Cercetare stră-stră bunic

Creat de Profiri Alexandru, Aug 15, 2025, 05:52 PM

« precedentul - următorul »

Profiri Alexandru

Salut!

M-am ocupat de monografia comunei în care m-am născut, iar pe parcursul documentării m-am lovit inevitabil de documente care menționau diferiți strămoși. Acum, după ce am publicat lucrarea am început să pun cap la cap informațiile acumulate și am reușit să ajung la stră-străbunicul Gheorghe Armașu din Corni-Albești, jud. Vaslui (fost jud. Fălciu) n.1857 (după certificatul de naștere al unuia dintre copii lui, dar am remarcat în alte cazuri că datele diferă de la act la act). În Catagrafiile Visteriei Moldovei X Ținutul Fălciiul partea I (1820), apare un Gheorghi Armaș (cu mențiunea săman), posibil un strămoș al stră-stră bunicului. Nedumerirea mea este legată de termenul ,,săman" (nu am găsit o explicație academică a termenului, dar în volum mai apare o dată și sub forma Popescu Ion călăraș sau săman). În introducere, autorii detaliază puțin etimologia unei familii Săman pe care au urmărit-o, dar erau dintr-un alt sat Corni, înglobat mai târziu în orașul Huși, o să atașez părțile relevante ale volumului pentru această speță (Corni-Huși și Corni-Albești sunt la 30 km. depărtare, pentru a nu se face confuzii).

Aș avea 2 întrebări: 1. Care este explicația termenului săman (ce funcție desemnează)?, 2. Ce surse pot folosi pentru a vedea legătura dintre cei doi Gheorghe (am 0 cunoștințe de paleografie și chirilică)?

filedegoesti

Salut! Felicitari pentru munca depusa la monografie, stiu ce inseamna sa faci o monografie (am ajutat in crearea diferitelor monografii). O sa incerc sa iti raspund la intrebari mai jos, sper sa fie si corect ceea ce spun:

1. Despre termenul ,,saman"
Termenul nu are o definitie clara in dictionare istorice romanesti, insa din contextul din ,,Catagrafiile Visteriei" – unde apare ,,calaras sau saman" – se poate deduce ca desemna o functie sau o slujba apropiata de cea de calaras. Călărașul era, in epoca, un fel de curier militar sau slujbas cu atributii de paza si transmitere de ordine. ,,Saman" ar putea fi fie un termen local/regional pentru un rol similar, fie o porecla devenita apelativ de functie. In introducerea volumului, autorii pomenesc si o familie Saman din alt sat, ceea ce poate indica si o transformare a termenului intr-un nume de familie. Explicatia exacta ar trebui confirmata din surse de specialitate (glosare de termeni administrativi moldovenesti din sec. XVIII–XIX sau notele editoriale din acel volum).

2. Chiar daca nu cunosti paleografie sau chirilica, exista Arhivele Nationale (fonduri online si cataloage digitale), unde poti cauta numele ,,Armasu" sau ,,Armas" in actele transcrise. ,,Armaș" era o functie cunoscuta (dregator care punea in aplicare pedepsele si pazea temnitele), ,,saman" ramane un termen rar si probabil local, cu sens apropiat de calaras.

andreicucuruz

Salutări,

Pentru monografia comunei nu ați adunat și sursele clasice de demografie istorică (e.g. catagrafii, mitrici parohiale, liste bisericești, listele de reformele agrare, etc.)?

Studierea acestor surse face posibilă documentarea legăturii despre care vorbiți. Dacă ați epuizat actele de stare civilă (1865-1920), treceți la mitricile parohiale (1832-1865) și abia apoi la catagrafii.

Acel Gheorghe Armaș din 1820 poate fi foarte bine și o rudă colaterală, nu neapărat un strămoș direct.

Termenul (săman) cu pricina poate fi o variantă pentru https://dexonline.ro/definitie/seimen/definitii

Există inventare la sălile de studiu, veți putea identifica și fotografia documentele de interes (chiar dacă nu știți încă alfabetul chirilic). Mă gândesc de pildă la mitrici. Iar pentru catagrafii, la fel, trebuie doar să știți ocolul și ținutul de interes din perioada 1820-1852. Oricum este recomandat să fotografiați registrele integral (de obicei va fi nevoie să studiați și listele pentru satele vecine).

Iar ulterior, după ce aveți materialele la dispoziție, vă putem ajuta pe partea de transcriere punctual, aici, pe forum. Resurse pentru învățarea literelor găsiți aici: https://forum.genealogica.ro/index.php?topic=4.0

Profiri Alexandru

Mulțumesc mult pentru răspuns. Din categoria surselor demografice m-am oprit la listele pentru reformele agrare (pe cea din 1864 nu am găsit-o, pentru comuna Albești). După care am continuat cu catagrafiile, cele publicate. Din acest motiv nu mi-am asumat întocmirea unei monografii, dar am încercat să merg pe acest format pe cât posibil, o numesc în general monografie pentru că este cel mai uzual termen, care nu necesită explicații suplimentare. Nici nu mai țin minte de ce nu am găsit listele de împrorpietăriți din 1864, cred ca nu sunt la SJAN Vs.

Totodată, dacă am deschis subiectul, pe altă linie am un stră-stră-stră bunic Theodor Jidanu/Jâdanu n. 1851, în certificatul de deces din 1905 apare cu părinți necunoscuți, ortodox. Dacă nu mă însel, cred că dvs. vorbeați într-un alt subiect despre legătura numelui Theodor/Toder cu evreii. Dacă aveți explicații/opinii despre numele de familie, sau poate ați întâlnit cazuri asemănătoare, aș fi tare curios să le citesc.

bendorna

^ Comuna Albești era la Jud Fălciu?

bendorna

Am crezut că e Vaslui pentru că avem deja toate listele de împroprietăriți și situatia loturilor ce vor fi transcrise și încărcate pe portal.

Pentru județul Fălciu un mod normal aceste liste inițiale de la 1864 si situația loturilor de la 1909 ar trebui să se găsească în dosarul Prefectura Județului Fălciu (Înv 2)  însă acest inventar nu e disponibil online. Trebuie întrebat la sală la Vaslui.

Însă o altă opțiune este fondul Reforma Agrară 1864 din fondul Ministerului Agriculturii de la ANIC București. Acolo există un registru matricol intégral de împroprietăriți pentru Fălciu. Doar ca trebuie mers acolo. In trecut (mulțumită pandemiei - dacă putem spune așa) se putea comanda prin email. Eu asa am copiat acelasi registru pentru Vaslui.

https://arhivelenationale.ro/site/download/inventare/Reforma-Agrara-1864.-Inv.-629.pdf

Screenshot_20250816-114055.png

Screenshot_20250816-115224.png

andreicucuruz

Citat din: Profiri Alexandru din Aug 15, 2025, 10:41 PMTotodată, dacă am deschis subiectul, pe altă linie am un stră-stră-stră bunic Theodor Jidanu/Jâdanu n. 1851, în certificatul de deces din 1905 apare cu părinți necunoscuți, ortodox. Dacă nu mă însel, cred că dvs. vorbeați într-un alt subiect despre legătura numelui Theodor/Toder cu evreii. Dacă aveți explicații/opinii despre numele de familie, sau poate ați întâlnit cazuri asemănătoare, aș fi tare curios să le citesc.

Da, sintagma "din părinți necunoscuți" este, din păcate, o apariție destul de frecventă în actele de deces. Asta nu înseamnă că părinții erau într-adevăr necuoscunți, mai ales când vorbim de persoane născute după mijlocul sec. 19 ci pur și simplu, de cele mai multe ori, reflectă faptul că informatorii nu aveau această informație sau notarul nu s-a obosit să ceară sau să facă demersuri pentru a obține informația.

În cazurile acestea, nu aveți decât să cercetați actele de stare civilă mai vechi (în acest caz cea mai bună sursă va fi actul de căsătorie al acestui Theodor Jîdanu, probabil înregistrat după 1870).

Prenumele Toader (cu tot felul de variații de scriere, e.g. Thoder, Theodor, etc.) nu poate avea vreo legătură cu comunitatea mozaică în afară de situațiile pur întâmplătoare în care un individ din religia evreiască era botezat în religia ortodoxă, în acest caz fiind nevoit să adopte un nume de factură ortodoxă (precum Toader).

Termenul de jîdan poate desemna pur și simplu o poreclă (cu motivație obscură) pentru un moldovean ortodox (fără legătură etnică cu comunitatea în cauză) dar, desigur, poate indica și faptul că acest Toader se trage dintr-un evreu care fusese la un moment dat botezat în religia ortodoxă (sau pravoslavnică). Din experiența mea cu sursele de sec. XIX, cei mai mulți botezați păstrează chiar acest supranume (care devine nume de familie mai târziu): Botezat, Botezatu. În cazul de față, pentru stabilirea adevărului, trebuie documentată fiecare verigă.

Profiri Alexandru

[/quote]
Citat din: andreicucuruz din Aug 15, 2025, 07:48 PMSalutări,

Pentru monografia comunei nu ați adunat și sursele clasice de demografie istorică (e.g. catagrafii, mitrici parohiale, liste bisericești, listele de reformele agrare, etc.)?

Studierea acestor surse face posibilă documentarea legăturii despre care vorbiți. Dacă ați epuizat actele de stare civilă (1865-1920), treceți la mitricile parohiale (1832-1865) și abia apoi la catagrafii.

Acel Gheorghe Armaș din 1820 poate fi foarte bine și o rudă colaterală, nu neapărat un strămoș direct.

Termenul (săman) cu pricina poate fi o variantă pentru https://dexonline.ro/definitie/seimen/definitii

Există inventare la sălile de studiu, veți putea identifica și fotografia documentele de interes (chiar dacă nu știți încă alfabetul chirilic). Mă gândesc de pildă la mitrici. Iar pentru catagrafii, la fel, trebuie doar să știți ocolul și ținutul de interes din perioada 1820-1852. Oricum este recomandat să fotografiați registrele integral (de obicei va fi nevoie să studiați și listele pentru satele vecine).

Iar ulterior, după ce aveți materialele la dispoziție, vă putem ajuta pe partea de transcriere punctual, aici, pe forum. Resurse pentru învățarea literelor găsiți aici: https://forum.genealogica.ro/index.php?topic=4.0

Salut! Unde pot găsi mitricile parohiale (1832-1865) pentru Fălciu. Am înțeles că sunt la SJAN Iași, dar în ce fond? Mitropolia Moldovei?

andreicucuruz

Dacă se păstrează, originalele ar trebui sa fie la Vaslui sau Galați. Am un inventar de la Galați pentru "mitrici Tutova" dar e foarte subțirel și nu conține satele Albești/Corni. Așadar, dacă nu identificați nimic la Vaslui, înseamnă că tot ce se păstrează e la Galați.

La Iași există fondul Isprăvniciei unde se păstrează copii după originale pentru vechile ținuturi (inclusiv Tutova) dar nu sunt inventariate și deci nu se dau la sală (situația asta se păstrează încă din anii 70).

Profiri Alexandru

Ar trebui să fie în fondul stare civilă / mitrici?

andreicucuruz

Da, în fondul de Stare civilă și Mitrici. Și, ca o rugăminte, vă rog să întrebați custodele și dacă se păstrează centralizatoare pentru mitrici de la protopopiate.

De asemenea, e bine de verificat și în fondul Prefecturilor pentru centralizatoarele din 1832-1845. Aș fi deosebit de recunoscător dacă, atunci când cereți inventarele fondurilor următoare, reușiți să verificați intervalele 1832-1845 cât și 1909 (acest an doar pentru Fălciu și Tutova).

- Prefectura Judeţului Vaslui (1862-1950)
- Prefectura Judeţului Fălciu (1846-1950)
- Prefectura Județului Tutova (1859-1950)

Mă interesează (cu scopul de a documenta situația și pentru aceste 3 ținuturi : vedeți mai multe detalii aici https://forum.genealogica.ro/index.php?topic=277.msg1674#msg1674) să știu dacă se păstrează mitrici centralizatoare și pentru aceste ținuturi.

Iar la anul 1909 ar trebui să avem păstrate niște situații extrem de interesante pentru urmașii împroprietăriților de la 1864 și 1878-1883. Se numesc "Tablouri pentru situația în care se află pământurile date locuitorilor clăcași la împroprietărirea din anul 1864-1865" (https://genealogica.ro/surse/22-tablouri-pentru-situatia-in-care-se-afla-pamanturile-date-locuitorilor-clacasi-la-improprietarirea-din-anul-1864-1865). Pentru Vaslui au fost fotografiate de Ben Dorneanu dar pentru Tutova și Fălciu nu știu dacă se păstrează. Vă mulțumesc.