Text cruce 1938 [Tinca Lemnaru]

Creat de Heliade-Leo, Aug 25, 2025, 04:46 PM

« precedentul - următorul »

Heliade-Leo

Nu sunt sigur dacă aici sau în forumul de asistență să postez această problemă, însă legându-se de descifrarea unui text, fie el și de pe o cruce, am ales să scriu aici.
 Crucea este cu siguranță a unui membru din familia mea regâsindu-se lângă pietrele funerare ale stră și străstrăbunicilor. Atașez poza needitată cât și două poze editate din care cred că se înțelege mai bine scrisul.

Principalii candidați ar fi: străbunica Stanca (Tinca) Lemnaru (n.1889-1890, d. 1938) sau unul dintre copiii ei adormiți devreme: Gică (Gheorghe) Lemnaru (nu se știu anii de viață, a murit pe la 2 ani) sau Maria Lemnaru (din nou nu se știu anii de viață, dar i-aș aproxima ca fiind 1912-1929 întrucât se știe că a murit la 17 ani, a fost primul copil al cuplului, iar străbunicul a plecat în 1913 pe front)

Petrus

Cu un efort de imaginație

Petrus

S-ar putea sa fie DECEDATĂ deasupra la FEBRUAR

andreicucuruz

Inscripția pare destul de degradată dar cred că ai putea încerca să faci niște poze din mai multe unghiuri, cu iluminare laterală (poți folosi o lanternă).

De asemenea, cu o perie moale se poate curăța de praf și mușchi, mai ales partea de relief a literelor.

Pe astfel de pietre am avut succes și cu tehnica foii de aluminiu. Aplici o folie de aluminiu peste suprafața inscripționată (dublă dacă folia e foarte subțire), o netezești cu mâna iar cu un burete apeși în relieful literelor (circular). Folia începe să prindă formele literelor sculptate în piatră.

Petrus

Mai există tehnica de "rubbing", prin care se transferă desenul în relief pe o hârtie, cu ajutorul unui creion gros / cărbune de desen https://en.wikipedia.org/wiki/Stone_rubbing

Mai sunt și alte tehnici, dar sunt considerate agresive. În orice caz, trebuie să te asiguri că nu deteriorezi piatra și nu există riscul să se dărâme.

Heliade-Leo

Am putut ajunge din nou la respectivul cimitir și surprinzător, crucile erau într-o stare semnificativ mai bună decât anul trecut când am făcut pozele originale. (poze atașate 3 originale, 1 editată)

Primul rând, cel mai însemnat, rămâne totuși cel cu probleme, primele 3 caractere mă induc în eroare, astfel, o transcriere ar fi:

(?)PD TINCA GH
LEMNARU
DECEDATA
19 FEBRUAR

(în italice am trecut părțile de care încă nu sunt sigur). Am presupus că după Tinca sunt trecute inițialele soțului (Gheorghe) întrucât și crucile bărbaților au trecute inițialele taților. Înaintea lui februarie cred că se pot înțelege atât 0, cât și 1 și 2 (dar 1938 nu a fost an bisect). Iar ce scrie înainte de "Tinca" nu îmi dă încă la calcul.

Petrus

Parcă văd un 2 înainte de FEBRUAR, dar în rest nu am alte contribuții. Mă bucur măcar că am descifrat corect de prima dată.