Ajutor localizare surse

Creat de Andrei Jipa, Aug 31, 2025, 03:24 PM

« precedentul - următorul »

Andrei Jipa

Salutare

Încerc să dau de urmă unui document care este extrem de valoros pentru genealogia moșnenilor Chiojdeni: Foaia popii Dumitru de împărţeala muntelui Siriului.

Acesta este parțial publicat în Documente privitoare la istoria comunei Starchiojd, documentl 23. Jumătatea referitoare la moșnenii Starchiojdeni este transcrisă, însă jumătatea referitoare la moșnenii Chiojdeni nu.

Sursa este dată ca fiind: "Conform cu originalul, legalizat de Arhivele Statului din Bucureşti la nr. 204/1908".

De asemenea, în introducerea volumului este următoarea mențiune:
Din colecţia de 66 acte împrumutate pentru studiu lui N. Iorga, de către D. Macovei, ultimul descendent în linie bărbătească al Macoveilor din Starchiojd, — documente găsite în biblioteca fostului Institut Sud-Est European, date Academiei R.S.R. de prof. univ. N. A. Constantinescu şi aflate la Academie, — manuscrise DCXXVI — 142, au fost publicate de N. Iorga, în întregime sau în rezumat: documentele nr. 10, 11, 12, 13 şi 14 în revista din Cernăuţi "Codrul Cosminului", vol. I. 1925, pag. 100—114.

Știți cumva așadar unde și cum aș putea accesa aceste surse:
  • Academia Română - manuscrise DCXXVI
  • Arhivele Statului din Bucureşti, nr. 204/1908

Există un inventar al bibliotecii academiei? Și la ce fond s-ar putea referi acea cotă 204/1908?

andreicucuruz

Da, m-am confrutat și eu cu problema asta: nu am reușit să identific inventarele documentare de la Biblioteca Academiei. Și eu identificasem acolo (mențiuni din diferite articole / cărți) niște documente interesante. Poate va putea să ne ajute cineva familiarizat cu metodele de cercetare acolo. @Andrei Popescu - ne poți ajuta cu câteva informații?

Pe mine mă interesează de mult piesa asta, ar rezolva câteva mistere din arborele meu (și nu numai, pare o resursă foarte bună pentru toată Moldova)

andreicucuruz

@Andrei Popescu zice că ar putea fi și aici

WhatsApp Image 2025-09-06 at 16.45.50_3de7a7a9.jpg

Andrei Jipa

Citat din: andreicucuruz din Sep 06, 2025, 09:45 PM@Andrei Popescu zice că ar putea fi și aici
Mulțumesc @andreicucuruz și @Andrei Popescu!

Într-adevăr, există mai multe dosare referitoare la astfel de judecăți între moșnenii Chiojdeni și intruși în obște, cum este și cel identificat de Andrei Popescu, al serdarului Florescu, și altele cu banul Dimitrie Ghica, căpitanul Calotă, serdarul Sibiceanu, hătmăneasa Eraclina, etc. Cred că cel mai promițător pe care l-am găsit este acesta:

Înscris din care rezultă împărțirea muntelui Siriului, când s-au vândut toți munții în taleri 60, așa cum rezultă din foaia deținută de Dumitru.

Aș vrea în timp, să le studiez pe toate, deși accesul la sălile de studu nu îmi este deloc ușor.

Însă curiozitatea mea rămâne legată de localizarea acelor 66 de acte ale lui D. Macovei, care suspectez că au o valoare deosebită pentru genealogia Choajdelor.

Am consultat și eu acel inventar publicat de manuscrise al Academiei, dar nimic nu pare să corespundă acestui pachet DCXXVI.

Pentru a le da de urmă încerc să aflu informații mai multe despre acesastă bibliotecă a fostului Institut Sud-Est European, sau dacă au fost vreodată transferate manuscrise de la Academie la Arhivele Naționale, sau dacă mai sunt manuscrise la Academie, altele decât cele din cele patru volume de inventar publicate.