni te alături?
- Contribui direct la salvarea unui fragment vital din istoria națională.
- Ești printre primii care văd aceste informații inedite.
- Faci parte dintr-o comunitate de pasionați cu același scop.

💬Ești gata să devii un erou pentru memoria strămoșilor tăi? Lasă-ne un mesaj la [email protected] sau scrie-ne aici, în comentarii.

andreicucuruz

@bendorna E in regulă dacă atribui și liste din registrele de la Vaslui pentru voluntarii care vor să transcrie?

bendorna

CîntiucSamuel

andreicucuruz

Salutare!

Hănțeștii, la 1865, făceau parte din ținutul Dorohoi. Încă nu am reușit să colectăm listele pentru Dorohoi.

Pentru Botoșani: avem fotografiate integral cele 6 registre din fondul Prefecturii (acoperă cele 6 plase)

Pentru Suceava avem listele cu împroprietăriții din 1865 și urmașii acestora din următoarele comune (situația administrativ teritorială corespunde anului 1909, vezi detalii aici: https://forum.genealogica.ro/index.php?topic=463.0)

• Baia (Baia, Bogata)
  • Borca (Borca, Sabasa, Soci)
  • Ciumulești (Bărăști, Ciumulești, Cămârzani (c))
  • Costești (Cornești, Costești, Giurgești, Pietrișu de Jos, Pietrișu de Sus)
  • Dolhasca (Corni, Dolhasca, Gulia, Lingurari, Poiana-Raftivanului, Probota, Vămeni)
  • Dolhești (Dolheștii-Mari, Dolheștii-Mici, Valea Bourei, Valea Poenii, Valea Poeniții)
  • Drăgușeni (Broșteni, Drugușeni, Sârbi)
  • Farcașa (Crăpăturile, Farcașa, Pârâu-Pântii, Popești, Stejaru, Dolia (c))
  • Fântâna Mare (Cotu-Băei, Dumbrăvița de Jos, Dumbrăvița de Sus, Fântâna-Mare, Praxia, Spătărești)
  • Forăști (Antoceni, Forăști, Oniceni, Ruși)
  • Găinești (Drăceni, Găinești)
  • Lespezi (Brăteni, Buda, Budeni, Bursucu, Gura-Bădiliței, Hârtoapele, Heci, Lespezile, Didiu (c))
  • Liteni (Liteni, Rotunda, Vercicani (c))
  • Mădei (Frasinu, Haleasa, Mădei, Pârâu-Cârjii)
  • Mălini (Mălini, Pâraele, Suha, Văleni)
  • Miroslăvești (Ciohorăni, Miroslăvești, Mitești, Năvrăpești, Soci, Verșeni)
  • Oprișeni (Buciumeni, Bunești, Fălticenii-Vechi, Oprișeni, Tâmpești)
  • Pașcani (Blăgești, Boșteni, Brătești, Fântânele, Lunca, Pașcanii-Gară, Pașcanii-Târg, Pașcanii-Vatra, Sodomeni)
  • Pleșești (Hreațca, Merești, Petia, Pleșești, Uncești)
  • Preutești (Arghira, Basarabi, Fundoaia, Huși, Mănăstioara, Preutești)
  • Rădășeni (Lămășeni, Rădășeni)
  • Rotopănești (Brădățelu, Mihăești, Rotopănești)
  • Ruginoasa (Dumbrăvița, Rădiu, Ruginoasa)
  • Sasca (Păiseni, Sasca-Mare, Sasca-Mică, Șinca, Cornu-Luncii (c))
  • Siliștea (Racova, Siliștea, Știrbățu, Urlați, Balta-Porcului (c))
  • Stolniceni-Ghițescu (Bădilița, Crivești, Sirețelu, Slobozia, Stolnicenii-Ghițescu, Corni (c))
  • Stolniceni-Prăjescu (Cozmești, Stolnicenii-Prăjescu)
  • Șoldănești (Hârtopu, Leucusești, Șoldănești, Ciorsaci (c))
  • Tătăruși (Iorcani, Tătăruși, Uda)
  • Uidești (Ioneasa, Manolea, Mesteceni, Movileni, Nigotești, Tolești, Uidești)
  • Valea Glodului (Giurgești, Jacota, Osoiu, Valea-Glodului)
  • Vașcani (Boldești, Hărmăneștii-Noi, Hărmăneștii-Vechi, Vascani)

Mai avem acoperite următoarele:

• județul Neamț: aproape integral (registrele din fondul Consilieratului Agricol cu împroprietăriții din 1865, 1878-1883 și urmașii din 1909)
  • județul Bacău: aproape integral (registrele din fondul Prefecturii; 4 plase acoperite)
  • județul Iași: selecție de sate (matricola nominală de la ANIC București) (de la Dan Bosinceanu)
  • județul Tecuci: selecție de sate (dosare individuale din fondul Prefecturii)
  • județul Vaslui: integral (registrele din fondul Prefecturii; 6 registre cu tot cu moștenitorii din 1909) (de la Ben Dorneanu)

CîntiucSamuel

andreicucuruz

Au existat multiple schimbări administrativ-teritoriale din 1865 până astăzi. Vă recomand să studiați situația județelor și comunelor din Moldova la 1865 aici: https://forum.genealogica.ro/index.php?topic=461.0

Se întâmplă să fi făcut o cercetare în zona respectivă și să știu că Leorda (Levărda în trecut) și Dolina erau incluse, în preajma anului 1865, în comuna Costinești din Botoșani. Ca idee, registrele din fondul Prefecturii pentru Botoșani sunt legate pe plase - așadar dosarele pentru fiecare comună au fost legate într-un registru pentru fiecare plasă. Problema este că au fost legate defectuos, uneori prea strâns, pagini sunt ordonate greșit, etc. Este destul de dificil de abordat sursa asta pentru Botoșani. Dar văd că există liste pentru cotuna Levărda (parte din comuna Costinești) și acelea sunt cât de cât în regulă. Am lucrat la un moment dat și niște transcrieri pentru catagrafiile din 1820 și 1831 pentru acest sat. Am să vă trimit în perioada următoare listele de la 1865 și transcrierile pentru 1820 și 1831. Doriți să vă implicați în procesul de transcriere a listelor de la 1865 (pentru a le încărca ulterior în baza de date)?

De asemenea, am și o selecție de mitrici parohiale din 1832-1843 pentru sate din Dorohoi/Botoșani. Însă acelea trebuie parcurse pentru numele de interes.

andreicucuruz

Vă trimit pe e-mail săptămâna care vine materialul. Între timp, puteți studia îndrumătorul pentru transcrieri aici: https://wiki.genealogica.ro/index.php/%C3%8Endrumar_pentru_transcrieri

CîntiucSamuel

Salut! Am uitat sa scriu in mesajul de mai sus despre mitricile parohiale(1832-1843), despre ce sate din Dorohoi/Botosani aveti?

andreicucuruz

Am fotografiat o selecție de registre centralizatoare din intervalul respectiv. Registrele conțin copii după mitricile tuturor satelor și târgurilor din vechile ținuturi. Sunt scrise în alfabet chirilic și necesită transcriere. O să apară aici când reușesc să le parcurg: https://genealogica.ro/surse/4-registre-parohiale-mitrici-centralizatoare-moldova

CîntiucSamuel

Buna seara! Mi-ați putea trimite pe e-mail ce trebuie de facut? (Daca ati gasit)

andreicucuruz

Bună ziua,
Nu am avut răgazul necesar în perioada asta să selectez și să trimit. Promit să trimit în cursul săptămânii viitoare.