Dosare de negăsit

Creat de Profiri Alexandru, Aug 25, 2025, 11:35 AM

« precedentul - următorul »

Profiri Alexandru

Salut! Deși s-ar putea să fie un subiect off-topic m-am gândit că cineva a mai întâlnit situația următoare în arhive. Studiez istoria comunității evanghelice din jud. Vaslui, în principal din satul Corni-Albești (fost jud. Fălciu). În anii 1925-1940 au fost trimiși în judecată mai mulți membrii ai acestei comunități, din diferite motive (religioase), și la rândul lor au chemat în judecată preotul, jandarmul, primarul etc. pentru abuz fizic. Aceste informații le-am extras din ziarele vremii (o să le atașez la final) și din 2 mărturii scrise, iar pe baza lor am verificat fondurile judecătoriei și tribunalului Huși (reședința jud. Fălciu), cât și judecătoriile de plasă din care a făcut parte comuna în acest interval de timp (respectiv judecătoria Vutcani și Roșiești). Nu am găsit nici măcar un dosar din cele 5-6 cazuri identificate. A mai întâlnit cineva un astfel de caz? Ce fonduri ar mai trebui să verific?

Cazurile au avut loc în anii 1925, 1927, 1929, 1929, 1938.
Exemple de știri din ziare: ,, D. Jude Virgil Vântu dela tribunalul Fâlciu, a deschis acţiune publică contra soţilor Antohi şi alţi doi locuitori *din Albeşti pentru faptul de defăimare a religiei dominante în stat. Numiţii sunt adventişti şi ei au fost daţi judecăţii în baza unor mărturii. Procesul se va judeca în curând".

,, Procesul unor ADVENTIŞTI
 HUŞI. — înaintea tribunalului local a venit spre judecare procesul a cinci adventişti din comuna Corni Albeşti, judeţul Fălciu. Ei sunt învinuiţi că au proferat insulte la adresa religiunii dominante afirmând între altele că cimitirul este un țarc de vite.D. substitut Camiinschi a rostit un aspru rechizitoriu, arătând gravitatea faptelor. Apărarea a demonstrat lipsa dovezilor sigure de vinovăţie şi absenta totală a intenţiei de a provoca
la dispreţ contra relgiunii dominante. Tribunalul se va pronunţa.